edellinen etusivu arvostelut KK-files seuraava

 

Muumion paluu

Arvostelu: Marko Ikäheimo

(IMDb:n sivu elokuvasta)


naksauta isompaan kuvaan Kahdeksan vuotta on kulunut edellisen elokuvan tapahtumista. Vaikka heidän pitäisi tietää paremmin, Rick ja Evelyn O'Donnel (os. Carnahan) ovat poikansa kanssa taas koluamassa egyptiläisiä hautoja. Tällä kertaa sekaannutaan vanhaan taruun Skorpionikuninkaasta ja Anubiksen armeijasta. Ja arvatkaas, kuka vanha tuttu sotkeutuu myös kuvioihin?
Hyvä meno Juonta tuli esiteltyä tällä kertaa vähän vanhasta muistista, sillä se ei todellakaan ole mitenkään merkittävässä asemassa tässä leffassa. Pääpaino on hurjalla meiningillä, jota tarjotaankin varsin kiitettävästi. Jopa sellaisissa mitoissa, että katsoja ennen pitkää rupeaa kaipaamaan pientä suvantokohtaa mytäkkään. Turha on toivo, ja lopussa alkoi ainakin minua vaivaamaan lievähkö kranaattishokin aiheuttama apatia.

naksauta isompaan kuvaan Päähenkilöt eivät ole aivan Indiana Jones-tasoa, mutta täyttävät leiviskänsä oikein mukavasti. Brendan Fraser on miespääosassa hieman valjuhko ja puiseva, tämän roolin esittäjältä olisi odottanut enemmän kipinää ja karismaa. Rachel Weisz ei ole ehkä hänkään sähäkin mahdollinen vaihtoehto osaansa. Silti täytyy antaa tunnustus seikkailuelokuvalle, jonka naispääosan esittäjä ei jää nurkkaan nyhjäämään.

Ylistystä kuuluu jakaa myös panostuksesta Muumion paluun kieliasuun. Muinaisesta egyptistä herätetyt posmottavat kovasti vieraalta kuulostavaa kieltä. Liekö autenttista puheenparta vai ei, ainakaan ei englantia haasteta koko ajan.

Tämän lajityypin leffoihin kuuluu olennaisesti näyttävien erikoistehosteiden ylenpalttinen käyttö. Tietokoneella väännettyjä tehostuksia riittää oikein kivasti, mutta valitettavasti ne eivät aina sulaudu kovin saumattomasti muuhun kuvamateriaaliin. Lopputulos on paikoin hieman turhan keinotekoisen oloinen.

Jos elokuvan nimi on Muumion paluu, siihen mennessään ei kannata odottaa kovin älyllistä kokemusta. Eikä sellaista ole totta vieköön tarjollakaan. Sitä vastoin rytöä ja räimettä riittää, vähän liikaakin.

* * *

Seuraava laatikko on suora linja kirjoittajalle.
   

edellinen etusivu arvostelut KK-files seuraava