edellinen etusivu arvostelut KK-files seuraava

 

David Bodanis:

E=mc2

A Biography of the World's Most Famous Equation

Arvostelu: Marko Ikäheimo


klikkaa isompaan kuvaan Arvosteltu versio:
Englanninkielinen
pehmeäkantinen, 330 sivua
ISBN 0-330-39165-8
Macmillan Publishers Ltd, Iso-Britannia 2000
6,99 puntaa

Kaikkihan nyt Einsteinin kuuluisan kaavan tuntevat, sen varsinainen merkitys saattaakin jäädä sitten hieman epäselvemmäksi. E=mc2:n vaikutukset ylettyvät kuitenkin nykymaailmassa joka puolelle, joten jokaisen kuuluisi tietää aiheesta ainakin perusteet. Tähän markkinarakoon tähtää David Bodanis kirjallaan.

Yleistajuiseksikin tarkoitettu alan kirjallisuus saattaa tavallisen normaalin usein hämilleen matemaattisella kielenkäytöllään. Eikä asiaa taatusti auta Einsteinin mahdottoman laaja elämäntyö, jonka eteen onneton lukija yleensä läntätään.

Berniläisestä patenttitoimistosta universumin ääriin

Bodanis on päättänyt ottaa toisenlaisen lähestymistavan aiheeseen. Koko möhkäleen sijasta hän on päättänyt seurata vain yhtä pientä keskeistä osaa kokonaisuudesta. Einsteinin koko elämäntyön seuraamisen sijasta kerrotaan yhden yhtälön elämänkerta.

Kirjan ensimmäinen osuus kertoo lyhyen välähdyksen yhtälön syntyhetkistä berniläisessä patenttitoimistossa. Toisessa osuudessa paneudutaan esi-isiin, eli tässä tappauksessa energian, massan ja valon nopeuden käsitteiden kehitykseen. Myös toiseen potenssiin korotuksen merkitys yhtälössä saa oman osuutensa käsittelystä. Kolmannessa osuudessa näemme välähdyksiä E=mc2:n varhaisista vuosista, jotka eivät suinkaan olleet aivan ongelmattomia. Varhaiskauden vaikeuksista päästiin kuitenkin ylitse, ja neljännessa luvussa onkin jo kyse yhtälön aikuisuudesta kahden sotaa käyvän suurvallan kilpaillessa keskenään materiaan kätkettyjen suunnattomien voimien vapauttamisesta. Kirjan viides osuus luo katseen koko maailmankaikkeuteen.

Monta ihmiskohtaloa

Einsteinin lisäksi monen muunkin loistavan mielen kohtalon on kietoutunut E=mc2:n tarinaan. Kirja tutustuttaa edetessään muunmuassa akateemisesti opppimattoman Michaen Faradayn ajatusmaailmaan sekä Voltairen aikalaisen Emilie de Breteuilin aikakauden vakiintuneita käsityksiä kumartamattomaan nerouteen. Eivätkä kaikki vastaan tulevat henkilökohtalot kuulu tiedemiehille: yhdessä vaiheessa tapaamme joukon norjalaisia vastarintamiehiä kyyhöttämässä hangessa vartoamassa sopivaa hetkeä räjäyttää atomipommille raaka-ainetta valmistava tehdas.

Säteilevän nerokas kokonaisuus

Bodanis kirjoittaa äärimmäisen vetävää tekstiä. Tiukemman fysiikaan jättäminen pois on ehdottomasti parantunut kerrontaa, mutta eipä ole tieteellisempää otetta vaativiakaan unohdettu. Bodanis on nimittäin kerännyt pidemmälle menevät selitykset omille verkkosivuilleen. Sielläkään esitettävä tieto ei ole aivan mahdotonta ymmärtää, jos vain fysiikan perusteet ovat hallinnassa edes lukiotasolle asti.

Ainoa valittamisen aihe kirjassa löytyy viitteistä, joita ei ole merkitty itse tekstiin. Häiritsevä virhe, varsinkin kun viitteistäkin löytyy paljon mielenkiintoista tietoa.

E=mc2 on kirja, jonka soisi kuuluvan jokaisen suomalaisen yleissivistykseen, niin paljon kirjan aihe on vaikuttanut nykyisen elämänmuotomme syntyyn. Jos jonkun kirjan soisi tulla suomennetuksi, niin tämän.

PS. Tulipa sitten Otto Sinisalolta lisätietoa. Kirja on näköjään julkaistu, ja esimerkiksi Suomalainen kirjakauppa tietää kertoa:

E=mc2 : Maailman tunnetuimman yhtälön elämänkerta
Bodanis, David
Tammi 2001, ISBN: 9513120406
Sidottu
Loppuunmyyty, lisäpainos tulossa

Kiitokset tiedosta!

* * *

Seuraava laatikko on suora linja arvostelun kirjoittajalle.
   

edellinen etusivu arvostelut KK-files seuraava