edellinen etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava

 

The Matrix

Marko Ikäheimo


Mitä syntyy kun sekoitetaan tietoverkkoja, Hong Kong-tyylistä toimintaa ja muodikasta vieraantumisen filosofiaa. Kuorrutetaan Sevenin synkillä sävyillä ja viskataan mukaan täysin ennennäkemättömiä tehosteita.

Melkoinen sekasotku, melkein väistämättä.

Kuitenkin Wachowskin veljekset ovat löytäneet Matrixissa lähestulkoon täydellisen sekoitussuhteen edellämainituille aineksille.

Jokin ei täsmää

Thomas Andersonilla on kaksi elämää. Päivisin hän työskentelee ohjelmoijana kunniallisessa ohjelmistofirmassa. Öisin hänet tunnetaan hakkerina nimeltä Neo. Neoa on koko hänen elämänsä riivannut tunne, että maailmassa on jotakin vikana. Niinpä, kenelläpä meistä ei sellaisia päiviä olisi. Neolla on kuitenkin konkreettinen kysymys, johon hän etsii vastausta: "Mikä on Matrix?."

Jotenkin vastaukseen sekaantuvat myyttinen superhakkeri Morpheus avustajanaan kaunis Trinity (jonka näemme suorittavan melkoisen taisteluesityksen elokuvan alussa).

Koska en käytä ennakkonäytöksistä saamiani tietoja egoni pönkittämiseen (toisin kuin eräät "oikeat" kriitikot), en kerro juonesta sen enempää.

Pelkkää tyyliä

Matrix on hengästyttävän upea tehosteittensa ja kuvauksensa suhteen. Filmi viljelee paljon tekniikkaa, jossa osa kuvasta jähmettyy pakoilleen toiminnan räjähtäessä ylikierroksille. Vaikutelma on häikäisevä. Muutenkin erikoistehosteita riittää oikein mukavasti.

En ole tietokone-efektien asiantuntija, joten en osaa Matrixiin käytetystä tekniikasta antaa tarkempia tietoja. Tehosteet näyttäisivät kuitenkin saavuttaneen tason, jolla ne eivät enää hyppää häiritsevästi muun kuvakerronnan varpaille.

Näyttelijät tuppaavat jäämään tällaisissa tuotoksissa visuaalisen puolen jalkoihin, mutta ihan hyvin he silti minusta leiviskänsä hoitavat. Keanu Reeves sopii minusta jopa erinomaisen hyvin rooliinsa hieman asioista pihalla olevana hakkerina.

Muut roolihahmot ovat hieman ilmeettömiä. Toisaalta suuren osan ajasta he kulkevat pitkät mustat takit päällään mustat lasit silmillään, joten kaipa tietty tunneskaalan kapeus kuuluu asiaan.

Melkein, mutta ei ihan

Matrix voisi olla täydellinen elokuva. Tällaisenaan sen rakennuspalikat eivät sovi aivan saumattomasti toisiinsa.

Toiminta-elokuvana se on ehdottomasti alansa aatelia. Itse asiassa vauhdikkaampaa meininkiä en muista nähneeni John Woo-leffojen ulkopuolella. Jos tekijöillä olisi ollut käytössä Hong Kongin täysin itsesuojeluvaistoa vailla olevia sijaisnäyttelijöitä, lopputulos olisi voinut olla kaikkien aikojen megajysäri.

Matrixissa on kuitenkin myös filosofinen puoli, joka valitettavasti jää hieman toimintaosuuksien jalkoihin. Hieman enemmän pohdintaan keskittymällä lopputulos olisi saattanut ajaa kirjanpidossani Blade Runnerin ohitse definitiivisenä SF-leffana. Puoli tuntia pidempi Director's Cut, jossa keskitytään elokuvan pääkysymystä setvimiseen, saattaisi korjata epäsuhdan.

Kaikesta huolimatta Matrix on erittäin hyvä elokuva. Kirkkasti jopa Finnkinon nykyisten riistohintojen arvoinen.

Jos niikseen tempaisee, saatan käydä katsomassa sen toiseenkin kertaan.

* * *

Mielipiteet ja muun palauteen voi toimittaa suoraan
kirjoittajalle palautelaatikon kautta.
   

edellinen etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava