edellinen  etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava

Rautanaamio

(the Man in the Iron Mask)
 

Marko Ikäheimo arvioitsi


(Kalaksikukosta löytyy myös Paula Jantusen kirjoitus Muskettisotureista kirjoina ja vähän muustakin)

Ranska muskettisoturien aikaan. Athos (John Malkovich), Porthos (Gérard Depardieu) ja Aramis (Jeremy Irons) ovat jo vetäytyneet eläkkeelle. Vain  D'Artagnan (Gabriel Byrne) on vielä palveluksessa kuninkaan henkivartiokaartin päällikkönä. Kuningas, Ludvig XIV (Leonardo DiCaprio) ei todellakaan ole kunniaksi äidilleen, kuninagatar Annelle (Anne Parillaud). Kauniisti sanottuna hän on itsekeskeinen ja pahantahtoinen mato. Samaan aikaan syrjäisessä tyrmässä viruu mies, jonka kasvoja kukaan ei saa nähdä niitä peittävän rautanaamion takaa... 
 

 
Perinteitä Rautanaamio on hyvin, hyvin vanhanaikainen elokuva. Sanan mitä parhaimmassa merkityksessä. Sankarit ovat yleviä, konnat katalia ja säilät säihkyviä. Mutta ei aivan ylenmääräisen kiiltokuvailuun ei kuitenkaan retkahdeta. Braveheartinkin ohjannut Randall Wallace on laittanut elokuvaan mukaan varsin rujojakin painotuksia. Varsinkin Depardieu Porthoksena on niin elämänmakuinen hahmo ettei paremmasta väliä. 

Eivätkä muutkaan päähenkilöt aivan seinästä reväistyjä ole. Malkovich, Irons ja Byrne ovat hyvinkin vakuuttavia vanhenevia sotureita, joissa riittää kipinää vielä yhteen sankar’tekoon. DiCaprio vetää bravuurit sekä herooisena hahmona että niljakkeena. Heikoin lenkki on Parillaud, jonka tehtävänä on patsastella pitkin palatsia syyllisen näköisenä. 
 

Vettä ja känttyä? Rautanaamio on kaksi tuntia anteeksipyytelemätöntä nostalgiaa. Se on hauska, viihdyttävä ja jännittävä samalla kertaa. Puolenvälin tienoilla juoni venyy ja paukkuu uhkaavasti, mutta loppua kohti verrytään taas varsin mallikkaaseen nelistykseen. 

Väkisin etsien valittamisen aihetta löytyy taisteluista. Miekkailukohtaukset ovat hieman liian nopeita ja sekavia. Realismia? Kieltämättä, mutta hitunen koreografiaa ei näin viihde-elokuvassa olisi ollut pahitteeksi.

 
 
 
* * *
 
Kiinnostaako miekanheiluttelu?
Kirjoita tuntojasi arvostelun tekijälle.
 
   

 edellinen  etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava