edellinen etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava

 

Operaatio Mars

Arvostelu: Marko Ikäheimo


Vuonna 2020 ihmiskunta lähettää viimeinkin retkikunnan Marsiin. Aluksi kaikki menee hyvin: perille päässeet astronautit perustavat leirinsä ja aloittavat ympäristönsä tutkimisen. Eräs kukkula herättää heidän mielenkiintonsa. Sen tutkimukset menevät hirvittävällä tavalla pieleen, ja Maan kiertoradalla sijaitseva komentokeskus saa katkonaisen hätäviestin. Tämän jälkeen yhteys katkeaa.

Seuraava retkikunta lähetetään pelastamaan mahdollisia henkiinjääneitä ja selvittämään, mitä tapahtui. Mutta heidänkään matkansa ei ole täysin vailla ongelmia.

Loppu tökkää. Operaatio Marsista on kohtuullisen vaikea kirjoittaa pitkää arvostelua. Se on yksinkertaisesti niin mitätön elokuva. Alkupuoli ei vielä ole turhan kammottavaa katsottavaa, vaikka luiskahtaakin hetkittäin turhan melodramaattisuuden puolelle. Yksi New Age-henkinen puhe avaruuden valloittamisesta aiheuttaa lievähköä vaivautuneisuutta, mutta ei sen pahempaa.

Elokuvan ehdottomasti parasta antia on sen keskikohta, jossa kuvataan pelastusretkikunnan toimia. Avaruuskohtaukset toimivat varsin hyvin, ja painottomuuskin tuntuu varsin todenmukaiselta. Osuuden loppupuolelta löytyy jopa pari särmikästäkin paikkaa, joista jokunen yllätti ihan oikeasti.

Ja sitten se loppu, voi itku sentään. De Palma ei kerta kaikkiaan malttanut pitää itseään kurissa loppuun asti. Leffan kliimaksissa hän käyttää kaikki alalla tunnetut halvat temput tunnevasteen saavuttamiseksi (taitaapa keksiä samassa rytäkässä pari uuttakin). Lopputulos on nolostuttavaa katsottavaa. Ja kaiken lisäksi ratkaisu ei ole edes omaperäinen. Esimerkiski klassisten Jeff Hawke-sarjakuvien ystävät hoksaavat jujun jo hyvissä ajoin. Paitsi, että Hawkessa sama ratkaisu toimi kymmeniä kertoja paremmin.

Näyttelijäsuorituksista ei ole pahaa sanottavaa, jos ei niin kovin hyvääkään. Kaikki tekevät leiviskänsä vähintäänkin siedettävästi. Mitä nyt Gary Sinise on hieman liemessä tunnepitoisen roolinsa kanssa. Tim Robbins komentaja Woody Blakena puolestaan on sai ihan reaktion aikaan katsojassa.

Melkein suosittelisin katsomaan Operaatio Marsin videolta. Toisaalta pienessä ruudussa leffan efektit menettävät merkityksensä, ja ne sentään luovat enemmän kuin puolet mielenkiinnosta. Jos päätätte käydä katsomassa, varatkaa hyvää seuraa mukaan. Se voi pelastaa paljon.

Ai niin, ylimääräisenä bonuksena oikeat scifinörtit voivat vielä närkästyä parista melko törkeästä tunnettuihin SF-elokuviin kohdistuvasta ideavarkaudesta.

* * *

Seuraava laatikko on suora linja kirjoittajalle.
   

edellinen etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava