edellinen etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava

 

Kathryn M. Drennan:
Babylon5: To Dream in the City of Sorrows

Esittely: Marko Ikäheimo


Pehmeäkantinen, 337 sivua
ISBN 0-440-22354-7
Del Science Fiction, 1997

TV-sarjan käsikirjoittaminen ei ole aivan yksinkertaista puuhaa. Kirjan esipuheessa B5:n primus motor, J. Michael Straczynski vertaa sitä ystävänsä Harlan Ellisonin toisinaan harrastamiin tempauksiin. Tämä kun kirjoittaa novellin kirjakaupassa niin, että jokainen valmistunut sivu lätkäistään suoraan kaikkien nähtäväksi. Tarinan kulkee raiteilla, toista tilaisuutta juoniaukkojen paikkaamiseen ei ole.

Myös Babylon 5:ssä on aiheita , joita JMS olisi halunnut käsitellä tarkemmin, mutta aika ei kerta kaikkiaan antanyt myöten. Näitä ovat muunmuassa Jeffrey Sinclairin vaiheet hänen minbarille siirtonsa jälkeen, rajavartijoiden uusi nousu ja Marcus Colen liittyminen mukaan järjestöön. Myös Sinclairin morsion, Catherine Sakain lopullinen kohtalo jäi sarjassa vaille lopullista selvitystä. Kathryn M. Drennan otti tehtäväkseen edellä mainittujen keskeneräisten juonikuvioiden asettelun suureen kuvioon kirjoittaessaan kirjan To Dream in The City of Sorrows.

Mutta sehän toimii!

Vaikka kirjassa ei pahemmin sitä mainostetakaan, Drennanilla on keskimääräistä paremmat eväät onnistua tehtävässään. Sen lisäksi, että hän on ansioitunut kirjoittaja, sattuu Drennan olemaan myös JMS:n parempi puolisko. Siispä hänellä on ollut mahdollisuus selvittää epäselvät juonenkäänteet perin pohjin suorien sylttytehtaan tietojen avulla. Ja esipuheen perusteella tätä tilaisuutta myös käytettiin, erittäin perinpohjaisesti. Ja se myös näkyy.

To Dream in The City of Sorrows on lukemistani B5-kirjoista parhaiten koossa pysyvä, korkeintaan J. Gregory Keyesin Dark Genesis, The Birth of The Psi Corps yltää samalle tasolle. Lukijalle syntyy tunne, että hän seuraa sarjasta tuttujen hahmojen vaiheita. Esipuheessaan JMS kehuu kirjan olevan sataprosenttisen kosheria matskua, eli kaikki siinä esitetty on B5-universumin suhteen virallista tietoutta. Tämä on helppo uskoa, ainakaan minä en siitä pahempia jatkuvuusvirheitä löytänyt. Paitsi yhden aivan lopussa, mutta sekin on loppujen lopuksi aika merkityksetön tekninen juttu.

Kirjaa on helppo suositella jokaiselle Babylon 5:n ystävälle. Mikäli vielä olet nauhoittanut kaikkia jaksot, se on melkein pakkohankinta. Onneksi pokkarina se ei rokota lompakkoa täysin suhteettomasti, ainakaan fanille antamaansa mielihyvään verrattuna.

* * *

Jos kiinnostaa, palautteen saa lähetettyä näpsäkästi
tämän laatikon kautta.
   

edellinen etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava