edellinen etusivu arvostelut KK-files seuraava

 

Peter David:
Armies of Light and Dark

(Legions of Fire -trilogian toinen osa)

Arvostelu: Marko Ikäheimo


Arvosteltu versio:
Pehmeäkantinen, 256 s., $6.5
ISBN 0-345-42719-X
USA 2000
Trilogian ensimmäisen osan arvostelu.

Naksauttamalla saat isomman kuvan. Trilogian edellinen osa, The Long Night of Centauri Prime, jäi vaiheeseen jossa London tilanne näytti toivottomammalta kuin koskaan. Drakhit olivat eristäneet hänet lähes täydellisesti liittolaisistaan, niistä vähistäkin. Nyt vanhoilla vihulaisilla on suunnitelmissa jotakin erityisen kieroa ja kammottavaa.

Mutta onneksi myös jotakin valoakin pilkottaa synkeään tilanteeseen. Vir on saanut yhteyden teknomaageihin, jotka tuntuvat olevan halukkaita auttamaan. Ainakin tavallaan: heidän tavoitteistaan ei saa oikein selvää. Vanhoja tuttujakin tavataan.

Nyt tökkäsi Edellisestä kirjasta jäi joistakin kömmähdyksistä huolimatta ihan positiivinen maku suuhun. Aineksia löytyi varsin loistavaan toiseen osaan. Valitettavasti David meni ja sössi materiaalinsa pahemman kerran.

Jos trilogian ensimmäinen osa kärsi jossakin määrin juonenkuljetuksen hajanaisuudesta, Armies of Light and Dark hajoaa täysin erillisiksi kohtauksiksi, jotka tuntuvat pikemminkin tv-sarjan jaksoon kuin kirjaan suunnitelluilta. Hahmoja tuodaan mukaan melko mielivaltaisesti ja saapa eräs Babylon 5:stä tuttu sivuhahmo kärsiä suorastaan sikamaisesta kohtelusta kirjoittajan taholta. Pahoin pelkään, että tämä henkilö tuotiin mukaan vain kirvoittamaan halpa tunnereaktio lukijasta.

Jo TLNoCP:ssä päähenkilöillä kävi hetkittäin melkoinen munkki, mutta nyt onnettaren suosionosoitukset äityvät suorastaan säädyttömyyksiin asti. Lujatekoisimmallakaan epäuskon lamautustoiminnolla varustettu lukija ei pysty enää nielemään näitä yhteensattumuksia. Kieltämättä teknomaagien ollessa mukana kuvioissa voi sattua yhtä sun toista, mutta ei sitä nyt sentään ihan kaikkia ratkaisuja ongelmiin voi hihasta ravistaa.

Kuten tarkkasilmäisimmät saattoivat lukea edellisen vuodatuksen rivien välistä, minä en pahemmin pitänyt Armies of Light and Darkista. Voisi jopa sanoa, että jouduin pettymään odotuksissani. Ehkä Peter David yrittää pohjustaa aineksia trilogian kolmannen osan rytinöihin, mutta pitäisi lukijan näin puolessa välissäkin saada jotakin palkintoa vaivoistaan.

Kirjoittajan kannattaisi ottaa esimerkiksi Philip Pullmanista oppia kirjasarjan rakentamisesta. Hänen Universumien tomu -sarjansa (Kalaksikukosta arvosteluja: osa 2 sekä yleiskatsaus julkaistuihin kirjoihin) alku ja keskikohta toimii kaikilla niillä tasoilla, jotka jäävät centaurisarjassa vajaiksi.

* * *

Seuraava laatikko on suora linja arvostelijalle.
   

edellinen etusivu arvostelut KK-files seuraava