edellinen  etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava

Sarja-arvio: Vaaravyöhyke
 

Marko Ikäheimo


Taas taitaa olla aika Suurten Paljastusten. Kaikki maailman virukset ovatkin osa yhtä suurta organismia ilman keskitettyä hallintaa. Kuinka ollakaan, Costa Rican sademetsistä löytyy kanta tätä johtajavirusta. Viruksesta tartunnan saaneiden ihmisten silmät muuttuvat punaisiksi ja heidän äänesä alkaa kaikua. Muita sivuvaikutuksia ovat kalpeus, hikoilu, kyky viestiä kaikkien muiden tartunnan saaneiden kanssa pitkienkin matkojen takaa ja taipumus ruveta suunnittelemaan kaikkinaista maailmanvalloitusta. 

Tämähän ei tietenkään käy laatuun. Joukko tiedemiehiä alkaa urakan, jonka päämääränä on eristää virus ja tehdä se vaarattomaksi. Pahaksi onneksi nämä "tiedehenkilöt" ovat järjenjuoksultaan niin onnettomia reppanoita, ettei heistä pitäisi olla supervirukselle pahempaa vastusta. Onneksi sarjan käsikirjoittajat ovat vielä pahempia pösilöitä, joten täydellinen katastrofi vältetään ainakin pilotissa. 
 

Tartuntavaarallista    
kamaa... 
... ainakin siinä suhteessa, että iltapalani oli koko ajan vaarassa luiskahtaa lattialle Vaaravyöhykettä katsoessani. Sarja on yksinkertaisesti järkyttävän typerä. 

Idea viruksista joukko-organismina on sinällään melkoinen voittaja, mutta ehkä sen voisi antaa vielä anteeksi. Mutta sitten perusteluksi annetaan: "onhan termiiteilläkin vastaava, ja ne viestivät keskenään sähkökenttien avulla". Vaikka tämä pseudotieteen kukkanen olisikin pätevä teoria, tilanteeseen sovellettuna se on melkoisen turski. Viesti tuntuu välittyvän niin kauaksi, että siihen tarvittava kilowattimäärä käristäisi lähettäjän kertalaakista puolikypsäksi. 

Muutenkin sarjan "tieteellinen" puoli on ihan hatusta temmattu. En ole mikään puristi, joka vaatii faktojen täydellistä paikkaansapitävyyttä, mutta saisivat ne olla yhteensopivia edes sarjan sisällä. Esimerkiksi jonkun mielestä varmaankin termi "matemaattinen mallintaminen" kuulostaa coolilta. Niinpä sitä käytetään sitten selvittämään alkumerien mikrobijakaumaa. Niinpä. 

Mutta tämäkään tieteellisten metodien runteleminen ei riitä. Tutkijaryhmän johtajana toimii Mulder - klooni (nuhjuista ulkonäköä myöten), jonka bravuurina on puolivillaisten teorioiden vetäminen hihasta. Ja tietenkin hän on aina oikeassa... 

Mukatieteellisen paukutuksen vielä antaisi anteeksi, jos Vaaravyöhyke olisi edes jännittävä. Ilmeisesti käsikirjoittajat ovat kuitenkin käyttäneet samaa metodia työssään, millä epäilen taannoisen Space: Above and Beyondin syntyneen. Pullo viskiä naamaan ja tulokset raakkaamattomina filmaukseen. 

Kun tähän vielä lisätään parhaimmillaan ärsyttävät, pahimmillaan murhanhimoa synnyttävät näyttelijät, on Melkoinen Tekele valmis. Jos haluaa tuntea ylemmyyttä tv-sarjan käsikirjoittajia kohtaan, on Vaaravyöhyke onnen omiaan katsottavaksi. Muutoin, voi Äiti sentään mihin Kolmosen ohjelmahankinta kätensä työntää...

 
 
* * *
 
Palautemahdollisuus olemassa.
Käytä, kun ilmaiseksi saat.
 
   

 edellinen  etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava