edellinen  etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava

Mortal Kombat 2

Marko Ikäheimo ähki lävitse


Tuli pistetty heikkona hetkenä kymppi Mortal Kombat 1:n vuokraan. Yllättäen se  oli jopa melkein siedettävä päähänpotkimisleffa. Näyttelijät olivat tosin aivan  avuttomia (mm. Christopher Lambert veti pokkana vanhan Highlander - roolinsa)  ja käsikirjoituskin tökki paikoitellen. Mutta tarjolla oli myös suhteellisen hienoja lavasteita ja melko näyttäviä (joskin vähän kankeanpuoleisia) taistelukohtauksia. Ylivoimaisesti huvittavin oli kuitenkin kasetin lopussa ollut "making of" - dokumentti, jossa kaikki vastuulliset yrittivät kovasti vakuutella tekeleensä olevan vähintään Citizen Kane - tasoa. 

Sitten vuokraamossa käteen sattui Mortal Kombat 2. Ei kun markat jonoon ja  tsekkaamaan, onko jatko-osasta mihinkään... 
 

"Juoni" tähän 
mennessä ...
Ulkomaailmojen paha keisari haluaisi kovasti mieluusti liittää maan valtapiiriinsä. Huonoksi onneksi keisari ei ole oikein ympäristötietoinen, vaan tuppaa hävittämään kaiken elämän (orjia lukuunottamatta) hallitsemistaan valtakunnista. Jotenkin tämä ei tunnu hyvältä ajatukselta maanpiirin kaitsijasta, ukkosenjumala Raydenistä. Hän kerää joukon suuria taistelijoita turnaukseen Ulkomaailman mestareita vastaan. Jostakin käsittämättömästä syystä nimittäin Keisari ei voi siirtää sotajoukkojaan ulottuvuuksien välisen kuilun yli ennen kuin hänen mestarinsa voittavat Mortal Kombat - nimisen kaaliinmonotuskisan kymmenen kertaa peräkkäin. Yllättäen sankarit voittavat (Tättärää!!), ja maa on turvassa taas yhden sukupolven ajan. 

Mutta eihän se niin yksinkertaista voi olla. Mortal Kombat 2:n alussa ykkösen  Suuri Taistelu paljastuukin aprillipilaksi. Tappiostaan huolimatta Keisari  marssittaa sotajoukkonsa kuitenkin maapallolle. Mitä pirua, eikö vanhat säännöt  enää pidäkään paikkaansa? Raydenin johdolla sankeat sankarit suihkivat ympäriinsä  arvoistusta ratkaisemaan. Ja hankkimaan uusia kykyjä Suurempaa Uhkaa vastaan. 

Valitettavasti en voi kertoa juonesta tämän enempää. Lähinnä syystä että se jäi  minullekin tyystin hämäräksi. Ilmeisesti käsikirjoittajat ovat tehneet työnsä urakkapalkalla. Muuten tällaista puolentekoista tempoilua ei voi selittää. Tyhjästä ilmaantuvat hyödyttömät henkilöhahmot eivät yleensä ole kunniaksi elokuvalle. Myös äkkinäiset juonen täyskäännökset tuppaavat olemaan hieman huononpuoleisia merkkejä. 
 

Monoa kaaliin? Niin kaheli en sentään minäkään ole, että odottaisin kamppailupelin pohjalta syntyvän Suurta Elokuvaa. Mutta pitäisi sen olla vähintään jännittävä ja näyttävä.  Mortal Kombat 2 limboaa väkevästi näissä molemmissa suhteissa. Leffan lavasteet ovat suurimmaksi osaksi halvan ja keskentekoisen näköisiä. Juonen puutteet (tai pikemminkin puuttuminen) taisi tulla jo mainittua. Pahin synti löytyy kuitenkin koko  touhun tarkoituksessa, taistelukohtauksissa. Ne ovat kauhistuttavan kankeita ja huonosti suunniteltuja. 

Mortal Kombat 2 on pahemmanpuoleinen väliinputoaja. Se ei (todellakaan) pahemmin viljele elokuvallisia arvoja. Kunnolliseksi kalkkunaksikaan siitä ei ole, siihen se on liian totinen ja ... kökkö. Voi voi, sääliksi käy niitä markkaparkoja,  jotka tähän tekeleeseen tuhlasin. 
 

* * *
Huvittaako ilkkua kirjoittajaa surkeiden
elokuvavalintojen takia?
Sekin onnistuu seuraavan tekstilaatikon kautta...
   

edellinen  etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava