edellinen  etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava

 

Salaiset Kansiot: Patient X

(yhdistelmä viidennen kauden jaksoista Patient X ja The Red and The Black)
 

Marko Ikäheimo


Kazastanissa olevalta aukiolta löytyy joukko autoihinsa poltettuja ihmisiä. Mitään järkevää selitystä tapahtumalle ei löydy. Vanha tuttavamme Krycek joukkoineen nappaa ainoan silminnäkijän, nuoren pojan. 

Samoihin aikoihin Mulder osallistuu ufo-aiheiseen seminaariin. Varauksettoman hyväksynnän sijaan hän suoralta kädeltä tyrmää esitetyt todisteet. Suomessakin nähtyjen tapahtumien vuoksi hän on menettänyt uskonsa maanulkoisten voimien olemassaoloon.  Lapsuutensa traumaattisista tapahtumista hän syyttää omaa hallitustaan, joka kieltämättä on tehnyt parhaansa epäluulojen nostattamiseksi. 

Myös Scully sekaantuu omalla tahollaan kyseisiin tapahtumiin. Moni asia vaikuttaa hämmästyttävän samankaltaiselta hänen omien kaappausmuistojensa kanssa. Mulder on kuitenkin kääntymyksessään skeptikoksi mennyt niin pitkälle, että hän ei voi lainkaan  ottaa näitä todisteita todesta. 

Tapahtumien jatkoselvittelyihin sekaantuu aivan uskomaton määrä vanhoista tutuista: Krycek, Hyvin Manikyroidun Miehen joukko, kolonistit, Musta Öljy, muutama ufo ja mitä vielä. Joulupukkia ei taideta nähdä toiminnassa mukana, mutta en mene siitäkään takuuseen. 
 
 

Samaa vanhaa...        
mutta...   
Patient X on periaatteessa samaa kamaa kuin Suomessakin nähdyt viimeisimmät jaksot. Eli varsin hymytöntä rymistelyä. Useammin kuin kerran tulee ikävä ensimmäisten kausien leikkisän ironista otetta. Nykyään Scully ja Mulder tuntuvat kantavan kaikkia maailman murheita niskassaan (ja aika läjää vielä muidenkin maailmoiden vastaavista). 

Patient X poikkeaa edukseen sarjaa vaivanneesta päämäärättömästä törmäilystä. Tarina sitoo melko ansiokkaasti pari pidempäänkin irrallisina roikkunutta juonenpäätä (ja luo muutaman uuden samaan syssyyn). Pitkästä aikaa jopa odotan mielenkiinnolla tulevia tapahtumia. Harmi vain, että odottaa saa todella pitkään. 

* * *

Onko arvostelija yhtä ulkona kuin totuuskin?
Lähetä palautetta
 
   

edellinen  etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava