edellinen  etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava

 

Mikrokosmos

Arvio: Asta Tenhunen

Ranskalainen Mikrokosmos on häkellyttävän kaunis sekoitus dokumenttifilmiä ja seikkailuelokuvaa. Pääosassa ovat niittyjen ötökät, jotka elävät pientä elämäänsä parhaimpien toimintaelokuvien intensiiviteetillä.

Aiemmin vain ihmisperpektiivistä maailmaa katselleelle on uljas paikka havahtua huomaamaan, miten etanat voivat kohdata toisensa herkästi ja intohimoisesti tai mitä epätoivoa liittyy kuoriaisten tappeluun. Elokuvan ylivoimaisesti paras kohtaus on kuitenkin karvaisten toukkien joukkomarssi kohti jotakin tuntematonta, josta meillä ihmisillä ei ole aavistustakaan. Vielä pitkään leffan loppumisenkin jälkeen voi vain arvailla, miten toukille kävi, pääsivätkö he minnekään ja elivätkö he elämänsä onnellisina loppuun saakka.

Mikrokosmos auttaa myös huomaamaan, miten pieni vesisade on kuin valtava meteorikuuro. Leppäkerttu pompahtaa taivaisiin, kun painava vesipisara tipahtaa lehden toiseen päähän. Tai vesikirput singahtelevat sadekuuron edellä pitkin ja poikin veden roiskeita.

Eläinten inhimillistäminen on elokuvissa (varsinkin amerikkalaisissa) jo tuttua tavaraa, mutta Mikrokosmos antaa ötököille oikeuden olla, mitä he ovat ilman ihmisten selityksiä. Kuvapätkät ja taustamusiikit tosin on laitettu johonkin ihmisjärjelliseen järjestykseen, mutta tapahtumia ei ole muuten ohjailtu mitenkään. Ötökät ovat vain ötököitä, mutta tällä kertaa niin läheltä seurattuja, että heidänkin elämänsä on täynnä toimeliaista puuhailua kohti jotain päämäärää.

Mikrokosmos on koko perheen elokuva, jonka voimakas visuaalisuus sitoo otteeseensa koko leffan ajaksi. Suosittelen kaikille, joita kauneus vielä kiehtoo ja jotka eivät näe herkästi painajaisia pölypunkeista.

* * *

Tätä mahdollisuutta antaa palautetta ei
tarvitse edes etsiä mikroskoopilla.
Joten siitä vaan!

edellinen  etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava