edellinen< A HREF="../index.htm">etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava

 

William Gibson:
Virtuaalivalo (Virtual Light)

Arvostelu: Marko Ikäheimo


ISBN 951-0-22162-7
328 s.
WSOY
WSOY:n kirjapainoyksikkö, Juva 1997

Jossakin tarkemmin määrittelemättömässä lähitulevaisuudessa yhteiskunta on viimeinkin romahtanut. Keskiluokka on kadonnut kokonaan. Tikkaiden yläpäätä kansoittavat hyperrikkaat superturvallisissa asuntokomplekseissaan. Pohjasakkaa edustavat puolestaan erilaiset vaihtoehtokulttuurit, kuten San Franciscon Golden Gate - sillan suunnattomaksi basaariksi muuttaneet valtaajat. Järjestystä pitävät yllä yksityiset vartiointiyhtiöt sekä poliisi (kunhan saavat kunnon maksun vaivoistaan). Lisäksi jossakin sivustassa toimii salaperäinen Himon Tasavalta, joukko hakkereita tavoitteita ei tunne kukaan.

Miehityksestä ja Naisituksesta

Berry Rydell on entinen poliisi turvafirma InterSecuren palkkalistoilla. Valitettavan onnettomuuden (asiakkaan olohuoneeseen väärän hälytyksen takia parkkeerattu partioauto) jälkeen Berry joutuu kilometritehtaan palkkalistoille. Ystävän vihjeen perusteella hän palkkautuu autokuskiksi InterSecuren alihankkijalle (mielenkiintoinen miekkonen nimeltään Warbaby) San Franciscoon. Tämän henkilön liiketoimet eivät kuitenkaan kestä päivänvaloa, eivät edes virtuaalivaloa.

Chevette Washington puolestaan on polkupyörälähetti 'ciscossa. Vahingossa eräissä juhlissa kuokkiessaan hän varastaa kusipäältä öykkäriltä silmälasikotelon. Ihan vain päästäkseen tasoihin. Mutta sisälläpä eivät olekaan aivan tavalliset Raybanit.

Gibson on Gibson on Gibson

Jopa ilman kansia tämän kirjan olisi tunnistanut Gibsonin kirjoittamaksi. Hän aloittaa jo Neurovelho-trilogiasta tutulla tyylillään ensin esittelemällä päähenkilöt erikseen ja kietomalla kirjan edetessä heidän kohtalonsa yhteen. Tosin virtuaalivalossa juonelliset puitteet ovat vieläkin hajanaisemmat kuin velhosarjassa. Kirja koostuu pikemminkin tuokiokuvista ja pienistä kertomuksista.

Eikä siinä mitään, Gibson on ollut aina kova veikko kertomaan tarinoitaan. Nytkin saamme tutustua muunmuassa vanhaan mieheen, joka asustaa Golden Gaten tukipilarin huipulla sekä häntä tutkivaan japanilaiseen sosiologian opiskelijaan. Nämä tarinat luovat mukavasti todentuntuisuutta ja mielenkiintoa kerrontaan.

Kuitenkin juuri tästä dystopian mielenkiintoisuudesta ja rappion glamourista voisi vähän valittaakin. Virtuaalivalon tulevaisuudenkuva on vähän liian cool. Loogisesti ajateltuna koko tarinan yhteiskunta on mennyt päin helvettiä, mikä taatusti on aiheuttanut mittaamattomasti inhimillistä kärsimystä. Gibsonin kertomana se näyttää kuitenkin suorastaan tavoittelemisen arvoiselta.

Vioistaan huolimatta Virtuaalivalo on kuitenkin erittäin luettava kirja. Sekään ei ole nykyään mitenkään väheksyttävä suoritus surkeiden tiiliskivifantasioiden tukahduttaessa markkinat laadukkaalta SF:ltä.

* * *

Jos arvostelusta juolahti jotakin mieleen
tai haluat esittää kysymyksiä, seuraava palautelaatikko on
juuri sinua varten.
   
edellinen
etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava