edellinen  etusivu  artikkelit  KK-files  seuraava

Genen perintö eli Earth: Final Conflict

Jarmo Puskala 
  HUOM: Tämä artikkeli ei spoilaa Earth: Final Conflictia. Suosittelen, että  myös pyritte välttämään spoilerimateriaalia kuin ruttoa. Sarja alkaa Nelosella vuoden 1999 aikana, kenties jo kyseisen vuoden keväällä. 

Kaikkihan toki tuntevat Star Trekin, tuon käymättömien korpimaiden pää-äänenkannattajan. Vaikka sarjan luoja Gene "Galaksin Suuri Lintu" Roddenberry siirtyikin autuaammille korpimaille jo vuoden 1991 lokakuussa (ja kirjaimellisemmin vuonna 1997, kun hänen tuhkansa lähetettiin avaruuteen), on scifin ystävillä nyt mahdollisuus päästä osallisiksi hänen perinnöstään. 

1970-luvulla Gene suunnitteli sarjaa Battleground Earth. Sarjan pilottijakso oltiin jo melkein hyväksytty tuotantoon, mutta Paramountin haluttua herättää Star Trekin henkiin Roddenberry hylkäsi suunnitelman.  Roddenberryn kuoltua hänen leskelleen Majell Barret-Roddenberrylle, joka on esiintynyt Star Trekin pilotissa aluksen ensimmäisenä upseerina, sarjassa hoitaja Chappelina, sekä myöhemmissä sarjoissa tietokoneen äänenä sekä Lwaxana Troina, jäivät perintönä myös hänen muistiinpanonsa. Onneksemme hän oli halukas saamaan tämän sarjan tuotantoon ja sarjan rahoittajaksi saatiin kanadalainen tuotantoyhtiö Atlantis. Atlantiksen tuotoksista tunnetaan mm. uusi Outer Limits ja Psi-Factor. 

Ei ole juurikaan tietoa, kuinka paljon sarjasta todella perustuu Roddenberryn muistiinpanoihin ja kuinka paljon on tuottajanelikon David Kirschner, Rick Okie, Seaton McLean ja Majel Barrett Roddenberry, keksimää. Nimi kuitenkin muuttui muotoon Gene Roddenberry's Earth: Final Conflict ja trekmäinen jatkumattomuus Babylon5 tyyliseksi viiden vuoden tarinaksi. Tarina kertookin, että JMS:ää pyydettiin sarjan tuottajaksi, mutta tämä kieltäytyi kunniasta koska B5 vaati hänen huomionsa. 
 
Sarjan alkuasetelma kuulostaa selitettynä kovin "V-mäiseltä", mutta E:FC on hyvin kaukana Vierailijoista. Sarjan tapahtumat sijoittuvat seuraavan vuosituhannen alkupuolelle:  Kolme vuotta sitten saapui maahan 71 taelonia eli kumppania (Companions), kuten he itseään haluavat nimitettävän. He tarjosivat ihmisille käyttöön teknologiaansa ja hävittivät monet sairaudet, poistivat nälänhädän ja lopettivat sotamme. Mutta kuten tavallista, oli niitäkin, jotka halusivat katsoa lahjahevosta suuhun. Nämä sitten perustivat vastarintaliikkeen. William Boone (Kevin Kilner) on mies kahden maailman välissä. Hän on taeloneiden palvelija, jonka aivoihin asennettu kybervirus laajentaa hänen tajuntansa uudelle tasolle ja takaa uskollisuuden Taeloneille. Hän on myös agentti vastarintaliikkeelle, jonka toimesta hänen implanttiaan käsiteltiin niin, että se jättäisi hänelle vapaan tahdon. 

Taelonit ovat muukalaisina harvinaisen onnistuneita, varsinkin Leni Parkerin esittämä Yhdysvaltojen "kumppani" Da'an vaikuttaa hyvin muukalaiselta. Ulkonäöltään he ovat varsin ihmismäisiä, vaikkakin tosin luonnollisessa tilassa he ovat lähes läpinäkyviä. Tavallisesti he kuitenkin heijastavat "iholleen" ihmismäisen värin, mutta  muut asiat Taeloneista onkin nähtävä. 

Itse olen nähnyt nyt sarjasta pilottia lukuunottamatta koko ensimmäisen kauden ja vaikka alku onkin hieman hapuileva, mielestäni sarja ryhdistyy parin ensimmäisen jakson jälkeen ja mukaan mahtuu jopa muutama WHAM jakso sekä pari enemmäin tai vähemmän kalkkunaa. USA:ssa sarja aloittaa syksyllä toisen kautensa. 
 

LISÄTIETOJA: 

Sarjalla löytyy useita virallisia kotisivuja, jotka tottakai spoilaavat ykköskauden loppuun asti. Spoileritonta tietoa löytyy ainakin suomalaisilta sivuiltani http://www.sci.fi/~jarmop/efc.htm

Virallinen pääsivu osoitteessa http://earth.finalconflict.com ei myöskään pahemmin spoilaa, ellei mene jaksolistaa lukemaan. 

Uutisryhmäkin löytyy, mutta siellä spoilataan sekä Earth: Final Conflictia että Babylon5ttä, joten karttakaa sitä kuin ruttoa. Mahdolliset wanhat parrat etsikööt sen itse, jos uskaltavat. 
 
 

 
 

Ja palautettakin voisi Jarmolle antaa.

   

edellinen  etusivu  artikkelit  KK-files  seuraava