edellinen   etusivu arvostelut KK-files seuraava

 

Esko Valtaoja:
Kotona maailmankaikkeudessa

Arvostelu: Marko Ikäheimo


Arvosteltu kappale:
pehmeäkantinen, 333 sivua
Ursa, ISBN 952-5329-15-1
Gummerus Kirjapaino Jyväskylä, 2002

Taannoisessa Turun Finnconissa tuli käytyä kuuntelemassa lievähkösti eksentrisen näköistä luennoijaa jutustelemassa avaruustähtitieteen tulevaisuudesta. Enkä aivan turhaa jorinaa saanutkaan kuulla. Risupartainen proffa pisti reilusti sellaiset näkymät kehiin, että heikompia alkoi jo huimaamaan.

Nyt Esko Valtaoja on saanut aikaan kirjankin aiheesta, joten hetihän se piti kirjastosta varata. Onneksi satuin varausjonon alkupäähän, joten odottelun tuskaa ei tarvinnut kärsiä kuukautta pidempään.

Ei ihan pienistä aiheista olekaan puhe.

Mitä on elämä? Mikä elollisen ja elottoman raja? Voisiko kone olla elollinen? Onko maailmankaikkeudessa elämää? Onko siellä älyllistä elämää?

Kovia kysymyksiä, eikä Valtaoja lupaakaan niihin lopullista vastausta. Sen sijaan niitä (ja monia muitakin) pohdiskellaan raskaamman kautta. Onneksi tämä ei tarkoita, että tekstiä olisi raskasta lukea, kaikkea muuta.

Sujuvaa tekstiä, pieniä lapsuksia.

Valtaojan tyyli kirjoittaa on jutusteleva. Itse asiassa hän pitää luentoa, jonka kohteena lukija on. Paikoitellen tyyli on tuoretta ja napakkaa, toisaalla taas törmätään noloihin kömmähdyksiin. "Turpa kiinni siellä takarivissä" saattoi vaikuttaa kirjoittaessa hyvältä heitolta, mutta luettuna se ei sitä ole. Hieman jämäkämpi toimitustyö olisi ehkä ollut kirjalle eduksi.

Toimitus olisi voinut leikata kirjasta pois myös loppupuolen ufo-osuuden, joka kauniisti sanottuna on turha. Tyylikäs hörhöilijöiden noteeraamatta jättäminen olisi toiminut paremmin. Varsinkin kun ufohäröilijöitä tölväistään aivan riittävästi muuallakin tekstissä.

"Jos et vielä ole närkästynyt, niin kohta olet", lupailee Valtaoja. Ja kyllähän sitä tölvimistä silmille lenteleekin, varsinkin jos lukija satu sitten olemaan humanisti tai uskonnollinen ihminen. Kummallekkaan ryhmälle Valtaojalla ei ole tarjota paljoa ymmärrystä. Vielä kirpeämmän käsittelyn saavat vihreät, joita useampaankin otteeseen kutsutaan uususkonnokksi ja suoranaiseksi uhkaksi ihmiskunnan kehitykselle.

On se palkintonsa ansainnut

Kirjan pienet virheet antaa mielihyvin anteeksi innostuksella ja suurella asiantuntemuksella kirjoitettua tekstiä lukiessa. Valtaojan syvä ihmetys elämän ja maailmankaikkeuden mysteerien edessä tarjoaa sen luokan sense of wonderia, että sf-kirjallisuudellakin olisi siinä tekemistä. Kirjoittaja onkin sattumalta sen luokan scifihörhö, että lopun kirjallisuusviitteistä löytyy useita scifin perusteoksia.

* * *

Tähän laatikkoon voi pudottaa palautteen kirjoittajalle.
   

edellinen   etusivu arvostelut KK-files seuraava