edellinen  etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava

 

GODZILLA - The Movie

Mika-Petri Lauronen
 

Gojira (tai Gojila, ihan miten vaan), tuo radioaktiivisuuden synnyttämä ylisuuri sisilisko, on minun suuria hirviösuosikkejani. Tapa millä hän muuttui pahasta pojasta maailman pelastajaksi hakee yhä vertaistaan elokuva- ja kirjallisuushistoriassa. Lähimmäksi taitaa päästä toinen suosikkini Darth Vader. Niin, ja Klonkkuhan se oli se joka sormuksen 
loppujen lopuksi sinne rotkoon kämmäsi. 

Joka tapauksessa ajatus amerikkalaistekoisesta Godzillasta ei kuulosta mitenkään hyvältä. Mieleen tulevat ne lukemattomat elokuvat, jotka ovat amerikkalaistuneita (lue: vesittyneitä) versioita eurooppalaisista tai aasialaisista mestariteoksista. Godzillan etu on tosin se, että se vaatii erikoistehosteita. Ja nehän amerikaanot hallitsevat. Tokkopa menee enää kauaa, ennen kuin näyttelijät joutavat eläkkeelle? 

*** SPOILER - OSUUS (vaikkakaan ei mitenkään yllätyksellinen) ***  

Elokuva alkaa Ranskan ydinkokeesta Mururoalla. Vihjailevasti näytetään hölmistyneitä merileguaaneja. Niinpä niin. Tämän johdatuksen jälkeen päästäänkin itse asiaan, tai siis siihen tynkään mikä tässä elokuvassa toimittaa asian virkaa. Japanilainen rahtialus tuhoutuu omituisesti, ja Tyynen Meren saarelta löytyy iiiisoja jalanjälkiä, ja niin edelleen. 

Radioaktiivisuuden vaikutuksiin erikoistunut tutkija Nick Tatopoulos (Matthew Broderick) kutsutaan hätiin, kun tuo salaperäinen "jokin" (ihan kuin se olisi katsojille yllätys, kuka) lähestyy New Yorkia. Henkilögalleria täydentyy hänen entisellä tyttöystävällään (hohhoijaa) Audrey Timmondsilla (Maria Pitillo), joka on uraa luova reportteri, hänen kameramiehellään Animalilla (Hank Azarilla) sekä salaperäisellä 
ranskalaisella vakuutusyhtiön etsivällä Philippe Rochella (Jean Reno). Nyt meillä on siis koossa klassisen hollywoodrainan ainekset: puhkeamistaan odottava rakkaustarina sekä salaperäinen taustatouhuaja. Tähän mennessä ei siis mitään uutta. 

Lopulta Godzilla, velociraptoria muistuttava paisunut merileguaani, nousee maihin Manhattanilla ja tuhoaa hieman omaisuutta. Armeija kadottaa (!) hänet, ja alkaa kiihkeä etsintä.  Nick varoittaa, että lisko saattaa olla raskaana ja etsimässä pesimispaikkaa, mutta häntä ei kuuntele kukaan paitsi vakuutusasiamies, joka paljastuukin Ranskan salaisen palvelun agentiksi. Nämä kun ovat "siivoamassa jälkiään". Godzilla ei taida täyttää 
EU:n ympäristödirektiivejä. 

Loppu onkin sitten enemmän ja vähemmän kiihkeää kohkaamista erikoistehosteissa. Lopussa Godzilla ja kaikki hänen jälkeläisensä kuolevat - vai kuolevatko? On autotakaa-ajo ja suuri räjähdys sekä loppuyllätys (?). Hyvikset jäävät henkiin, ja Nick ja Audrey saavat toisensa. Audreyn ura saa myös oivan nousun. Taas hohhoijaa. 

*** SPOILER - OSUUS LOPPUU (jätitkö muka sen lukematta?) ***  

Elokuvan juoni on juosten kustu. Siinä ei ole mitään yllätyksellisyyttä, eikä suuria ajatuksia. Muutamaa pientä, onnistunutta amerikkalaiskriittistä vitsiä (Emmerich on eurooppalainen, niinpä niin!) lukuun ottamatta dialogikin on kuin iltapäivän saippuasta. Eikä ihmiskuvauskaan juuri siitä eroa. 

Elokuvan ainoa ansio ovat erikoistehosteet, eikä niissäkään ole mitään uutta. Godzilla muistuttaa enemmän Jurassic Parkin velociraptoreita kuin sitä rauhallista, pönäkkää liskoa johon scifi-ihmiset ovat tottuneet. Minä en ainakaan jaksa tuijottaa kahta tuntia pelkkää tietokonegrafiikkaa tuntematta itseäni vaivautuneeksi, mutta minähän olenkin melkein 
kuuskytlukulainen. 

Täytyy rehellisesti sanoa, että elokuvan parhaat (=vähiten huonot) näyttelijät ovat Godzilla ja Jean Reno. Kumpikaan heistä ei yllä lähellekään normaalia tasoaan, vaikka ei rooleissa kyllä ole paljoa näyttelemistäkään. Eipä silti: jos olisi, ei Emmerich osaisi heitä ohjata. 

Karmein suoritus on kyllä Maria Pitillolla, joka saa Kauniiden ja Rohkeiden näyttelijäsuoritukset vaikuttamaan taiteelta. Hänen ainoa ansionsa on ei-niin-kauhean-ruma naama. Tosin sellaista kaipaavien kannattaa siirtyä Baywatchin pariin. Silloin ei tosin kasvoja juurikaan katsella. 

En edes viitsi puuttua juonen liskonmentäviin aukkoihin - sen saavat muut tehdä. Eläintieteilijöillä on ainakin ollut hauskaa tätä katsellessa. Efekti on varmaan ollut sama kuin tähtititeteilijöillä Deep Impactin ja Armageddonin parissa. Jesh. 

Vaikuttaa huolestuttavastu siltä, että Hollywoodin elokuvantekijät ovat vaipumassa yhä syvempään koomaan. Nyt odotellaan Titanic 2:a. Jos haluat välttämättä tuhlata neljä kymppiä tee itsellesi palvelus ja käy parilla kaljalla Godzillan sijasta. Siihen menee vähemmän aikaa, ja aivosolutkin säilyvät paremmin. Sitä paitsi pieni määrä etanolia päivässä on kuulemma hyväksi sydämelle. HUOM: Tämä tietenkin koskee vain täysi-ikäisiä. Te muut, juokaa limpparia. Mutta varokaa aspartaamilla maustettuja, ja juokaa aitoa asiaa. 
 
 

* * *

Jättiliskojen ihastelijat ja vihastelijat voivat
jättää palautetta kirjoittajalle seuraavan
tekstilaatikon kautta
 
   

edellinen  etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava