edellinen etusivu arvostelut KK-files seuraava

 

Shrek

Arvostelu: Marko Ikäheimo

IMDb:n sivut elokuvasta


(Arvosteltu versio alkukielinen.)

Olipa kerran iso, ruma, vihreä ja ilkeä -- inhan hajuisesta hengityksestä puhumattakaan -- jätti, joka asusteli tyytyväisenä omalla limaisella suollaan. Ihmiset tai muut satuolennot eivät häntä häirinneet, ainakaan pitkään. Sitten pieni ja ilkeä (suuhygieniasta en tiedä) Lordi Farquaad päättää häätää syvästi inhoamansa satuhahmot valtakunnastaan. Arvatkaas, kenen rämeelle pakolaiset päättävät asettua?

Tätä ei Shrek siedä. Kovasti puheliaan aasin keralla hän päättää lähteä suostuttelemaan Farquaadin ottamaan satuhahmot takaisin. Muutaman käänteen jälkeen Shrek huomaakin äkkiä olevansa pelastamassa prinsessaa lohikäärmeeltä. Eikä kaikki ole sitä miltä näyttää.

Yksi perinteinen satu särmällä, kiitos.

Sinällään mitään järkyttävän uutta ja mullistavaa ei juonenkuljetuksessa ole tarjolla, itse asiassa Shrek on loppuviimeksi hyvinkin perinteinen ja puhdassydäminen satu. Missään mielessä leffa ei ole kuitenkaan lässy ja ponneton: särmää ja hauskoja yksityiskohtia löytyy kahmalokaupalla. Nykyisin niin yleiseen tyyliin viittauksia populaarikulttuuriin vilisee, mutta onneksi ne eivät ole kuitenkaan liian alleviivattuja.

Jopa muutama pikkutuhma herjakin löytyy, vaikka kovin rasvaisia ei sentään puhuta -- eikä ole tarpeenkaan. Jotenkin yleisasentesta tulee mieleen Eoin Colverin Artemis Fowl-kirja (enpäs verrannutkaan Pottereihin, hähä).

Hyvältä näyttää, ja kuulostaakin.

Nyt pitää tietysti vastata kaikkia hurjasti kaihertavaan kysymykseen: näyttääkö tietokoneanimaatio Shrekissä luonnomukaiselta? Ei tietenkään näytä, sehän on fantasialeffa! Saduksi ja animaatioksi ulkoasu on kuitenkin sopivasti tyylitelty ja silmää miellyttävä. Edes hienoinen mallinukkemaisuus hahmoissa ei pääse liikaa häiritsemään, sillä kasvonilmeisiin on panostettu kunnolla. Finnkinon Traileri-lehdykkä kehua retostaa muunmuassa liekkien todenmukaisuuteen panostetun paljon aikaa ja vaivaa. Niin kai sitten, vaikka asian tuikitärkeys jääkin minulta vähän pimentoon.

Ääninäyttelylle täytyy vielä jakaa kiitosta. Mike Myers skottimurretta vääntävänä örkkinä ja Cameron Diaz rempseänä prinsessana ovat varsin hyviä rooleissaan. Varsinaisesti potin korjaa kotiin kuitenkin Eddie Murphy lörppönä aasina, jona hän yltää melkein uransa alkuaikojen veroiseen hölötykseen -- miinus se rumien puhuminen, jota ei siis leffasta löydy. Suomeksi dubatun version ääninäyttelyn tasosta minulle ei ole paljoa tietoa, mutta urakkaan valittu näyttelijäkööri vaikuttaa ihan asiansa osaavalta. Tekstityksestä näytti puuttuvan pari vitsiä, mutta toisaalta ilman sitä hurjimpien verbaalirallien seuraaminen olisi ollut aika epätoivoista puuhaa.

Tätä kirjoittaessani olen melkein nostamaan Shrekin satuelokuvien kastissa Disneyn Prinsessa Ruususen rinnalle. Ehkä pahin hullaantuminen menee ohitse huomiseen mennessä, mutta joka tapauksessa Shrek oli erittäin tervetullut loma karusta todellisuudesta, erityisesti tänä päivänä (11.9.2001).

* * *

Mitäs itse pidit Shrekistä? Lähetä palautetta arvostelijalle.
   

edellinen etusivu arvostelut KK-files seuraava