edellinen  etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava

David Eddings: Eleniumin taru
1.osa: Timanttivaltaistuin
ja 2. osa: Rubiiniritari.

Matias Virtanen matititi@voimax.voima.jkl.fi


Tilattuani sain kirjastopalvelun kautta jo puolisen kuukautta sitten sarjan toisen osan. Kolmas ja viimeinen osa on vielä ilmestymättä. Tämäkin ilmestyy kirjastoihin piakkoin. Luettuani jo Belgarionin ja Mallorean tarut osasin jo odottaa (pahaa peljäten) millainen uusi sarja suurinpiirtein olisi. Se ei kuitenkaan sijoitu samaan, jo tutuksi tulleeseen fantasiamaailmaan, vaan Eddings oli (kauniisti&) rohkeasti luonut aivan uuden ymparistön uusille seikkailuilleen. Juoni on lyhyesti kuvattuna seuraava. 
JUONENPÄÄT KURIIN  Kirkollisen ritarikunnan Pandionien ritari ja kuningattaren puolustaja sir Sparhawk, saapuu pitkästä aikaa omaan kotimaahansa, jossa kiero kirkkoherra Annias havittelee valtaanpääsyä ja on myrkyttänyt valtaapitävän nuoren kuningattaren tappavalla myrkyllä (yllätys yllätys), jolle ei löydy parannuskeinoa. Kuitenkin Styrikki-nainen nimeltään Sephrenia, joka on jo vuosisatoja kouluttanut Pandioneja magiankäyttöön, onnistui sulkemaan kuningattaren taikakristallin sisään. 

Tämä kristalli pitää puolestaan kuningattaren elossa. Kuitenkin Eddings´mäisesti on mukana (se niin tuttu) aikaraja, sillä Sephrenia tarvitsi loitsuntekoon joukon ritareita avukseen, joista kuolee yksi aina tietyn ajan kuluessa. Ja kun kaikki ovat kuolleet pettää kristalli ja itse kuningatarkin kuolee. 

Sparhawk saa tietoonsa vanhan kuninkaan haamulta, että vain Bhellioniksi kutsuttu taikakivi pystyy parantamaan kuningattaren. Alkaa suuri vaellus etsimään 500 vuotta hukassa ollutta taikakiveä. 

Tietenkin mukaan kerääntyy suuri saattue: 10 henkeä, joita kaikkia tarvitaan Bhellionin löytämisessä, eikä vaaroja ja juonenkäänteitä puutu. Pian seurueen mukaan saapuu pieni Huiluksi kutsuttu tyttö, josta paljastuu myöhemmin yllättäviä seikkoja (jotka keksii jo 50 sivua ennen suurta paljastusta). Vaikka Elenium on päältäpuolin jotain uutta löytyy siitä liian monta toistumaa edellisistä sarjoista, jotka aiheuttavat ärsyttäviä deja vu - ilmiöitä. 

EDDINGS TOISTAA ITSEÄÄN Esimerkiksi: 
- 1. Taikaesineen metsästys 
- 2. Taustalla piilevä paha jumala. 
- 3. Mukana oleva kokeneempi velho (taiankäyttäjä) ja 
- 4. Tappava aikaraja,tyyliin maailma kaatuu jos 
ette ehdi. 

Kuitenkin Kirjat ovat puutteistaan huolimatta hyvää ajankulua, vaikka välillä puuduttavaakin. Kuitenkin jään odottamaan ilolla seuraavaa kolmatta ja viimeistä osaa. (Safiiriruusu). 

    
* * *

Lähetä palautetta suoraan kirjoittajalle!

   

edellinen  etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava