edellinen etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava

Dogma

Arvostelu: Marko Ikäheimo

(IMDB:n tiedot)

Kaksi maan päällä vaeltavaa paratiisista karkoitettua enkeliä (Matt Damon ja Ben Affleck) saa loistavan ajatuksen. Katolisella kirkolla on juhlavuosi, jonka kunniaksi se aikoo uudistaa imagoaan uskovaisten joukossa. Tähän "katolisuus, wau!"-kampanjaan kuuluu uuden "jeesmies Jeesus"-tunnuksen lisäksi vanhojen rituaalien ottaminen uudelleen käyttöön. Esimerkiksi messu satavuotiaassa kirkossa, jonka porttiholvista läpikäyvät saavat automaattisesti syntinsä anteeksi. Siinäpä loistava mahdollisuus kapinallisille enkeleillemme päästä takaisin kotiin.

Paha vain, että tämän tempauksen vuoksi taivaan ja maan kirjat menisivät täydellisesti sekaisin, kirjaimellisesti. Jumalan ääni, Metatron (Alan Rickman), ottaa yhteyttä aborttiklinikalla (!) työskentelevään Bethany Sloaneen (Linda Fiorentino) ja käskee tätä estämään suunnitelman hinnalla millä hyvänsä. Avukseen (tai jotain) hän saa kaksi profeettaa, mitä tosin heistä ei heti päällepäin arvaisi. Itse asiassa kaverukset muistuttavat enemmänkin kahta keskenkasvuista älykääpiötä, joiden libido toimii ylikierroksilla. Toinen ei puhu ollenkaan ja toinen siitäkin edestä.

Mukaan liittyy myöhemmässä vaiheessa kolmastoista apostoli (luonnollisesti kuollut jo aikoja sitten) ja yksi kappale muusia. Sillä joukolla Bethanyn pitäisi tehdä tyhjäksi kahden taivaallisen olennon aivoitukset. Ja omassakin sukutaustassakin olisi ihan riittävästi ongelmia.

Ai niin, ja ne enkelikaveruksetkaan eivät ole mitään uuden testamentin lempeitä hahmoja. Toinen heistä oli ennen karkoitustaan vastuusta syntisten rankaisusta, meriittilistoilta löytyy mm. Sodoman ja Gomorran pyyhkäiseminen pois turistikartoilta.

Liikaa kaikkea Toistaiseksi asiat ovat ihan hyvin ja lupaavasti. Aineksia on kasassa reippaasti yhteen elokuvaan. Itse asiassa useaankin. Dogman ongelma juuri on, että siihen on väkisin tungettu ihan liikaa ideoita. Alkupuolella puhua papatetaan sellaisella intensiteetillä, että olisin ollut täysin hukassa ilman pelastavaa tekstitystä. Leffan loppupuolella tapahtumat alkavat puolestaan vyöryä voimalla joka aiheuttaa pienelle ihmiselle suoranaista huimausta. Eikä edes hyvällä tavalla, vaan pikemminkin "toinen jalka koko ajan roikkumassa kärryjen ulkopuolella"-tyyliin.

Käsikirjoittajan kunniaksi on todettava, että kristillinen mytologia näyttää olevan kohtuulisen hyvin hallinnassa (pieniä lipsahduksia viikinkien ja muinaiskreikkalaisten tarustoon lukuunottamatta) ja sitä käytetään hyväksi erittäin hyvällä mielikuvituksella. "Jeesmies Jeesus" on juuri niin mauton keksintö, että joku idiootti saattaisi ottaakin sen käyttöön.

Kuten kolmastoista apostoli yhdessä vaiheessa toteaa, joukko ideoita usein erittäin hyvä juttu, jopa järjestäytynyttä uskontoakin parempi. Mutta tässä tapauksessa olisi ehkä ollut etua, jos ideatulvaa olisi hieman hillitty.Tällaisenaan Dogman hyvät ideat jäävät hieman hengästyttävän kokonaisuuden jalkoihin. Silti se katsomiskokemuksen mielenkiintoisuudessa ylittää kirkkaasti kesän megahitit gladiaattoreineen ja marsmatkoineen.

* * *

Seuraava laatikko on suora linja kirjoittajalle.
   

edellinen etusivu  arvostelut  KK-files  seuraava