edellinen  etusivu  artikkelit  KK-files  seuraava

 

Babylon 5 - fandom Suomen

tietoverkoissa

Marko Ikäheimo 
  (Varoitus! Seuraava artikkeli on Babylon 5:n ihailijan kirjoittama. Sarjan vihailijan kannattaa jättää se lukematta allergisten reaktioiden välttämiseksi.) 

Tämän jutun ilmestyessä olemme kunnialla päässeet ylitse B5:n ensimmäisestä kesätauosta. Verkoissa tapahtuvan liikehdinnän perusteella näyttää siltä, että suurin osa faneista on selvinnyt hengissä koettelemuksesta. Ehkäpä tässä on hyvä paikka käydä hieman lävitse tietoverkoissa elelevän suomalaisen Babylonin seuraajalauman käyttäytymistä.

Epäilemättä suuri B on yksi innokkaimman ja eloisimman ystäväpiirin keränneistä scifisarjoista suomalaisen tv:n historiassa. Itse asiassa ainakin osaksi kunnia koko komeuden saamisesta Suomeen kuuluu joukolle faneja, joita myöhemmin on opittu kutsumaan hellittelynimellä Wanhat Parrat. WP:t hankkivat jaksonsa suoraan ulkomailta, ja päättivät marraskuun -96 aikana jakaa ilosanomaansa myös muillekin kiinnostuneille. Tarkempi selvitys tästä, jälkipolvien koodinimellä "Kumiankka" tuntemasta projektista löytyy tämän linkin takaa..

Sitten koitti se loistokas päivä, jolloin B5:n saaminen TV2:n ohjelmistoon varmistui. Wanhat Parrat eivät kuitenkaan jääneet paistattelemaan saavutustensa loisteeseen, vaan riensivät kohti uusia urotekoja taistossaan mielisarjansa tunnettuvuuden kohottamiseksi.

Läpänheittoa
keskusteluryhmissä
Joitakin kuukausia sarjan pilotin näkemistä Suomessa perustettiin finettiin Babylon 5 - aiheinen keskusteluryhmä. Alkutotuttelun jälkeen keskustelu siellä lähti liikkeelle varsin mallikkaasti. Ryhmän voimahenkilöksi muodostui alusta lähtien Henrik 'Leopold' Herranen - nimellä kulkeva WP, joka kannusti ja ylläpiti keskustelua analyyseillään sarjan tapahtumista.

Mutta ei paratiisia ilmaan käärmettä. Eräät juonenkäänteistä etukäteen selvillä olleet loppaturvat eivät voineet hillitä itseään, vaan alkoivat möläyttelemään tietojaan uutisryhmässä. Jokainen vähänkin asioista perillä oleva tietää tämän niinsanotun spoilaamisen olevan murhaavin etikettirikos, jonka konsanaan voi B5:n fania kohtaan tehdä.

Lopulta Wanhat Parrat polttivat päreistönsä lopullisesti. Maaliskuussa -98 perustettiin sfnet-hierarkian ensimmäinen (ja tätä kirjoittaessa myöskin ainoa) moderoitu uutisryhmä sfnet.viestinta.tv.babylon5. Kaikki ryhmään tulevat viestit tarvitsevat moderaattorien (ryhmä Wanhoja Partoja Leopold pomonaan) hyväksynnän ilmestymiselleen kaikkien nähtäville.

Spoilerit jäävät takuuvarmasti julkaisematta. Hylkäämisen aiheuttaa myös pari muutakin tyhmyyttä, jotka voi tarkistaa Leopoldin kotisivuilta löytyvistä ryhmäsäännöistä . Pilottiluonteensa vuoksi ryhmän toiminta koki alkutaipaleellaan muutamaan takapakin, joiden korjauduttua touhu on mennyt eteenpäin erittäinkin sutjakkaasti.

Ja puhetta onkin riittänyt. Varsinkin viikon alussa käydään vilkkaat keskustelut viimeisimmästä jaksosta, jonka tehokkuus on helppo nähdä liikenteen määrästä. Myös aihekohtaisia väittelyjä on käyty muunmuassa tyhjiön vaikutuksista ihmisruumiiseen, avaruustaistelujen lentofysiikasta, hyperavaruuden luonteesta, evoluution mahdollisuuksista sekä sarjan suomalaisista käännöksistä.

Kuten mieleltään virkeille ja aktiivisille ihmisille joskus käy, myös ryhmän keskustelijoiden huumorintaju läikähtää joskus ylitse. Tällöin on syntynyt aihekaaria, jotka sivullisemmasta saattavat vaikuttaa hieman omituisilta. Eräs suosituimmista sekoiluista... tai siis keskustelunaiheista on fanien Babylon 5:stä näkemien unien kuvailu. Näitä houreita on keräillyt Matti Aumala melkoisen kasan vartavasten niitä varten tekemälle kotisivulle.

Myös muutakin hubaa on takkiin tarttunut ajan myötä, kuten kesätauon aiheuttamassa tuskassa syntyneet "Olet nähnyt liikaa/tarpeeksi/liian vähän B5.ttä" - tarinat , joita Juha Stenbäck on kerännyt sivuilleen.

