edellinen etusivu  artikkelit  KK-files  seuraava

Sinne jonnekin ja sitten takaisin
tai
Harharetkeni Finnconiin 1999

Marko Ikäheimo 
(Tarkkasilmäisimmät varmaankin huomaavat, että tästä jutusta puuttuvat kuvat tykkänään. Kuvia nyt on netti pullollaan, joten päätimme poiketa siinä suhteessa muiden lehtien linjasta. Osasyynä päätökseen oli myös se, että hovikujaamme päätti lähteä Atorox-viikonloppuna Tornioon.)

Mutta sitten varsinaiseen "asiaan".

Omituinen aloitus

Con alkoi varsin mielenkiintoisesti. Jukka Halme ja Hannu Pajunen (suomalaisen SF-fandomin huru-ukkoja) vetivät videolla simuloidusti viinaa ja jauhoivat paskaa. Huonoja vitsejä riitti oikein mukavasti yhden alustuksen tarpeisiin. Kaiken kaikkiaan varsin piristävä aloitus tylsien puheiden sijaan.

Hirveä vauhti koko ajan päällä

Tämän jälkeen alkoikin varsin mahdoton rumba. Koko ajan oli päällä ainakin kolme puhetapahtumaa ja vielä anime-esitykset lisäksi. Koeta siinä sitten reveta joka paikkaan yhtä aikaa. Seurattua tuli muunmuassa, kun M.G. Soikkeli jutusteli SF:n maailmanlopusta Dracula-viitta harteillaan.

Suurta hupia oli seurata myös animen maailmanloppustrategioita käsittelevää performanssia. Aiheeseen soveltuvasti kolme laboratoriotakkeihin sonnustautunutta heppulia puhuivat paljon ja esittivät makupaloja soveltuvista filmeistä. Erikoisesti mieleen jäi havainnollinen luokittelu animen maailmantuhooja-aseista. Mittaskaala ulottui kumikanasta (kaupunki nurin) - puunuijaan (galaksi sileäksi).

Jopa niinkin hauskaa oli, että tuli missattua Atorox-palkinnon jakotilaisuus. Toisaalta jälkipyykin selvittely sf-uutisryhmässä oli sekin omalla tavallaan hupaisaa seurattavaa.

Kiinnostavia kunniavieraita (ja tylsyä paneelisteja)

Kunniavieraat olivat hekin iloinen yllätys. Amerikkalaisen kotirouvan ulkoisen habituksen omaava Connie Willis kertoili erittäin hauskasti omasta viehtymyksestään scifiin sekä vähän kaikesta muustakin aiheeseen liittyvästä. Erehdyttävästi englantilaisen professorin oloinen Philip Pullman jutusteli puolestaan erittäin mielenkiintoisia omasta tekniikastaan fantasiatarinan rakentamisessa.

SF-fandomin tulevaisuutta käsittelevä paneeli (jossa minäkin löpisin löysäpäisiä), oli sekin ihan ok. Tosin puheenjohtajana olleella Suntilan Simolla oli hirveä flunssa, ja hänen lääkkeeksi nappaamansa megamömmöt taisivat siirtää hänet pikkuisen sivuun normaaliulottuvuudesta. Ja minä istuin Simon vieressä. Pentele, jos kuolen ruttoon, haastan Simon oikeuteen.

Lopuksi tuli vielä kohellettua Babylon 5-fanaatikkojen tapaamisessa, johon minäkin olin omalla vaatimattomalla osuudellani syyllinen. Ainakaan emme kilpailleet conin tervejärkisimmän tapahtuman tittelistä. Uskomattomia sieluntuskia aiheutti pakko lähteä junalle kesken tilaisuuden. Ensi kerralla kyllä varaan lentokoneen!

Muutoinkin Finnconissa tapahtui niin paljon kaikkea kivaa, että en edes muista mainita kaikkea. Ja vaikka muistaisinkin, en minä sitä teille kertoisi. Olisitte olleet paikalla, pöntöt!

***

Menikö edes läheltäkään totuutta, vai täpästikö kirjoittajan muisti?
Korjauksi (ja muitakin terveisiä) saa kaikin mokomin esittää kirjoittajalle.
   
edellinen etusivu  artikkelit  KK-files  seuraava