edellinen etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava

Starship Troopers

Marko Ikäheimo


Ötökkäsota Arakinoidit ovat hyönteismäisten olioiden laji, joka kolonisoi asumiskelpoisia planeettoja levittämällä “itiöitään”. Ne järjestäytyvät muurahaismaiseen yhdyskuntarakenteeseen ja ovat hyvin menestyksekkäitä toimissaan. Kunnes kohtaavat lajin, jonka tunnusmerkillisin piirre on lähes vesikauhuiseen raivoon yltyvä taisteluraivo. Ihmiskunnan. 

 

Rautakorkoiset  
muovinuket
Maapalloa vallitsee Federaatio, joka on kuin suoraan A. Hitlerin märistä unista. Vain sotapalveluksen suorittaneet “kansalaiset” saavat äänestää, muut ovat “siviilejä”. Tosin siviilitkin voivat elää varsin hyvin, ilman täysiä kansalaisoikeuksia. 

Elokuva pyörii juuri lukiosta päässeiden nuorien sotilaiden, erityisesti jalkaväessä palvelevan Johnny Ricon ympärillä. Ensin nulikat koulutetaan (varsin kovalla kädellä). Sitten he joutuvat varsinaiseen lihamyllyyn. Arakinoidit ovat harvinaisen kova vastus. Tavallista sotilasyksikköä ei voi pysäyttää kuin suoralla osumalla hermorunkoon, tai ampumalla joka raaja erikseen irti. 

Taistelukentällä ihmissotilaita murskataan, poltetaan, revitään kappaleiksi ja muuten vain nitistetään hämmästyttävän verisin tavoin. Taistelukyntensä ihmisruumiista läpi lyövä arakinoidisotilas antaa body-piercingille aivan uuden merkityksen. 

Starship Troopersin täysin tietokoneella tehdyt tehosteet ovat erittäin näyttäviä. Tuhatpäiset arakinoidilaumat tehostettuna tultasyöksevillä jättiläishyönteisillä on mieleenpainuva näky. Ihan heti ei myöskään pääse unohtumaan jättimäiset avaruuslaivastot (ja niiden tuhoutuminen). 

Päähenkilöt ovat järjestään ällistyttävän ärsyttäviä Kenejä ja Barbeja. Lähestulkoon määritelmänsä mukaan, sillä he ovat hankkineet "näyttelijäntaitonsa” teinisarjoissa Beverly Hills 90210 ja Melrose Place. Hahmojen kohtaloihin eläytyminen kärsii hieman, kun jokaisen niljakkeen päästessä hengestään tekee mieli nousta ylös hurraamaan (minäkö kieroutunut?). 
 

Heil  
Verhoeven?
Starship Troopers on elokuvana fasistinen, militaristinen, elitistinen ja rasistinen (tai paremminkin spiesistinen, ei tässä sentään torakalle sukua olla). Se on rapeat kaksi tuntia kestävä testosteronimyrkytys. Eli melkein täydellinen avaruusooppera.  

Tai olisi, jos ohjaaja olisi joku muu kuin Verhoeven. Elokuvaan on kudottu jo Robocopista tuttuja kieroja sivujuonteita. Jonkinlaisen netti-TV:n kautta iloista ja koreaa sotapropagandaa suoltava FedNet esittää otsikon tuomitusta rikollisesta, joka teloitetaan vielä samana iltana. Teloitustuolin alla vilkkuva ikoni: “Would you like to see more?” antaa kylmäävän vaikutelman. 
 

* * *
Ja palaute kirjoittajalle ei ole koskaan
pahasta. Eli rohkeasti omia mielipiteitä
ilmoille seuraavan tekstilaatikon kautta.
   

edellinen etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava