edellinen  etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava

Harry Harrison:
Ruostumaton Teräsrotta

Marko Ikäheimo (ikaheimo_palaute@hotmail.com) 
Kyllä elämä on ihmeellistä. Vuosikaudet pähkäilin tämänkin kirjan nimeä: ”Mikä /#!%&:n Teräsrotta?” Mistään en saanut helpotusta tiedonjanooni, painos oli jo niin vanha, että sitä ei enää saanut näppeihinsä. Mutta nyt Like on lähtenyt humanitäärisille linjoille, ja pelastanut unettomat yöni. Viimeinkin polttava kysymys on saanut vastauksensa.
Liian turvallista Ihmiskunta on levinnyt tähtiin. Planeettakuntien välinen Liitto pitää yllä lakia ja järjestystä. Liittoon kuuluvilla planeetoilla kansalaisten elämä on täydellisen turvallista... ja tylsää. Mutta jokaisella järjestelmällä on omat tuholaisensa. Ja teräsbetonin maailmoissa ne on tehty ruostumattomasta teräksestä. 

Jim di Griz on yksi näistä rikollisista, jotka ovat asettuneet yhteiskuntaa vastaan pelkästään periaatteesta. Hän onkin paras lajissaan. Jimille juonet ja petokset ovat yhtä luontevia kuin hengittäminen tavalliselle pulliaiselle. Mutta parhaillekin löytyy voittajansa, ja sankarillamme on edessään elämänsä yllätys. 

Muutaman juonenkäänteen jälkeen hän löytää itsensä vastapuolen leivistä. Liiton erikoisjoukoilla on tapana värvätä (lievää törkeämpää pakkoa soveltaen) joukkoihinsa juuri Jimin jalon ammattikunnan jäseniä. Itse asiassa lafkan pomo on aikaisemmin ollut eräs kuuluisimmista superrosvoista. Jimin ensimmäisestä tehtävästä muodostuu erinomaisen kinkkinen. Joutuvatko jopa hänen taitonsa liian kovalle koetukselle?

Klassikko? Ruostumaton Teräsrotta on jonkinlaisen scifin merkkiteoksen maineessa. Kuolemattomuudesta on paha mennä sanomaan yhtään mitään. Toisaalta saman tekijän Bill-sarjaan verrattuna on kirja suorastaan luonnottoman hyvä. 

Tarinankerronta on ihan sujuvaa ja juonenkäänteet ovat hyvin hallinnassa. Jotenkin ei kuitenkaan tule elämää suurempaa tuntua (tyyliin Linnunradan Käsikirja ja silleen). Ehkä olen niin nykyisen tarjonnan poispilaama, että en osaa arvostaa Wanhoja Mestareita heidän ansaitsemallaan tavalla. Kirjahan on kuitenkin jo vuodelta -61 peräisin. Ehkä Ruostumaton Teräsrotta on omalla tavallaan alansa tiennäyttäjä, mene ja tiedä. 

Jostakin sain käsityksen, että Like olisi uudelleenjulkaisunsa myötä myös korjannut edellisen painoksen virheitä. Ainakin he ovat saaneet mukaan yhden hyvän paikan, jossa sankari lukee paikallista murhia ja skandaaleja pursuavaa roskalehteä. Mikäpä muukaan läpyskän nimi voisi olla kuin Like Uutiset

PS. Palautelaatikko onnistu kalastamaan jo aiheeseen liittyvää tekstiä. Tässäpä sitä tulee: 

   Itse asiassa en ole Liken korjattua uusintapainosta lukenut, vaan John Booksin alkuperäispainoksen, joka todellakin vilisi kirjoitus- ja kielioppivirheitä. 

   Siinä olen samaa mieltä, että Teräsrotan saama lähes jumalallinen maine ihmetyttää. Kirja kun ei ole mitenkään erityisen ihmeellinen eikä ainakaan järin hauska. Harrison on kirjoittanut parempaakin tavaraa, mielestäni ainakin Technicolor Timemachine on paljonkin parempi.  

      (anonyymi)
   Lukekaa hyvät immeiset nämä(kin) scifit ALKUPERÄKIELELLÄ. Aukiaa ihan uusia sfäärejä opukseen. Ja sitäpaitsi säästyy sievoinen summa krediittejä kun ei tarvii tukea kotomaisia riistokustantajia... 
      (tuntematon)
   Jassos. Uusintapainosta en ole lukenut minäkään, kirjan jumalallisuudestakaan en nyt niin olisi varma. Mutta itse ainaskin pidin kirjaa errrittäin hauskana. Tycke o' smak e' olika, sano. 
      (ompas ne ujoja...)
* * *

Miten sinä koit tämän kirjan?
Jaa tuntemuksesi muidenkin kanssa.

   

edellinen  etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava