edellinen etusivu arvostelut KK-files seuraava

 

Mononoke Hime

Arvostelu: Mika-Petri Lauronen

IMDb:n sivu


Aluksi minun täytyy tunnustaa, etten ole nähnyt tätä elokuvaa valkokankaalta, vaan DVD:ltä kasetille kopioituna versiona. Se saattaa vaikuttaa arvosteluun.

Hayao Miyazaki on varmaankin nimenä tuttu kaikille (japanilaisen) animaation ystäville. Sellaiset teokset kuin Nausicaa of the Valley of the Wind, Totoro ja Porco Rosso (Punainen Sika) ovat alan suuria klassikoita. Ei tietenkään sovi unohtaa sitä, että mies on ollut mukana myös Sherlock koirassa ja Muumeissa - todellinen guru siis. Miayazakin elokuvista tekee nautittavia hänen tinkimättömyytensä. Jokaiseen kohtaukseen on kiinnitetty valtavasti huomiota, eikä Miyazaki tee kompromisseja. Hänen tyylinsä on niin arvostettu, että monet Mononoken tekijöistä olivat mukana ilman palkkaa, pelkästä ilosta tehdä työtä Hayaon ohjauksessa.

Mutta sitten itse Mononokeen. Se on tarina nuoresta Ashitakasta, jonka kylän kimppuun hyökkää kirottu villisikajumala, jonka tappaessaan Ashitaka itse haavoittuu käteen. Kyseessä on kirous, joka ennen pitkää leviää ja tappaa hänet. Koska sika tuli lännestä, päättää Ashitaka lähteä kohtaloaan vastaan. Sian sisästä löytyi outo metallikivi, joka aiheutti sen tuskat.

Lännestä löytyykin kylä, jota johtaa nainen nimeltä Eboshi. Eboshi on palkannut kylään entisiä prostituoituja ja spitaalisia, jotka pitävät häntä suuressa arvossa. Kylä elää lähes yksinomaan raudan valmistuksella, ja sitä varten kylä tarvitsee puuta hiileksi. Lisäksi rautasuoni on ehtymässä, ja lähin uusi suoni on keskellä valtavaa metsää, jota hallitsee jumalolento Shihigami. Eboshi aikoo tuhota metsän eläinjumalat, jotta saisi hakattua metsän. Shishigamin veri puolestaan parantaa kaikki sairaudet, ja sitä Eboshi aikoo käyttää spitaalisten parantamiseen. Myös Japanin keisari on palkannut joukon metsästäjiä jahtaamaan Shishigamia. Kantona kaskessa on kuitenkin susijumala Moro, hänen kaksi lastaan ja San, joka tunnetaan myös nimellä Mononoke Hime (henkiprinsessa). San on ihmisten hylkäämä tyttö, joka elää nyt susien keskuudessa. Mutta ei sen enempää juonesta, ettei mene spoilerien puolelle.

Tarina keskittyy konfliktiin ihmisen ja luonnon välillä. Mukana on myös aimo annos feminismiä, toimintaa, romantiikkaa ja jännitystä. Mononoke sisältää hämmästyttävän paljon tavaraa jopa kestoonsa (yli 130 min) nähden. Siihen on piilotettu valtavasti yksityiskohtia, joten elokuva kestää mainiosti useammankin katselukerran. Ihmiskuvaus on harvinainen poikkeus länsimaisen tarjonnan keskellä kukaan henkilö kun ei ole selkeästi hyvä tai paha. Esim. Eboshi on suuri humanisti, joka ei näe mahdollisuutta siihen, että metsä ja ihminen voisivat elää rinta rinnan. Tarina on myös loistavasti rytmitetty, suvanto- ja toimintakohdat vaihtelevat juuri oikeassa suhteessa.

Audiovisuaalisesti Mononoke on sanoinkuvaamattoman upea. Soundtrack ja äänet ovat tunnelmaan sopivia ja huolellisesti tehtyjä (esim. jousen jänteen narina on vaikuttava). Kuvapuoli taas pitää nähdä itse. Tietyt japanilaisen animaation maneerit ovat mukana, mutta ne eivät häiritse edes länsimaista silmää. Värit saavat suorastaan haukkomaan henkeä (jopa videolla), ja taustamaalaukset ovat suoranaista taidetta. Ei ihme, että Disney-animaattorit pitävät Miyazakia jumalana!

Kaiken kaikkiaan on vaikeaa löytää Mononokesta pahaa sanottavaa. Jos teillä suinkin on mahdollisuus, katsokaa tämä elokuva. Mononoke määrittelee sanan piirroselokuva uudelleen, kuten Disneyn Fantasia aikoinaan. Uskoisinkin, että nämä kaksi elokuvaa tullaan muistamaan tulevaisuudessa suurina animaatioelokuvan virstanpylväinä. Jään innolla odottamaan Miyazakin seuraavaa elokuvaa Sen to Chihiro no Kamikakushi, jonka pitäisi valmistua kesäksi 2001. Valitettavasti, mikäli vanhat merkit pitävät paikkaansa, sitäkään ei tulla näkemään Suomessa valkokankaalla, kuten ei Mononokeakaan.

Päättäjät hoi: puolalaiset ja portugalilaisetkin saavat nauttia Mononokesta valkokankaalla. Miksi Suomi on kulttuurin kehitysmaa?

* * *

Seuraava laatikko on suora linja arvostelijalle.
   

edellinen etusivu arvostelut KK-files seuraava