edellinen  etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava

PALUU KIELLETYLLE PLANEETALLE

Jarmo Ollikainen arvioi


Kuopion kaupunginteatteri
Kirjoittanut Bob Carlton.
Ohjaus Olli-Matti Oinonen.
Suomennos Juice Leskinen.

"Tervetuloa mukaan aikamatkalle galaksien taa, muista kiinnittää turvavyöt..." kehoittaa Kuopion kaupungin teatterissa 21.2. pohjoismaiden ensi-iltansa saaneen Paluu kielletylle planeetalle rockmusikaalin käsiohjelma. Neuvosta kannattaa ottaa vaari, sillä luvassa on huikea matka halki aavan avaruuden asteroidimyrskyn saattelemana kohti planeetta D'Illyriaa aivokuorta stimuloivan musiikin tahdissa.

Enempää en aio juonta paljastaa, etten turmele kenenkään teatterinautintoa. Niinpä enimmäkseen kerronkin tässä jutussa musikaalista kokemuksena.

Iskee kuin miljoona meteoria Planeetta on ensimmäinen näkemäni musikaali ja täytyy myöntää etten ennakkoasenteistani johtuen siltä suuria odottanut. Yllätys olikin suuri, kun totuus alkoi vähitellen valjeta. Musiikki nousee vahvasti esille ja vähitellen pakottaa ruumiin liikkumaan tahdissaan, ellei kuuntelija sitten syönyt rautakankea päivälliseksi.

Planeetan sävelet tuntuivat antavan ihmisille hyvän mielen iästä riippumatta. Eräskin eläkeläismummo tokaisi väliajalla: "Mussiikki ihan tempoo mukkaansa!" 50- ja 60-luvuilla nuoruutensa eläneille kappaleet tuovat varmasti mieliin nostalgisia tunnelmia, mutta tuskin Planeetta jättää ketään kylmäksi. Ainakin itselleni biisit olivat piristävän erilaisia tavallisesti kuuntelemiini musiikkityyleihin verrattuna.

Kun musiikki kuroo umpeen tai ainakin pienentää sukupolvien välistä kuilua, ei ole ihme, että esityksen aikana katsomossa syntyy hyvin välitön tunnelma. Ennakkonäytöksessä 20.2. näin ensimmäistä kertaa jäyhän suomalaisen yleisön nousevan seisomaan ja jammailemaan esityksen mukana. Näytös lähes aiheuttaa riippuvutta - samanlaista tekee mieli kuulla lisää.

Sisältöä tyylillä Musiikin vahvasta osuudesta huolimatta Kielletty planeetta ei silti jää pelkäksi hyvännäköiseksi ja upeasti svengaavaksi kuplaksi. Tarinasta löytyy syvempääkin sisältöä, jos vain osaa ja haluaa oikein katsoa. Tarina pohdiskelee aitoon scifi-tyyliin mm. onko tieteen ja ihmisen välistä suhdetta ja kertoo, että ihminen voi vaikuttaa kohtaloonsa. Nämä sisäiset scifi-elementit yhdessä lavastuksen ja muiden scifi-viitteiden kanssa kruunaavat elämyksen.

Vaimoni totesi teatterista poistuessamme: "Tällaista teatterin täytyy olla!" Olen hänen kanssaan samaa mieltä. Vakavalla teatterilla on sijansa, mutta ei musikaalejakaan ole syytä väheksyä. Arvostan Paluuta kielletylle planeetalle siitäkin syystä, että se tuo teatterin lähemmäksi tavallisia ihmisiä. Ei tarvitse yrittää olla hienosti. Esityksestä voi tulla nauttimaan omana itsenään.

Kaikki eivät tietenkään voi kaikesta tykätä. Kuulemani ja lukemani Planeettaa koskeva palaute ei ole ollut pelkästään positiivista. Arvostelu on kuitenkin suurelta osin vaikuttanut kaukaa haetulta. Olen samaa mieltä vain siitä, että sanoista oli paikoitellen vaikea saada selvää. Ehkä joidenkin mielestä kriitikko ei ole oikea kriitikko ellei hän löydä tarpeeksi arvosteltavaa uhristaan.

Työvoitto! Paluu kielletylle planeetalle on niin musiikillisesti kuin teknisestikin hyvin haastava produktio. Näyttelijöillä on täysi työ saada näyttely, liike ja soittaminen sujuvaksi. Kaikki elementit pitää kaiken lisäksi hallita samanaikaisesti. Teatteritekniikka on myös kovilla. On uskomatonta kuinka video-, näyttämö-, ääni-, valo- ja pyrotekniikka on saatu murphyn lakia uhmaten yhdistettyä toimivaksi kokonaisuudeksi. Laiskottelemalla näin viimeisteltyä lopputulosta ei olisi ollut mahdollista saavuttaa. Harjoituksia onkin pidetty ahkerasti, jopa 55 kertaa ja vielä omalla ajalla suoritetut treenit päälle. Leskinenkin on tehnyt hyvää työtä - suomennoksen muutoksiin ei ole ollut tarvetta.

Täytyy nostaa hattua Olli-Matti Oinoselle ja kaikille musikaalin tekemisessä mukana olleille. Kuopiolaisilla on syytä olla ylpeitä teatterinsa ihmisistä. Monellakaan teatterilla ei ole tarjota vastaavaa. Ei ihme, että Kuopion kaupungin teatteri vetää väkeä kauempaakin.

Tätä musikaalia varten ei tarvitse valmistautua mitenkään erityisesti. Riittää, että lähtee teatteriin avoimella mielellä hakemaan itselleen jotain. Parhaiten teos avautuu, kun ei katso Paluuta Kielletylle Planeetalle, vaan itse palaa kielletylle planeetalle.

* * *
Mitä itse pidit Paluusta kielletylle planeetalle?
Kerro mielipiteesi.
   

edellinen  etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava