edellinen etusivu artikkelit KK-files seuraava

ROOLIPELAAMISESTA: MITEN JOUDUT KIIKKIIN

Matias Virtanen


Kauan sitten kun maailma oli nuori (1980-82) ja ihmiset sivistymättömiä, keksittiin ensimmäiset roolipelit aikaisemmista strategia-taistelu- peleistä. Ensimmäisiä uranuurtavia pelejä oli TSR:n D&D (Dungeons & Dragons) Tästä pelistä, vaikka olikin ylimonimutkainen (sääntökirja satoja sivuja) ja vielä hyvin kömpelö, tuli heti suosittu. D&D sai kuten kaikki hyvin myyvät tuotteet matkijoita ja pian markkinoilla oli kymmeniä erilaisia roolipelejä. Tästä tulvasta pystyttiin jo erottelemaan eri roolipelityypit joista suurimmat ovat fantasia-, tieteis- (eli scifi) sekä erilaiset kauhu- ja salapoliisiroolipelit. Ja niin tuotanto on jatkunut tietokoneroolipeleihin, joissa käytetään mitä hienointa grafiikkaa sekä tuhottomasti kovalevytilaa. Mutta näistä suurin osa on epäonnistuneita sekä niin rajoitettuja että todellisen roolipelin pelaaja tuntee olevansa säilykepurkissa, kun näissä ei edes onnistu kenenkään murhaaminen tai pankin ryöstäminen. Vaikka roolipelaamista ei harrastakkaan yhtä suuri joukko kuin tietokoneen näpräämistä on se yleensä sitäkin aktiivisempaa. 

Roolipeleistä innostuneille löytyy mikä tärkeintä suuri valikoima pelejä, roolipelilehtiä joista saa kuulla uusimmat vinkit ja uutiset sekä tuhottomasti oheiskrääsää: seikkailuja, miniatyyrejä, lisäsääntöjä sekä tietokoneohjelmia. Näitä kaikkia löytää helposti esim täyden kukkaron tai internetin kautta. Tietoa voi etsiä kotisivuilta sekä roolipelipurkeista/verkoista. 

Se mikä roolipeleissä kiehtoo on sen tarjoamat vaihtoehdot sekä ehkä halu osallistua seikkailuihin joista voi lukea vain fiktiivisistä kirjoista. Ainakin itseäni kiehtoo olla suuri velho joka ratsastaa mahtavalla punaraitaisella lohikäärmellä läpi viheröivän maan vaikkapa taistellen aikaa vastaan kertoakseen maan kuninkaalle suuresta armeijasta joka marssii näkymättömänä kohti rauhaa rakastavaa ja aseistautumatonta kaupunkia. 

Tämä hauskuus mielletään yleensä lasten touhuksi. Ainakin minä olen saanut useasti vastauksen "eikös sitä harrasta vain lapset. En minä moiseen mukaan mene". Mutta tämä riippuu yleensä pelin tasosta ja pelinjohtajasta (PJ:sta). Roolipeleissä siis on tärkeintä tunnelma jonka voi rikkoa yksikin pelaaja joka naksuttelee hampaitaan tai kyselee mistä toinen on saanut tämän uudet hienot levikset. 

Sen joka haluaa aloittaa roolipelaamisen tai opetella pelinjohtajaksi kannattaa ostaa haluamansa pelipakki sekä tietysti erikoisnopat joita on: d4 (neljä-), d8 (kahdeksan-), d10 (kymmenen-), d12 (kaksitoista-) sekä kuusikulmaiset nopat. Olemassa on myös erikoisempia noppia kuten d100 eli satasivuinen joka kylla on turha sillä sama tulos saadaan heittämällä kaksi kertaa d10:nta. Olisi myös suositeltavaa että aloittelevassa peliporukassa olisi joku vähän kokeneempi pelaaja joka auttaisi muita käytännön vaikeuksissa. No tässäpä se saarna oli. Voitte taas levähtää helpotuksesta ja nauttia lopun lehden tarjonnasta iloisin mielin. 

Tekijä: Matias Virtanen
email: matititi@freenet.hut.fi
Lähteet: tiedonvaltatie no 1 - oma pääkoppa. 

* * *

Lähetä palautetta suoraan kirjoittajalle!

   

edellinen etusivu artikkelit KK-files seuraava