[ Etusivu | KK Files | Artikkelit | edellinen artikkeli | seuraava artikkeli ] 

SUUREN MAAILMAN MALLIIN

Sci-fi -kokoontumisista USA:ssa

Alan Salmi


Olen ollut mukana science fiction -toiminnassa 70-luvun puolivälistä ja ollut yhteydessä hyvin erilaisten sf-ryhmien kanssa. Yli 50 sf- kokoontumisessa mukana olleena ajattelin kertoa lyhyesti erilaisista sf-kokoontumisista USA:ssa.

Alueelliset kokoontumiset

Periaatteessa on kolmenlaisia kokoontumisia. Yleisin on alueellinen, viikonlopun kestävä ja hotellissa vietettävä. Ohjelmaan kuuluu yleensä elokuvia/videoita, "ammattilaisvieras" (kirjailija), fanien toivoma kunniavieras, taiteilijavieras (yhä useammin nykyisin) ja joskus myös juhlapäivälliset. 

Alueellisia kokoontumisia järjestetään 100 - 200 hengelle, jopa tuhansien jäsenten kokoontumisia järjestetään, kuten Lunacon (New York), Minnicon (Minneapolis, Minnesota) ja Rivercon (Lousville, Kentucky). Päivät kuluvat ostamalla tavaroita "kulkukauppiaan huoneessa", katselemalla taidenäyttelyitä (tai jos on rahaa -- ostamalla taidetta), ottamalla osaa paneelikeskusteluihin. Paneelit ovat yleensä varten ihmisia, jotka ovat uusia sf-toiminnassa. Olen huomannut, että vanhemmat scifistit paneeleiden aikana lähtevät kaupungille huuhailemaan, menevät tutustumaan paikallisiin nähtävyyksiin tai ottavat osaa 24 tunnin bileisiin (pientä suolaista syötävää ja hyvää juotavaa, yleensä olutta). 

Toinen tärkeä osa alueellisissa kokoontumisissa ovat iltapirskeet. Monet eurooppalaiset scifistit eivät ymmärrä tätä. Erään ystäväni piti vakuuttaa Itä-Euroopasta tulleille vieraillemme monta kertaa, että heidän pitäisi valvoa myöhään, jotta näkisivät millaiset ovat yöpirskeet! Juhlat pidetään hotellihuoneissa, amme on yleensä täytetty jäillä ja oluella [kaiketikin tarkoittaa tölkkeja?! -- suom.huom.]. Juhlien aiheena voi olla jonkun syntymäpäivä, pr- tilaisuus jostain alueellisesta kokoontumisesta tai edesautetaan ryhmän tunnetuksi tekemistä tulevaa maailmanlaajuista kokoontumista silmälläpitäen. 

Muina puuhina kokoontumisissa harrastetaan yhteislaulua, naamiaisia, taidehuutokauppoja, "sotaleikkejä" tai roolipelejä. Viikonlopun viimeinen juhla on nimeltään "kuollut koira" ja siihen osallistuvat yleensä paikalliset, joiden ei tarvitse mennä kotiin sunnuntaina. 

Maailmanlaajuiset kokoontumiset

Seuraava ryhmä USA:ssa on maailmanlaajuinen kokoontuminen (Worldcon). Muutamia poikkeuksia lukuunottamatta suurin osa näistä kokoontumisista järjestetään Yhdysvalloissa. Worldcon on paljolti suuren uskonnollisen tapahtuman kaltainen, paitsi että siellä on enemmän kaikkea. Siellä voi olla 4 - 6 tapahtumaa yhtä aikaa, nimikirjoitusten jakoa, valtava "kulkukauppiaan huone" uskomattomine tavaroineen (auringon valolla toimiva potkurihattuja, ketä kiinnostaa??), enemmän pirskeitä kuin voi kuvitellakaan ja Hugo- palkintoja. Palkinnot jaetaan yleensä lauantaiyönä ja ne edustavat jäsenten valintaa kuluneen vuoden parhaiksi. 

Tunnelma Worldcon:issa on todella ainutlaatuinen. Yksi osatekijä tämän tunnelman luonnissa ovat kaikkialta maailmasta saapuneet ihmiset. Toinen osatekijä on Hugo-palkintojen jakaminen. Eräs mukava asia Worldcon:issa on ihmisten tapaaminen, joita ei ole nähnyt vuoteen tai moneen kuukauteen. Jostain syystä on muodostunut melkein säännöksi scifistien keskuudessa, ettei tarvitse pitää säännöllistä yhteyttä toiseen ja voi silti löytää läheisiä ystäviä vuoden tai kuukausien takaa. 

"Relaxcon"it

Pienempi, mutta tärkeämpi ryhmä kokoontumisia ovat "Relaxcon"it, rentoutumista yhdessä, kuten nimikin sanoo. Paikkana on taas hotelli. Pirskeet pidetään yleensä iltaisin, siellä voi olla myyntihuone, mutta ei ohjelmaa, ei kunniavieraita, yleensä ei elokuvia, ellei joku tuo omia videoita mukanaan. Keskustellaan paljon, uidaan hotellin uima-altaassa, katsellaan nähtävyyksiä ja ah, jäsenten "parittamista". Relaxconit ovat minun mielitoimintaani. Olen henkilökohtaisesti pompotellut ilmapalloja Andrew Offutin kanssa, kuullut tarinoita jugoslavialaisesta pizzasta Joe Hadelmanilta ja puhunut Salaisten Mestarien kanssa scifi- politiikasta. 

Jotkut Relaxconit vietetään vuosittain. Midwestconista on muistaakseni vuorossa 30. kerta. Muita kokoontumisia on vietetty vähemmän aikaa, mutta silti ne vetävät puoleensa vannoutuneita jäseniä, jotka haluavat juhlia ystävien kanssa ilman teennäistä ilmapiiria. Jos haluaa todella tutustua toisiin ihmisiin tai mielikirjailijaansa, Relaxcon on SE paikka. 

Muut kokoontumiset

Olen tässä maininnut kokoontumisia, jotka eivät ole olleet rahallisesti voittoa tuovia. Jotkut tahot järjestävät mediakokoontumisia, jotka tuovat paikalle TV:n ja mediatähtiä, jotka taas houkuttelevat massoja. Mediakokoontumiset ovat pääasiassa televisio- ja leffafaneille. Niillä on tapana vetää puoleensa tuhansia ihmisia, johtuen pitkälti tapahtuman mainostamisesta televisiossa. Ohjelmaan kuuluu yleensä paneeleja, elokuvan kuvaamista paikan päällä ja tähtien haastatteluja. En ole osallistunut yhteenkään, koska oma mielipiteeni on jonkin verran ennakkoluuloinen mediafanien valiojoukkoa kohtaan. 
* * *
Amerikansuomalaista sukua oleva Alan Salmi asuu Chicagossa, Illinoisin osavaltiossa USA:ssa ja on elinikainen jäsen seuraavissa järjestöissä: Stiliyagi Air Corps (University of Michigan Science Fiction Club), All Seeing All Knowing Council of the Ancients of the PFRC (Michigan Technologian University Science Fiction Club), entinen komitean jäsen ConFusion:ssa, Michiganin alueellisen kokoontumisen järjestelytoimikunnassa. Internet e-mailin kautta Alan Salmen voi tavoittaa osoitteesta alansalmi@aol.com. 

Suomennos: Jussi Auvinen 


[ Etusivu | KK Files | Artikkelit | edellinen artikkeli | seuraava artikkeli ]