edellinen  etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava

 

Lohikäärmeen siipi

Arvosteli: Heikki Kauma
 

Kirjoittajat: Margaret Weiss & Tracy Hickman 
ISBN: 951-1-14865-6 

Dragonlance:lla mainetta niittäneet kirjailijat ovat jälleen laittaneet viisaat ja luovat päänsä yhteen tehdäkseen fantasiaa. Ainakin itselläni odotukset olivat kovat tämän Kuolemanportti-sarjan ensimmäisen osan suhteen. Olivathan Dragonlance-kirjat kolahtaneet niin hyvin makuuni. 
 

Maailma Kirjan tapahtumat sijoittuvat hyvin eriskummalliseen ja meidän fysiikan lakejamme rikkovaan Arianuksen maailmaan. Taikuus ja esim. lohikäärmeet ovat yleisiä, sillä ilman niitä matkaaminen saarelta toiselle olisi mahdotonta. Nämä saaret nimittäin leijuvat ilmassa kiertäen omia kehiään eri korkeuksilla. Yön ja pimeyden aiheuttavat kaukana korkeuksissa leijailevat valtavat Yöherrat, jotka peittävät valon heijastumisen alas saarille. 

Arianuksessa eli ilman valtakunnassa vesi on äärimmäisen kallisarvoista ja sitä on ihmisillä vain vähän. Veden hallinnasta kiistelevät haltiat ja ihmiset keskenään. Kekit eli kääpiöt elävät orjuudessa ja antavat raadannallaan vettä haltioille. 
 
 

Päähenkilöt Salamurhaaja "Käsi" Hugh: Kammottavan lapsuuden kokenut kylmä ja julma mies, jonka synkän komeat piirteet herättävät pelkoa. Hugh on mestari ammatissaan ja kuolettavan vaarallinen. Niin haltiat kuin ihmisetkin käyttävät häntä kuoleman välikappaleenaan. Käsi on ahne, mutta hyvin rohkea. Ystäviä hänellä ei ole, eikä hän omasta mielestään niitä kaipaakaan. 

KVYP:n johtaja Limbeck: Kekki eli kääpiö, joka on elänyt koko ikänsä orjuudessa. Limbeck on likinäköinen kuin siili ja joutuu pitämään paksuja rillejä. Hän on hajamielinen ja varsin epäkäytännöllinen, mutta älykäs ja hyvä puhumaan. Limbeck on kekkien vastarintaliikkeen rauhantahtoinen johtaja. 

Ihmisten prinssi Mana: Todella suloinen ja kaunis vaaleahiuksinen kuningas Stephenin ainoa poika. Mana on n. 12-vuotias, mutta pieni ikäisekseen. Hän vaikuttaa viattomalta ja tavalliselta kultalusikka perseessään syntyneeltä tulevalta kuninkaalta, mutta jotain outoa hänessä on... 

Kamariherra Alfred: Kömpelö ja meluisa palvelija, joka seuraa prinssi Manaa kaikkialle. Hän on jo iäkkäämmän puoleinen harmaatukkainen mies, jolla on paha tapa pyörtyä väkivallan edessä. 

Haplo: Kuolettavan vaarallinen hiljainen mies, jolla on suunnattomia maagisia voimia. Valpas, nopeaälyinen ja ketterä patryni. Yksi harvoja tappavasta Labyrintista hengissä selvinnyt. Velho Xar lähettää hänet Arianukseen tutkimaan ja valmistelemaan Xarin maailman herruutta. 
 
 

Hyvin pieni 
osa juonesta
Käsi Hugh palkataan surmaamaan pikkuprinssi. Palkkaaja ei ole kukaan muu kuin prinssin isä Stephen. Surma pitää lavastaa, kuin se olisi haltioiden tekemä. Hugh lähtee pahaa aavistamattoman Manan kanssa matkalle sopivaan murhapaikkaan. Alfred tuppautuu väkisin mukaan. 

Matkalla tulee kaikenlaisia ongelmia. Esim. Hugh alkaa saada omantunnon pistoksia ja kolmikko joutuu ilmataisteluun haltioiden kanssa. Käden ilmalaiva vaurioituu ja he mätkähtävät alas kekkien maahan. 

Limbeck joutuu syytteeseen kapinan lietsomisesta ja hänet viskataan eräänlaisen riippuliitimen varassa saarelta toiselle lähes varmaan kuolemaan. Täällä hän törmää myös haaksirikkoutuneeseen Haploon, jonka kekki nappaa mukaansa. 

Juonessa on mukavan yllättäviä juonenkäänteitä, joten ei siitä enempää. 
 
 

Armotonta  
arvostelua
Aluksi kirjassa iskee paha kulttuurishokki oudon maailman johdosta. Lisäksi ainakin aluksi ärsyttää kaikenmaailman ihmeilmausten käyttö, jotka selviävät vain sivutäsmennysten avulla. Esim. mittayksiköt ovat vallan eriskummallisia, kuten ilmansuunnat ym. Kaikkeen tähän outoon käsitteistöön,kuten myös flooraan ja faunaan tottuu lopulta. 

Tarina on mukavan yllätyksellinen ja omaperäinenkin. Pari juonenkäännettä oli kuitenkin arvattavissa. Henkilötkin ovat ihan kivoja, tosin mega voimakkaita olioita on liikaa. Huumoria löytyy riittävästi. Se ei tosin ole mitään loistavaa, mutta piristää silti kivasti välillä synkkääkin tarinaa. 

Tässä ensimmäisessä osassa jää vielä moni asia auki ja odottamaan selviämistään. Nyt ne kummastuttivat ja tuntuivat todella oudoilta, mutta toivottavasti tuleva selitys niille on hyvä. Muuten se onkin sitten huonompi juttu. 

Elikkä ihan kiehtova kirja ja fantasiasta pitäville ehdottomasti suositeltavan arvoinen teos. Ei tämä kuitenkaan ollut esim. Syyshämärän lohikäärmeitten veroinen kirja. Toivottavasti sarja vielä paranee, muuten siitä ei ole riittävää vastusta Dragonlancelle. 
 
 

* * *

Jos halajat sa palautetta antaa/
ei tarvitse sun kuin aatoksesi laatikkoon laitaa/
ja nappia painaa
 
   

edellinen  etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava