edellinen  etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava

John Woo: Face/Off

Marko Ikäheimon tulkinta


Erikoisagentti Sean Archerilla (John Travolta) ja terroristi Castor Troylla (Niclolas Cage) on vakavia keskinäisiä yhteensopivuusongelmia. Ilmiselvä ammatillisen vastakkainasettelun lisäksi he eivät pidä toisistaan. Vuosia aikaisemmin Troy tuli tappaneeksi Acrherin pienen pojan (vahingossa, Archeria hän tähtäsi). 

Leikkaus nykyaikaan, jossa Archer on juuri saamaisiillaan Troyn käpälälautaan. Seuraa varsin helkkarinmoinen ralli lentokentällä, jossa mm. rysäytetään suihkukoneella hangarin seinästä lävitse (sanomatta selvää on, että ohjaaja Woo polttaa kohtauksessa myös erittäin suuren määrän ruutia, joten sekin puoli on kasassa). Kuinka ollakaan, Troy saa pidätettäessä vähän pipiä ja joutuu koomaan. Mutta mikäpä superterroristi hän olisi, jos hihasta ei löytyisi vielä yksi valttikortti. Suurkaupungin keskustaan on asetettu pommi, joka muutaman päivän kuluttua pyyhkäisee mailin säteeltä kaiken elämän käsiteltyjen kansioon. 

Nyt seuraa vaikea paikka. Archer suostuu operaatioon, jossa Troyn kasvot siirretään (nähtävästi teknomagian) avulla hänelle (omat kasvot jäävät lillumaan säilytystankkiin, yök). Vähän kosmetiikkaa, kuten äänenmuutos ja läskinveisto, ja Archer käy täysin Troysta. Ei muuta kuin vankilaan jututtamaan Troyn veljeä. Hyvin menee, paitsi ei sittenkään. Porkkanaksi julistettu Troy herää ja laitattaa Archerin kasvot itselleen. Samalla hän tulee tappaneeksi kaikki salaisesta operaatiosta tietävät. Oopsie, Archer on vankilassa ja Troy hänen paikallaan terrorismin vastaisen yksikön agenttina. 
 
 

Asiaan Kun ikävät velvollisuudet, kuten taustatarina ja juoni on saatu käsiteltyä, päästään itse pääruokalajin eteen. Archer karkaa (yllätys, yllätys), päähenkilöt pääsevät riehumaan oikein Porvoon mitalla.  Seuraa ammuskelua, räjähdyksiä, lenteleviä autoja/veneitä/mitävielä, ammuskelua, ammuskelua, ammuskelua... 

Tyydytyksellä täytyy panna merkille, että Hollywoodiinkin on saatu hankittua Hong Kong - tyylisiä superhaulikoita. Näillä, nähtävästi atomikäyttöisillä, torrakoilla tasaa kokonaisia kortteleita kerralla. Sitävastoin stuntteja tulee ikävä. Jenkkisijaisilla näyttää olevan joitakin estoja Hong Kongin virkaveljiinsä nähden (olisikohan terve järki). Kun itämaisessa leffassa kaveri tipahtaa katonrajasta, se ei todellakaan ole nukke. Yleensä lentomatka päättyy vielä sopivasti pöydänkulman päälle pudoten. Katsojan täytyy olla todellinen puujumala, ettei tässä vaiheessa tule kyyneleitä silmiin pelkästä myötatunnosta. 
 

Sensuuria  
kaivataan
Face/Off on toimintaelokuvana todellista ykkösluokkaa, ei siinä mitään. Woo ei ole kuitenkaan malttanut pysähtyä oikealla kohden. Hänen oli pakko yrittää työntää sekaan ihmissuhdejaksoja, joiden katsomisnautintoa voisi verrata lähinnä varpaankynsien irtirepimiseen. Varsinkin viimeinen kohtaus on aivan käsittämättömän nyyhky. 

Travolta on hyvä terroristina, mutta poliisina hirveä jäykkis. Cage alkupuolen kahelina terroristina pistää parastaan, mutta poliisipuolella hänelle on varattu lähinnä tuskaista naamanvääntelyä ja ähinää. Muut näyttelijät ovat niin kamalia, että heidät unohtaa eirittäin mielellään. 

Kaiken kaikkiaan, elokuvaa voi täysin varauksetta suositella vain todella kovavatsaisille. Jos pidät toiminnasta ja kykenet tarpeen tullen kytkemään keskushermostosi pois päältä, saatat hyvinkin pitää Face/Offista. 
 

* * *
Jos on ihan pakko aukoa päätään arvostelun
kirjoittajalle, onnistuu se hyvin seuraavasta
tekstinlähetyslaatikosta.
   

edellinen  etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava