edellinen etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava

 

Galaxy Quest

Arvostelu: Harri Ohra-aho


Kahdeksantoista vuotta sitten N.S.E.A Protector ja sen sekalainen miehistö seikkailivat Galaxy Quest -nimisessä puolivillaisessa scifi-sarjassa. Mutta kuinka ollakaan, sarja lakkautettiin ja luonnollisesti saavutti kulttistatuksen omituisten fanien keskuudessa. Ja nyt sarjan entiset tähdet huomaavat olevansa tv-hahmojensa vankeja, ilman toivoa uusista vakavista rooleista ja jämähtäneinä typeriin con-esiintymisiin. Fanitkin ovat hassusti pukeutuvia, elämättömiä hyypiöitä, jotka haluavat aina kuulla samat vanhat repliikit sankariensa lausumana tai keskustella tuikitärkeitä sarjan teknologian epätarkkuuksista.

Kuulostaa siis jotenkin tutulta. Galaxy Questin tähtikaartilla alkaa jo koko homma keittää pahasti yli. Kaiken lisäksi heille tarjoaa keikkaa neljä kummallista ihailijaa, jotka käyttäytyvät vielä omituisemmin kuin keskivertoinen sarjan fani. Mutta tästä saattaakin kehkeytyä Protectorin miehistölle kaikkien aikojen roolisuoritus, ainakin puitteet vaikuttavat kovin tavallista todellisimmilta...

Scifi-sarjan arkkityyppejä Komentaja Taggert (Tim Allen) on sarjan ehdoton tähti, ainakin näyttelijän omasta mielestä. Komentajan velvollisuuksiin kuuluvat luonnollisesti tappelut avaruusolentojen kanssa ja naisten hurmaaminen. Yläruumiin paljastaminen sopivalla hetkellä on sekin vain plussaa. Luutnantti Madisonin (Sigorney Weaver) epäkiitollisena osana on olla komentosillan kaunistuksena, jonka ainoa tehtävä näyttää olevan tietokoneen lausuman informaation toistaminen kapteenille. Tohtori Lazarus (Alan Rickman) on aluksen tiedeupseeri ja virallinen "funny forehead"-muukalainen, mystisillä meditointi- ja lähitaistelutaidoilla varustettuna. Lazarus omaa miehistön typerimmän sloganin, jonka lausumaan joutuminen aiheuttaa näyttelijälle vaihtoehtoisesti raivo- tai paniikkikohtauksia.

Mitä olisikaan avaruuslaiva ilman Wesley-hahmoa ja punapukuista turvallisuusmiestä? Luutnantti Laredo oli vanhaan hyvään aikaan sarjan ihmeteini, mutta nyt vanhempana taitaa koko homma nolottaa. Miehistön jäsen nro 6 taas tulee kauheaan johtopäätökseen, että hän on aluksen uhrattavissa oleva sivuhahmo, tällä kertaa oikeasti. Tästä kutoselle sukeutuukin melkoinen hermoromahduksen alku. Chen on laivan konepäällikkö, jonka ainakin pitäisi taitaa technobabble. Hän suhtautuu lunkisti mihin tahansa vastaan tulevaan mieltänyrjäyttävän outoon asiaan, mikä saattaa johtua siitä, että hän tuntuisi olevan pilvessä suurimman osan aikaa.

Olihan se hyvä. Galaxy Quest ei ehkä naurata tärviölle, mutta on kuitenkin oikein hupaisa ja hyväntuulinen elokuva, joka ruotii hyvin scifi-faniutta ja näyttelijöiden jäämistä rooliensa varjoon. Mahtuupa mukaan hieman draamaakin. Scifi-sarjojen fanille tämän tulisi olla pakollista oppimateriaalia. Eniten elokuvassa nauretaan Star Trekin kustannuksella, mutta samalla esikuvalle osoitetaan tiettyä kunnioitusta. Voisikin oikeastaan sanoa, että Galaxy Quest on paras Star Trek -elokuva vuosiin.

* * *

Seuraava laatikko on suora linja kirjoittajalle.
   

edellinen etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava