edellinen  etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava

Imperiumin perillinen

Arvostelu: Heikki Kauma kaumat@dlc.fi 
Alkuperäinen nimi: Heir to the Empire 
Kirjan kirjoittaja: Timothy Zahn 
Julkaisuvuosi: 1992 USA:ssa ja 1997 Suomessa 
Sivumäärä: 397 sivua 
ISBN on 951-0-21636-4 
Painopaikka Juva 
Kustantaja on Werner Söderström Osakeyhtiö 
Juoni On kulunut noin 5 vuotta siitä kun paha Imperiumi kukistui ja Kapinaliitto voitti. Imperiumin armeijan rippeet on ajettu häntä koipien välissä galaksin perukoille ja muutenkin kaikki on hyvin Lukella ja kumppaneilla. Han ja Leia ovat naimisissa ja odottavat jedikaksosia. 

Keisari Palpatinen suuramiraaleista viimeinen Thrawn on kuitenkin onnistunut kokoamaan lyödyn armeijan ja nerokkaalla taktikoinnilla aloittanut Uuden tasavallan kukistamisen. Samoihin aikoihin Uuden tasavallan neuvostossa alkavat tunteet kuumentua ja pettureita pelätään. 

Imperiumi yrittää kaapata Leian ja tämän syntymättömät lapset, mitä Han, Luke ja kumppanit eivät tietenkään hyväksy. Oudot muukalaiskommandot tekevät itsemurhaiskuja kaapatakseen rouva Organa Solon. 

Kirjassa on uskomattomia avaruustaisteluja, valosapelit viuhuvat, laaserit sinkoilevat ja toimintaa riittää. Juonesta ei viitsi kertoa kovin paljon, jottei lukunautinto vähene.

Henkilöt Kaikki vanhat tutut elokuvista (jotka selvisivät hengissä), kuten Jediritari Skywalker, ex-salakuljettaja Han Solo, prinsessa Leia, Lando Calrissian, droidit C3-PO ja R2-D2, hurja wookie Chewbacca jne. Hahmot ovat miellyttävän samankaltaisia kuin elokuvissa. 

Toki kirjassa on myös uusia hahmoja, kuten suuramiraali Thrawn (joka on julma nero), viekas Talon Karde, paha jedimestari C`abaot ja monia muita. Kaikki henkilöt ovat hyvin persoonallisia ja muutenkin hyvin tehtyjä. Erityisesti erilaiset oudot alienit ovat hulvattoman omituisia.

Yleistä ja arvostelua Imperiumin perillinen on ensimmäinen osa kolmiosaisesta saagasta. Siinä eri juonikuviot esitellään eikä vielä ratkaista paljon mitään. 

Kirjan huonoja puolia ovat mielestäni välillä turhan epärealistiset tapahtumat ja lapsellisuus, mutta siitä huolimatta se onnistuu tavoittamaan Tähtien sota elokuvien hengen kiitettävän hyvin. 

Zahn kertoo sujuvasti ja mielekkäästi, mutta suomennus tuntuu ontuvan. Siksi suosittelenkin kirjan lukemista englanniksi jos vain kielitaito riittää. 

Imperiumin perillinen on hauska, jännittävä ja täynnä toimintaa. Suosittelenkin sitä kaikille STAR WARS faneille ja miksei muillekin scifin lukijoille. Tosin lukija joka ei ole nähnyt elokuvia( lähes mahdottomuus ) saattaa olla aika ulkona tapahtumista. 

Pistäkää John Williamsin musat soimaan, menkää lempi sohvallenne ja lukekaa Imperiumin perillinen. Vaikkei se olekaan maailman parhaimpia kirjoja niin on se sentään hyvää ajanvietettä ja onhan kiva tietää mitä Jedin paluun jälkeen tapahtui elokuvan sankareille. Eipä tässä muuta kuin että olkoon Voima kanssanne.

* * *
Kirjoittaja ottaa epäilemättä mielellän vastaan
palautetta ja mielipiteitä kirjoituksestaan.
Tästä laatikosta saat lähetettyä sen suorasuuntauksella
kohteeseensa.
   

edellinen  etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava