edellinen etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava

 

James Morrow:

Towing Jehovah

Arvostelu: Marko Ikäheimo


371 s. $13
A Harves Book (Harcourt Brace & Company)
ISBN 0156002108
USA 1995

Tankkerikapteeni Anthony Van Hornen elämä on luiskahtanut viemäristä alas. Tai pikemminkin se on mereen valuneen raakaöljyn tahraama. Hänen omaatuntoaan painaa eräs historian suurimmista ekokatastrofeista supertankkeri Carpco Valparaison vuodatettua lastinsa Meksikonlahteen.

Van Horne näytti olevan tuomittu loppuelämäkseen kuulemaan kuolevien merilintujen huudon korvissaan. Mutta kuitenkin myös häntä kohtaa pelastuksen mahdollisuus näinä maallisina aikoina hieman epätavalliselta taholta. Arkkienkeli Rafael ottaa Van Horneen yhteyttä.

Jumala on kuollut.

Sattumalta Jumala oli kuin olikin vanhan testamentin kuvaama valkopartainen ihmismuotoinen henkilöitymä. Tosin pari mailia pitkä. Jostakin syystä Hän kuoli ja putosi mereen nollannen pituuspiirin ja päiväntasaajan risteyskohdassa. Jumalan poismenon aiheuttama suru on tappamassa myös taivaan väkeä, mutta viimeisenä tekonaan he haluavat järjestää Hänelle arvoisensa hautapaikan. Pohjoisella napa-alueella on jäävuoreen koverrettu hautakammio, johon Van Hornen on ruumis hinattava. Aluksekseen hän saa Vatikaanin lipun alla purjehtivan korjatun Valparaison.

Miehistö

Jos Valparaison tehtävä ei ole aivan normaali, sitä ei totta tosiaan ole miehistökään. Vatikaanin virallisena edustajana ristiretkellä toimii isä Thomas Ockham, kvanttifyysikko ja jesuiitta. Todellinen uuden ajan uskovainen. Mutta miten hän selviää joutuessaan vastakkain uskonsa vanhakantaisimman mahdollisen perustan kanssa? Ockhamin apulaisena on sisar Miriam, karmeliittanunna ja miehistön mielestä varsin mukiinmenevän näköinen pakkaus muutenkin.

Sattuman oikusta laiva pelastaa haaksirikkoisen, Cassien Fowlerin. Cassie on yltiörationalisti ateisti. Sanomattakin on selvää, että corpus dei aiheuttaa melkoisen myllerryksen hänen arvojärjestelmissään.

Sekoitetaan keitokseen vielä muutama muu henkilöhahmo, kuten feministi radisti sekä juutalainen uskoaan etsivä ruorimies. Lopputulos on lievästi sanottuna kohtuullinen soppa.

Mutta onko se taidetta?

Kirjan takakansiteksti vertaa Morrow'ta Kurt Vonnegutiin. Markkinamiehet nyt kirjoittavat lämpimikseen ihan mitä tahansa, mutta kieltämättä Towing Jehovahin juonenkäänteiden absurdismissa on tiettyä tutunomaisuutta. Vonnegutin teoksissa on kuitenkin mukana myös sanoma, joskus melko hyvin piilotettuna, joskus vähän paremmin esillä.

Tästä kirjasta minä en sanomaa löytänyt. Ajatuksia kyllä herää, mutta varsin innottomasti. Enemmänkin lukija jättäytyy odottelemaan seuraavaa juonen twistiä (joita kieltämättä riittää aivan kiitettävästi).

Ehkä Towing Jehovah jäi minulle vieraaksi tyystin puuttuvien uskonnollisten tuntojeni vuoksi. Tai ehkä onneton mainosmies tyri vertailuissaan tuomitessaan kirjan Vonnegutin mestariteosten varjoon.

Hyvä kirja, mutta ei minusta kuitenkaan Locuksen mainostaman neron tuote.

* * *

Oi palaute, tuo uusiutuva luonnovara.
Ja sitä on niin helppo antaakin.
Sen kuin kirjoittaa laatikkoon ja painaa nappia.
   
edellinen
etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava