edellinen etusivu arvostelut KK-files seuraava

 

Shaolin Soccer

Arvostelu: Harri Ohra-aho


Suomessa varsin tuntematon Hong Kong -komediatähti Stephen Chow on tehnyt tukuittain elokuvia, joista osassa varsin fantastisiin mittoihin kasvavalla kung fulla on tärkeä osa. Hauska God of Cookery (1996) yhdisti taistelutaidot ja kokkaamisen. Tänä vuonna vuorossa oli kung fun ja jalkapallon ristisiitos, Shaolin Soccer.

Brändiä luomassa

Singillä on ongelma. Hän haluaa näyttää, että kung fu on joka mattimeikäläiselle sopiva kehittävä ja yleishyödyllinen harrastus. City-ihmiselle se toisi ratkaisun esim. paikoitusongelmiin. Ensin taistelutaidot tulisi vain saada pakattua suurta yleisöä kiinnostavaan muotoon. Kung fu -baarilaulanta (vieläkin käsittämättömämpää kuin miltä kuulostaa) ei ota tuulta alleen, mutta rampautunut ex-jalkapallotähti kiinnostuu Singin kiperistä potkuista, joilla voi lennättää vaikka kolatölkin tiiliseinästä läpi.

Sitten vain värväämään Singin entisiä Shaolin-veljiä mukaan jalkapallojoukkueeseen. Nämä seitsemän veljestä ovat vain päässeet hieman kulahtamaan sitten nuoruuden voimain tunnon. Sankareilla on voimallisia, joskin omintakeisia taitoja, kuten pallon kuljettaminen ja laukominen pelkillä vatsalihaksilla, mutta taistelutahto on kadonnut vuosien myötä. Asiaa ei auta, että joukkueesta kukaan ei tajua mitään jalkapallon päälle.

Jos supersankarit pelaisivat fudista

Kerrankin efektit palvelevat itse elokuvaa. CGI-efektejä on paljon ja ne sekä kameratyö ovat useimmiten oikein nokkelia. Puolustajia lentelee kuin keiloja, potkuissa on dynamiittia, pallot syttyvät tuleen ja nurmikko repeilee, kun superjalkapallistit pistävät tuulemaan. Kirjaimellisesti välillä voidaan puhua pelihousujenkin repimisestä. Piristävän rehellisesti nimettyä, steroideilla pumpattua Evil Teamiä vastaan pelattava loppuottelu äityy jo aivan kataklysmisiin mittoihin. Lännenelokuvamaisia pallokaksintaisteluja ja komeita, ylilyötyjä kung fu -poseerauksia riittää myös.

Hong Kong -komedioiden yksi vahvuus on se, että länsimaiseen huumoriin tottuneelle (ja kyllästyneelle) jotkin vitsit ovat aivan odottamattomia, omituisia ja pirteitä. Välillä ne menevät kyllä täysin ohisektorille. Osasyy tästä voi kyllä langeta elokuvan käännökselle, joka hyvinkin saattaa menettää matkalla vaikka mitä.

Kokonaisuudessaan Shaolin Soccer on juonellisesti erittäin simppeli, mutta todella idearikas ja hauska elokuva. Suositellaan erityisesti vaihtoehtoisten urheilulajien ystäville.

* * *

Ja sitten vain heittämään banaanipotkulla palautetta kirjoittajalle.
   

edellinen etusivu arvostelut KK-files seuraava