edellinen etusivu arvostelut KK-files seuraava

 

Crouching Tiger, Hidden Dragon

Arvostelu: Harri Ohra-aho


Ääh, mitä tästäkin nyt taas sanoisi. CTHD on yksi sellaisista elokuvista, joista itselläni on melkoisia vaikeuksia muodostaa kunnollista mielipidettä. Kauniita maisemia, päähänpotkimista ja romanttista ahdistusta riittää, mutta juonen olemassaolo jää välillä hieman askarruttamaan. Kovin ohueksi taotun ja hauskan peltisen oloisesti vatkuvan miekan katoamista pähkäillään, ja pakkoavioliittoon joutuva tyttö kapinoi ihan kaikkea ja kaikkia vastaan. Mikä yleensä konkretisoituu päähänpotkimisena.

Eleganttia ahdistusta

Suuri osa elokuvasta kului rattoisasti siinä toivossa, että joku tutustuttaisi Koivuniemen herran läpi elokuvan impulsiivisesti äksyilevälle Jen-tyttöselle. Romanttista angstia ja pätemisen tarvetta tylyssä miesten maailmassa kokeva Jen kun ihan oikeasti alkoi rasittaa. Onnettoman romanssin taustasta kertova takaumaosuuskin elokuvan keskellä rikkoo ikävästi tarinan kulun.

Toisena ääripäänä ovatkin sitten elokuvan viilipyttymäiset sankarit. Myyttisten sotureiden Li Mu Bain ja Shu Lienin tukahdutetut tunteet toisiaan kohtaan tuovat näiden välisissä kohtauksissa melkein ajoittain Kaurismäen mieleen. Kati Outinen ja Kari Väänänen vaan tilalle, niin Suomen oma "Masentunut karhu, lomautettu ilves" on valmis.

Kung fu -ukkona luokses pompin

Elokuvan kaapelilentelyt jakavat mielipiteitä pitkin maailmaa. Läntisessä katsojakunnassa "Ooh aah"-reaktioita kirvoittaneet akrobatiat ovat kuulemma kiinalaisten mielestä ihan väärin. Hong Kong -tuotantoja katsoneelle niissä ei sinänsä ole mitään järin uutta. Välillä onnistutaan, välillä räpiköiminen näyttää aika kamalalta, kun henkilöt sotkevat puoli-ilmassa jalkojaan kuin Kelju K. Kojootti ennen kanjoniin syoksymistä.

"Kung fun Englantilainen potilas" ei ole kovin kaukaa haettu vertaus tätä elokuvaa katsoessa. Jotenkin tuntui oscarinkiilto tekijöiden silmissä välillä häikäisseen kesken filmauksen. Mutta toisaalta hyvääkin riittää. Niin kuvallisesti kuin sisällöllisestikin kauniita kohtauksia on siellä täällä. Tarinan kiintiö-kung futkin katselee ihan mielellään. Lopussa vaan ei voinut olla ihmettelemättä, että missähän se proverbiaalinen pihvi oikein oli.

"Kyyristynyt tiikeri, piilotettu pihvi". Haha köh.

* * *

Seuraava laatikko on suora linja arvostelijalle.
   

edellinen etusivu arvostelut KK-files seuraava