edellinen etusivu arvostelut KK-files seuraava

 

Mystery Men

Arvostelu: Marko Ikäheimo


Olipa kerran Champion City ja sen kolme kohtuullisen erikoista supersankaria. Shoveler osaa käyttää lapiota ...aika hyvin, Blue Raja heittää ruokailuvälineitä ...kohtuullisen tarkasti, ja Mr. Furious on raivoisa peto...kun sille päälle sattuu. Yhdessä kaverukset taistelevat rikollisuutta vastaan. Kantona kaskessa on vain yksi pulma: he ovat järjestään hirvittäviä tumpeloita. Blue Rajan salaattihaarukka ei tee kovinkaan pahaa jälkeä takalistoon heitettynä (varsikin jos se takamus kuuluu tiimikaverille). Mr. Furious kyllä raivoaa ja melskaa, mutta saa säännönmukaisesti turpiinsa että raikaa, eikä Shoveler pärjää sen paremmin.

Kaiken lisäksi Champion Cityssä vaikuttaa ihka oikeakin supersankari: Captain Amazing. Sponsorien tarrojen uljaasti koristamassa krominkiiltoisessa sotisovassaan hän on puhdistanut kotikaupunkinsa rikollisuudesta. Mutta siinäpä onkin ongelma: sponssarit eivät oikein jaksa enää kiinnostua tarpeettomasta heeroksesta. Mutta eipä hätää, pienellä juonittelulla mielisairaalasta saadaan vapautettua eräs kaikkien aikojen suurimmista superrikollisista, Casanova Frankenstein.

Tuskin kenenkään tarvitsee ostaa vokaalia arvatakseen, että suunnitelma menee hirvittävällä tavalla pieleen?

Niinpä päivänä eräänä kolme tump...sankariamme huomaavatkin olevansa vastuussa kotikaupunkinsa turvallisuudesta, itse asiassa koko olemassaolosta.

Vähän siihen suuntaan, mutta ei ihan. Hyviä supersankariparodioita ei ole koskaan liikaa. Harmillisesti Mystery Menistäkään ei ole sellaiseksi. Leffan tekijät eivät ole oikein osanneet päättää tyylilajista, ja lopputulos poukkoilee holtittomasti vakavampien sävyjen ja täyden farssin välillä. Kaiken huipuksi farssiaineksiakaan ole uskallettu päästää täysin valloilleen. Ei hyvä.

Superkonnan rooli on tämäntyyppisissä elokuvissa mitä merkityksellisin, ja valitettavasti Geoffrey Rushin Casanova Frankenstein jää melko valjuksi. Kauniisti sanoen eksentristä David Hefgottia Loistossa upeasti esittänyt Rush vaikuttaa jopa liian selväjärkiseltä osaansa. Superkonnissa täytyy olla räiskyvää mielipuolisuutta ja suuruudenhulluutta, mutta Casanovan merkittävin ominaisuus on hassu aksentti.

Supersankarihahmot ovat kohtuullisen kahjoja (tuollaisessa hommassa aivan täysijärkinen voi ollakaan), mutta koko elokuvaa vaivaava päämäärättömyys haittaa myös niiden kehittelyä. Joitain hyviäkin välähdyksiä löytyy. Esimerkiksi tohelosankariemme opettajaksi ryhtyvä Sphinx puhuu pelkästään herkullisin latteuksin ("You must lash out with every limb, like the octopus who plays the drums").

Mystery Men on kohtuullisen hyvä kesäleffa. Harmi vain, että kesä meni jo.

* * *

Seuraava laatikko on suora linja arvostelijalle.
   

edellinen etusivu arvostelut KK-files seuraava