Reaaliaikaista
purpatusta
IRC:tä käyttäville TV2:n tahtiin sarjaa seuraaville paras (ja oikeastaan ainoa, sillä kansainvälisille kanaville ei oman turvallisuuden takia kannata mennä sekoilemaan) paikka sarjasta käytävälle tosiaikaiselle jutustelulle on #babylon5.fi - kanava. Uusien fanien suojelemiseksi sekin on melko tiukkaan hallinnoitu. Kanavalla toimivat operaattoreina WP:t, joista aina joku on keskustelua valvomassa. Häiriköt ja spoileripellet lentävät pellolle nopeammin kuin heiltä menee sanan "idiootti" tavaamiseen (jopa huomattavastikin nopeammin).

Itse en satu olemaan kovin aktiivinen irkkaaja, melkeinpä ainoa kosketuspintani systeemiin on juuri tämän kanavan kautta. Vähäisellä kokemuksella tiedän kuitenkin kehua siellä vallitsevaa virkeää ja aktiivista ilmapiiriä. Hyvinkin mahdollisesti tästä löytyy kätevä keino purkaa jaksojen näkemisen jälkeisiä tuntoja muiden samanmielisten parissa.

WWW-fandom Korostan vielä kerran: Kenenkään kakkosen tahdissa Babylon 5:ttä katsovan ei kannata mennä harhailemaan omin nokkinensa ulkolaisille fanisivuille. Siitä ei taatusti ole tuloksena muuta kuin turhaa pahaa mieltä. Mutta onneksi laadukkaita kotisivuja aiheesta löytyy myös Suomenmaasta.

Ensimmäiseksi käyntikohteeksi kannattaa valita Leopoldin Varjojen Paratiisi. Sieltä löytyvät uutisryhmää sfnet.viestinta.tv.babylon5 koskevat tärkeimmät tiedot: säännöt, vastaukset useimmin kysyttyihin kysymyksiin sekä neuvoja moderoituun uutisryhmään joskus liittyvien eksoottisempien ongelmien välttämiseen.

Tämän lisäksi sivuille on kerätty roppakaupalla muutakin sarjaan liittyvää namia. Viikoittain päivittyvä jaksoluettelo johdattaa kulloinkin ajankohtaisiin aiheisiin Babylon 5:ssä. Lisäksi löytyvät uutisosasto ja kausikohtaiset tilanne-esittelyt uteliaisuutta kiihottavine musiikkinäytteineen.

Nuoremmille sarjan faneille ehdottoman hyödyllinen apuväline on kokoelma suomalaista tilannetta spoilaamattomista linkeistä. Wanhana Partana ja muutenkin fiksuna jätkänä Leopold on pitänyt sivunsa luonnollisesti muutenkin spoileriturvallisena kokonaisuutena. Muutama tärviö löytyy, mutta ne on merkitty selvästi etukäteen. Kukaan vähänkään omaehtoista ajattelua harrastava ei ainakaan vahingossa näillä sivuilla itseään turmele.

IRC-suuntautuneiden kannattaa suunnata nokkansa Sami-Pekka 'Cartagia' Haaviston (aivan oikein, taas yksi WP) isännöimille sivuille. Vakiokaluston esittelyjen ja sääntöjen lisäksi voi ihastella esimerkkejä siitä, miten ei kannata käyttäytyä B5-kanavalla (taikka irkissä ylipäätänsä). Toinen sivujen päähoukutin ovat kolmen WP:n etukäteisarviot kulloinkin vuorossa olevasta jaksosta. Myös hauskat kuva- ja ääniarkistot löytyvät. Ja kaikki luonnollisesti spoilerittomassa muodossa.

Babylon 5 on täynnään mojovia lausahduksia. Näitä sitaatteja on kerännyt yksi Suomen tärkeimmistä Wanhoista Parroista, Pasi 'Albert' Ojala omille sivuilleen . Luonnollisestikin sivujen arkkitehtuuri estää spoilaantumisen. Paitsi jos menee aivan härkäpäisesti seikkailemaan väärien jaksojen sitaattisivuille. Mutta silloin saa jo syyttää vain itseään.

Juha Knuutilan sivun spesialiteettina on puolestaan huikea määrä jaksokohtaisia kuvia. Sieltä on erittäin kätevää käydä etsimässä vaikkapa tietokoneen työpöydälle sopivaa taustakuvaa. Mikä parasta, Juha on järjestänyt myös uusille faneille turvalliset oltavat osioimalla kotisivunsa sopivasti . Näin spoilaantumisvaara on minimoitu.

Pekka Savolan muuten melko minimalistiset sivut briljeeraavat muutamalla erittäin hyvin työpöydän taustaksi soveltuvalla kuvalla. Lisäksi löytyy myös jokunen äänileike.

***

Edellinen esitys ei tietenkään kata kaikkia Suomalaisiakaan Babylon 5-aiheisia verkkokohteita. Mutta näistä on aloittelijan hyvä lähteä turvallisesti liikkeelle. Ja aina kannattaa olla varovainen kavalassa maailmassa seikkaillessaan.

Mutta nytpä alkaakin pikkuhiljaa uuden jakson esitysaika lähestymään. Minnekäs minä sen centauri-peruukkini laitoinkaan...

Onko lisättävää tai haluaisitko lisätietoja?
Ota yhteyttä tekstilaatikon kautta.

edellinen  etusivu  artikkelit  KK-files  seuraava