edellinen  etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava

Ensimmäinen Yhteys

Marko Ikäheimon tulkinta


”Perustuu vuosikymmenen kohutuimpaan scifiromaaniin” 

Kaikkea ne markkinamiehet keksivätkin. Käsi pystyyn, kuka muu on lukenut kyseisen Carl Saganin kirjan. Sitähän minäkin. 

Mutta nyt Hollywood on kuitenkin iskenyt rasvaiset näppinsä tähänkin tuotokseen. Ohjaajaksi valikoitui Robert Zemeckis, jonka unohtumattomista elokuvallisista mestariteoksista mainittakoon...ööh...tuotanoin...ei kyllä tähän hätään tule yhtään mieleen. 
 

Viestejä vihreiltä miehiltä Ellie Arroway (Jodie Foster) on radioastronomi, joka tuhlaa omaa aikaansa ja kallista radioteleskooppiaikaa maan ulkopuolisen älyn etsintään (kunhan ensin löytäisi sitä maan päältä). Alitajuisena kantimena hänellä on saada yhteys varhaisessa lapsuudessaan menettämiin vanhempiinsa (just joo). Toistaiseksi kasassa ovat siis ainekset vähän perkuleellisen yksitoikkoiseen leffaan. Kuitenkin vastoin kaikkea todennäköisyyttä etsittyjä viestejä myös löytyy. Viestin tulkitseminen ja sen seuraukset sitten ovatkin vallan toinen fandango. 

Juoneen sekaantuu viralliseen tiedehallintoon fakkiutunut tri Drummond (Tom Skerrit), joka kovien mielellään varastaisi kunnian löydöksestä. Pitkän nokkansa soppaan työntää myös itsensä maailman moraaliseksi poliisiksi nimennyt USA:n  presidentin hengellinen neuvonantaja Palmer Joss (Matthew McConaughey). Jostakin ihmisen järjelle käsittämättömästä syystä Arroway tuntee vetoa jälkimmäiseen niljakkeeseen. 
 

Miehityksestä Jodie Foster esittää Jodie Fosteria tieteentekijän roolissa. Hirveän taitavasti hän saa välitettyä niinkin nuoreksi henkilöksi kuvan tiukkahuulisesta nutturapäätantasta. Mikä lienee vain eduksi, sillä jokainen Fosterin yritys ylittää tunneskaalalla keskiverto ratapölkky sai ainakin minut kiemurtelemaan vaivautuneena istuimellani. 

Tom Skerrit on aivan ylittämätön kusipäänilkki kunniankipeänä tiedevirkamiehenä. Melkein samantasoiseksi ällötykseksi pääsee Matthew McConaughey uskonnolisena pääkyylänä... eikun neuvonantajana. Harmi vain, että hänen pitäisi käsittääkseni kuulua hyviin heppuihin. 
 

Välittyykö viesti? Ensimmäinen Yhteys on taattua Robert Zemeckis - laatua. Valitettavasti. Melkeinpä erehtymättömällä varmuudella hän onnistuu vesittämään kaikki kirjan ajatuksia herättävät kohdat. Kieltämättä hänellä on myös paikkansa. Äärimmäisen hieno on alkukohtaus, jossa maapallolta lähtevää radiokohinaa pitkin vedetään mittakaavaa Linnunradan kautta kokonaisiin galaksiryppäisiin asti. Yleisön hiljentymisen ja kohtauksen loppupuolen täydellisen hiljaisuuden suorastaan tuntee sisuskaluissaan. Pari hienoa paikkaa ei kuitenkaan pelasta leffaa vajoamasta keskinkertaisuuden hetteikköön. 

Kaikesta huolimatta tämän tuotoksen ehkä joten kuten nielisi, mutta kun se murjoo ihan hyvän alkuteoksen täysin tunnistuskelvottomaksi. Ihmiskunnan asemasta tai tieteen ja uskonnon suhteesta pohdintaa kaipaavien kannattaa lukea Saganin kirja. Elokuvasta ei tule kuin paha mieli.

* * *
 
 
Mielipiteitä elokuvasta otetaan kiinnostuksella
vastaan. Niiden lähettämiseen on oiva
keino seuraava palautelaatikko.
 
 
   

edellinen  etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava