edellinen etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava

 

Jane Killick:
Babylon 5 Season by Season

Esittely: Marko Ikäheimo


Brittipainos, 1. kausi

Brittipainos, 2. kausi

Brittipainos, 3. kausi

Brittipainokset:

1: Signs and Portents
ISBN 0-7522-2308-9
paperback, 184 sivua

2: The Coming of Shadows
ISBN 0-7522-2313-5
paperback, 177 sivua

3: Point of No Return
ISBN 0-7522-2318-6
paperback, 182 sivua

4: No Surrender, No Retreat
ISBN 0-7522-2249-X
paperback, 183 sivua

5: The Wheel of Fire
ISBN 0-7522-2318-6
paperback, 187 sivua

Babylon 5-faniudessa on monia tasoja. Vähiten nitkahtaneet katsovat jaksot televisiosta ja siinä se. Pahimman pureman saaneet hankkivat sarjaa hinnakkaina laserlevyjulkaisuina ja tilaavat alkuperäisiä käsikirjoituksia (kovaan hintaan). Jossakin välivaiheilla olevat hankkivat Jane Killickin Babylon 5 Season by Season -oppaat.

Rakenne

Brittipainos, 4. kausi

Jenkkipainos, 1. kausi

Kirjat jakautuvat kolmeen eri osuuteen. Ensimmäisenä jokaisesta kirjasta löytyy eri B5:n tekemisen puolia perusteellisesti valottava artikkeli. Niissä selvitetään sarjan alkuvaiheita, taloudellisia puolia, erikoistehosteita sekä tarinan vaiheita käsikirjoituksesta valmiiseen muotoonsa. En ollutkaan ennen näitä artikkeleita osannut täysin arvostaa Babylon 5:n tuottamisen useilta ammatti-ihmisiltä vaatimaa työmäärää.

Seuraavaksi on vuorossa yleiskatsaus kauden tapahtumiin. Samalla kerrotaan taustalla vaikuttaneista tekijöistä, kuten sarjan siirtymisestä TNT-kaapelikanavalle. Nämäkään eivät ole missään nimessä mitään pintapuolisia raapaisuja, vaan mielenkiintoisia ja syvälle luotaavia katsauksia.

Itse jaksokohtaiset osuudet alkavat lyhyehköllä kertauksella kulloisistakin tapahtumista. Perusteellisesti jakson kimppuun käyvässä osuudessa käytetään analyysin tukena sarjan tekijöiden ja näyttelijöiden haastatteluja. Aivan nippelitasolle ei näissäkään mennä, ja hyvä niin. Yksityiskohtaista tietoa kaipaavat saavat sitä vaikkapa Lurkerista (http://www.midwinter.com/lurk/eplist.html). Jaksoanalyysit ovat kompaktia ja erittäin mukaansa tempaavaa tekstiä. Ensimmäisenä iltanani oppaiden seurassa lukusessio hupsahti huomaamattani kolmeen aamulla.

Paljon kaikenlaista kivaa

Jenkkipainos, 2. kausi

Eräs kirjan parhaista anneista löytyy näyttelijöiden mielipiteissä omista hahmoistaan. Joskus niistä ilmenee hyvin yllättäviäkin seikkoja, joita katsoja ei ole tullut ajatelleeksi. Myös Killickin kirjoitukset ovat mukavaa luettavaa. Alan ammattilaisena hän löytää tarinoista yllättäviäkin näkökulmia. Joskus hän tuntuu olevan täysin hakoteillä, toisinaan lukija taas ihmettelee, miksei itse ole tullut tuotakin asiaa huomannut. Aina hän kuitenkin tarjoaa taustan, jota vasten on hauska testata omia käsityksiään B5:stä.

Joskus tv-sarjoista kirjoitetut oppaat ovat täysin kritiikitöntä ylistystä, jota kukaan täysijärkinen ei jaksa lävitse kahlata. B5 Season by Season - kirjat eivät kuitenkaan kaihda kritiikkiäkään, jos siihen on aihetta. Esimerkiksi neljännen kauden alun pakon saneleman hoppuilun vaikutuksia suuren juonen kulkuun setvitään kaunistelematta.

Varma nakki

Jenkkipainos, 3. kausi

Jenkkipainos, 4. kausi

Kirjoista löytyy myös lukuisia hilpeitä kohtauksia Babylon 5:n kulissientakaisesta elämästä. Saamme muunmuassa tietää totuuden Lytan kuuluisasta "telepaattikatseesta " sekä lopullisen selvityksen JS-nallen kohtalosta. Näemme myös välähdyksinä Sheridanin Talialta saaman läimäytyksen vaikutukset vuorosanojen muistamiseen sekä Jerry Doylen tekemän kepposen rauhankyyhkyllä ja kourallisella irtohöyheniä.

Babylon 5 Season by Season-kirjat ovat edullinen tapa tutustua hieman syvemmin sarjan tapahtumiin. Babylon 5:ttä epätoivoisesti vihaavien kannattaa kiertää ne luonnollisesti kaukaa. Vähänkin aiheesta kiinnostuneille ne ovat kuitenkin varma valinta. Ainakin minulle olivat.

PS. Viidennen kauden opas, "The Wheel of Fire" sisältää luonnollisesti paljastuksia sarjan loppuun asti. Sen lukeminen TV2:n esitystahdissa voi olla myös lievästi vaarallista, sillä Killicin tekniikkaan kuuluu tehdä viittauksia pitkin poikin tuotantokautta. Mikäli tilaat Season by Season -kirjat, kannattaa tämäkin hankkia samalla kertaa ja laittaa kirjahyllyyn jemmaan. Siitä on paljon iloa viidennen kauden uusintakatseluissa.

* * *

Palautetta ja mielipiteitäkin voi lähetellä suoraan kirjoittajalle
   

edellinen etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava