edellinen etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava

 

Tom Holt:
Expecting Someone Taller

Arvostelu: Marko Ikäheimo


Arvosteltu versio:
ISBN 0-441-22332-X
Ace-books, Berkeley Publishing Group, USA 1990
Pehmeäkansinen, 231 s., $5.50

Klikkaa isompaan kuvaan

Jenkipainoksen hillitty kansi.

"Ja tapahtui niin, että suuri sankari Malcom Fisher kukisti jättiläisistä viimeisen, Ingolfin, ja sai itselleen suuren aarteen."

Tai ei se aivan niin tapahtunut.

Itse asiassa Malcom ajoi vahingossa Ingolfin ylitse autollaan tämän ollessa naamiotuneena mäyrän muotoon. Mutta ei voi mitään: jättiläinen (tai mäyrä...tai mikä se nyt olikaan) on kukistettu, ja voittoisalle sankarille kuuluvat hänen palkintonsa. Ingolf luovutti Malcomille myyttisen Tarnhelmin, joka kuljettaa kantajansa silmänräpäyksessä mihin maailmankolkkaan tämä halajaakin, sekä voi tarvittaessa muuttaa tämän ulkoisesti toiseksi ihmiseksi. Tippa jättiläisen verta (yök) antoi sankarillemme kyvyn ymmärää ihmisten ja eläinten kieltä sekä nähdä suoraan näiden mieleen.

Ja lopuksi Malcom sai kunnian vastaanottaa sormuksen. Eikä minkä tahansa rinkulan, vaan itsensä reininkullasta taotun Niebelungenin, joka antaa mahdin jopa jumalienkin ylitse. Sanomattakin on selvää, että Valhallan valtias Wotan ei ollut tapahtumien saamasta käänteestä erityisen riemuissaan.

Tuntematon mestari Humoristisesta SF:n suhteen puhutaan yleensä vain Terry Pratchetista. Kaikki kunnia hänelle, mutta alalta löytyy muitakin lahjakkuuksia. Tom Holt ei ole tyyliltään samanlainen vitsilinko ja kaskukanuuna kuin Pratchett. Hänen huumorinsa juontaa myyttisen ja normaalin maailman törmäämisestä. Samalla yleensä paljastuu raadollinen totuus legendojen takana, kuten esimerkiksi Malcomin ottaessa kirjastossa selvää tilanteensa taustoista.
klikkaa isompaan kuvan

Brittipainoksen pervohko versio.

"Malcolm had never been greatly inclined to metaphysical or religious speculation, but he had hoped that if there was a supreme being or divine agency, it would at least show the elements of logic and common sense in its conduct. Seemingly, not so. On the other hand, the revelation that destiny of the world had been shaped by a bunch of verbose idiots went some way towards explaining the problems of human existence."

Holt edellyttää lukijaltaan hieman yleistietoutta. Esimerkiksi tätä kirjaa varten on hyvä tuntea pääpirteittäin Wagnerin oopperoiden maailma. Tosin kirja tarjoaa (hilpeimmän koskaan lukemistani) juoniselostuksen aiheesta. Kielipuoltakaan ei ole turhaan helpotettu, vaikkei se mitenkään ylimäärin koukeroista olekaan.

Harmillisesti Tom Holt on jäänyt melko tuntemattomaksi suuruudeksi Brittein saarten ulkopuolella. Ellei naapurustossa satu olemaan erityisen hyvin varusteltua kirjakauppaa, jää ainoaksi vaihtoehdoksi nettiin turvautuminen. Brittipainokset merkitsevät valitettavasti myös hieman korkeampia hintoja.

Tämän kirjan lukemisen jälkeen ei ehkä loju kahta tuntia voipuneena hervottomata nauramisesta tai joudu käymään lääkärissä äkillisen palleatyrän puhkeamisen takia. Pikemminkin olo on kuin kiireettömän kävelyretken jälkeen kauniina sunnuntai-iltapäivänä.

* * *

Ja palaute tavalliseen tapaan seuraavaan lootaan.
   

edellinen etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava