edellinen  etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava

Alien: Ylösnousemus

Marko Ikäheimo


Tämän rainan käsikirjoittajilla oli varmaan aikanaan vastassa melko kusinen ongelma. Edellisen elokuvan lopussa päähenkilö Ripley hyppäsi sulaan metalliin. Siitä tilasta hänen takaisintuomisensa on jo vähän hankalaa. Ja ilman Ripleytä voi samantien jättää Alieninkin pois. 

Mutta kas, Dolly tuli maailman tietoon pelastavana lampaana, ja äkkiä kloonaaminen ei tuntunutkaan galaksin vanhimmalta kliseeltä. Ei muuta kuin töihin. 

 

 
No rest for 
the wicked 
Kaksisataa vuotta edellisen osan tapahtumien jälkeen maan sotavoimien avaruusaluksessa saatetaan maailmaan jäljennös Ripleystä. Tarkoituksena on saada hänessä ollut kuningatar-alienin sikiö talteen. Prosessi sotkee syntyneen kuningattaren ja Ripleyn perintötekijät mielenkiintoisin seurauksin. Ennestäänkin melkoisen kova lyyli on muuttunut todella pahaksi ja vahvaksi. Kukaan ei pysty sanomaan, kumpaa lajia hänessä on enemmän. Vieras perimä nähtävästi antaa hänelle myös muistoja entisestä elämästään. 

Alukselle ryykää myös remppa palkkasoturi-kaappareita erikoislastia tuomaan. Loppuajan kaikki istuskelevat teetä juomassa ja keksejä mutustelemassa... 

Ei vaiskaa. Ihmiskunta ei ole vieläkään oppinut tekemään alieninkestävää selliä. Kohtapa puhkeaakin huikea helvetti valloilleen.

Bittivirtaa ja 
pienoismalleja 
Ylösnousemus on ulkoasultaan sekä hienompi että huonompi sarjan edellisiä leffoja. Avaruuskohtaukset ovat erittäin messeviä (tosin niitä ei ole kovin hirveän paljon). Tietokoneteekniikan kehittyminen on antanut uusia mahdollisuuksia hirviöanimaatioihin. Ensimmäisen kerran näemme monsterin liikkuvan luontevan näköisesti. 

Tällä kertaa H.G. Giger ei ollut mukana, ja se näkyy. Delicatessenin ja City of Lost Childrenin ulkoasusta vastannut Dutruc-ryhmä yrittää kyllä parhaansa. Ei ole heidän vikansa, etteivät sen jäsenet satu olemaan mielipuolia. 
 

Surma vaiko 
armo?
Alien: Ylösnousemus on hyvä elokuva, jännittävä ja viihdyttävä. Sarjan edellisiin verrattuna se on kuitenkin laimea tuttavuus. Pliisu kolmonen pestään sentään kirkkaasti. Loisteliaiden ykkösen ja kakkosen rinnalla ylösnousemuksesta puuttuu kuitenkin särmää ja puhdasta testikkeliä.  
* * *
Jos kiinnostaa välittää omia mielipiteitä
tästä leffasta jutun kirjoittajalle, seuraavan
tekstilaatikon kautta se onnistuu.
 
   

 edellinen  etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava