edellinen etusivu arvostelut KK-files seuraava

 

Jeanne Calvelos
Babylon 5: Casting Shadows

Teknomaagitrilogian ensimmäinen osa

Arvostelu: Marko Ikäheimo


Arvosteltu versio:
pehmeäkantinen, 352 sivua
ISBN 0345427211
Ballantine Books

naksauta isompaan kuvaan Eräs Babylon 5:n mielenkiintoisimmista ideoista on teknomaagit, edistyneen teknologian avulla mystiikkaa harjoittava veljeskunta. Ilmeisesti Crusadessa olisi palattu tarkemmin häiskien saloihin, mutta valitettavasti sarjalle kävi niin kuin kävi. Nyt B5-kirjan The Shadow Within tekaissut Jeanne Cavelos on päästetty aiheen kimppuun oikein trilogian voimin.

Casting Shadows keskittyy Crusadesta tutun Galenin varhaisiin vuosiin. Opettajansa Elricin johdolla hän ponnistelee edetäkseen opinnoissaan. Näissä pyrinnöissä hän törmää salaisuuteen, joka on ennestään tuntematon jopa maageista mahtavimmille. Lisäksi ulkopuolisen universumin menossa tuntuu jokin olevan pahasti pielessä.

Hyvin alkoi, mutta metsään meni The Shadow Within ei ollut erikoisen hyvä kirja, joten odotukseni Caveloksen tämänkään tuotoksen suhteen eivät olleet kovin korkealla. Siksipä olinkin iloisesti yllättynyt, kun kirjan alkupuoli vaikutti jopa kohtuullisen mielenkiintoiselta. Cavelos ehkä yrittää hieman liikaa päähenkilön mielenliikkeiden kuvauksessa, mutta sitä vastoin teknomaagien yhteisö toimii varsin hyvin. Valitettavasti kirjan loppupuoli menee aika pahasti plörinäksi.

Cavelos pyrkii sinikkäästi välttämään fantasian helmasynnin, kaikkivoipaiset maagit, joille mikään ihmeteko ei ole mahdoton. Alkupuolella kirjaa esitellään rajattu valikoima temppuja, joihin teknomaagit pystyvät. Kerronta pysyy kieltämättä hyvin näissä asetetuissa rajoissa, mikä valitettavasti kääntyy loppua kohti rasitteeksi: joka tilanteessa revitään hihasta ne vanhat tutut temput. Lisäksi kirjoittaja muistaa joka siunatun kerran kertoa, millaisella henkisellä prosesilla Galen magiansa tuottaa. Hokema "tulipallon yhtälö - liikkeen yhtälö...tulipallon yhtälö - liikkeen yhtälö..." on aika puuduttavaa lukemista pitkän päälle.

Kirjan kliimaksi ei ole kenellekään Crusadensa katsoneelle mikään yllätys, joten sitä on yritetty tehostaa muutamalla ylimääräisellä juonenkäänteellä. Jännityksen kohottamisen sijaan tämä temppu pikemminkin latistaa lukijan mielenkiintoa. Kirjan huipppukohta, jonka pitäisi olla kova ja särmikäs kuin veitsen terä, onkin nyt vetelää velliä.

Ehkä minä olen tarpeettoman ankara tälle kirjalle. Ehkä ei olisi kannattanut juuri samaan aikaan lukea Philip Pullmanin Sally Lockhard-trilogian ensimmäistä osaa, jolloin Cavelosin tekele väistämättä vertautuu todella lahjakkaan kertojen hengentuotteeseen. Tai ehkä Casting Shadows on hyvin keskinkertainen scifisarjan oheistuote.

PS. Casting Shadows ei edes yritä olla itsenäinen teos. Ellei satu satu aikaisemmin tuntemaan Babylon 5:n asetelmia, kirjasta ei saa mitään tolkkua. Edes alkuperäisen sarjan tuntemus ei auta, vaan myös Crusade on hyvä olla katsottuna.

* * *

Seuraava laatikko on suora linja kirjoittajalle.
   

edellinen etusivu arvostelut KK-files seuraava