edellinen  etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava

Spawn

Marko Ikäheimo rääkkäsi videoitaan


Al Simmons on sankari 90-luvun malliin, palkkatappaja hallituksen joukoissa. Mitäpä sillä on väliä, jos noin tsiljoona viatonta pääsee ainokaisestaan pahaa jätkää jahdattaessa. Pääasia, että työ tulee tehtyä. Yhdessä tehtävässä Alille käy kuitenkin vähän ohraisesti, itse asiassa häneltä menee henki. 

Sattumalta kosmisen oikeuden rattaat toimivat, ja "sankarimme" joutuu helvettiin. Siellä Mefis.. Malebolgia - paholainen tekee tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä. Al saa palata maan pinnalle kostamaan oman kuolemansa. Vastapainoksi hän joutuu lupautumaan helvetin joukkojen komentajaksi sen tulevassa sodassa taivasta vastaan. Avukseen hän saa muutamia käheitä supervoimia ja valvojakseen kaikkien aikojen törkeimmän klovnin, Silpojan. 

 

Puolivillaisia          
pirunsikiöitä
Siispä kasassa ovat ainekset, jos ei aivan gourmet-ateriaan, niin ainakin makoisaan toimintasoppaan. Valitettavasti ennen juhlapöytään pääsemistä pata pääsee kaatumaan pitkin lattiota, ja katsoja joutuu tyytymään pohjalle jääneeseen sintuun. 

Ilmeisesti kaikki Spawnin elokuvaversiosta vastuussa olevat ovat samaa pelkillä sarjakuvilla sivistettyä sakkia kuin alkuperäisen sarjakuvan luoja, Todd McFarlane. Ihastuttavan sinnikkäästi he tarjoavat Spawnissa joukon *todella* kuluneita kliseitä muka uusina keksintöinä. Tappajaviruksia, maailmanvalloituspuuhia ja mystisiä kostajia riittää. Kun itse helvetikin on McFarlane nyysinyt Marvelin mythoksesta, ei kannata paljon omaperäisyyspisteistä haaveilla. 

Spawnin tehosteet onnistuvat näyttämään perinpohjin tietokoneella tehdyltä (mitä ne ovatkin). Perustavanlaatuisesta laiskuudesta kielii esimerkiksi se, että Malebolgialle ei 
ole vaivauduttu animoimaan suunliikkeitä ollenkaan. 

Entä se toiminta? No jaa, mäiskettä riittä yhdelle elokuvalle melkein kiitettävästi. Pahaksi onneksi se ei oikein johda minnekään. Olisi yhden kerran mukava nähdä toimintaelokuva, jossa pahikset (tai edes sankarit) ihan *oikeasti* kuolevat, kun niiden sisuskalut levittää 
pitkin naapurustoa. Eipä sillä, että sitä sitä olisi edes Spawnissa näytettykään. Elokuvan väkivalta on oikeastaan aika kesyä. 

Silpoja-klovni on sentään kaikessa törkeydessään varsin piristävä: 
"Every time I fart, a demon gets his wings ... ooops - twins!" 
 

     
* * *
Ja sitten palautetta kirjoittajalle,
jos vain mitenkään herrasväelle
sopii..
   

edellinen  etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava