edellinen etusivu  arvostelut  KK-files seuraava

 

Sari Peltoniemi:
Hirvi

Arvostelu: Marko Ikäheimo


Arvosteltu versio:
Kovakantinen, 180 sivua
ISBN 951-31-2224-7
Tammi 2001,
Gummerus kirjapaino, Jyväskylä 2001

Hovin suojissa kasvanut kuninkaan tytär ei tiedä mitään normaalien ihmisten elämästä. Vaikeaahan tosielmäään tutustumien olisikin, jos hallussa sattuu olemaan valta päättää kaikkein lähellä olevien elämästä pelkän mielijohteen perusteeella. Vain yksi palvelija uskaltaa olla oma itsensä ylhäisen seurassa, ja häntä kultaisessa häkissä kasvanut prinsessa pitää hieman yksinkertaisena.

Täysi-ikäisyyden kynnyksellä todellinen maailma saavuttaa kuitenkin myös prinsessa Ursulan. Syntymäpäivätanssiaisten jälkeen lohdutuksen hakeminen nuoren upseerin sylistä vihastuttaa kuninkaan, ja Ursula joutuu kärsimään tekojensa seuraukset yksinään syrjäisessä metsämökissä. Mökissä syntyneellä pojalla, Hirvellä, on erityinen suhde metsään ja sitä asuttaviin henkiolentoihin. Entinen prinsessakin oppii osan metsän taidoista.

Ihmisten maailman myllerrysten ohella myös metsän väen keskuudessa on omat ristiriitansa. Nämä erimielisyydet vaikuttavat myös kuninkaan ja hänen tyttärensä kohtaloihin.

Juuret syvällä metsässä

Eräs tuttavani kuvailee Hirven tapaisia tarinoita "metsäläisfantasiaksi". Tässä tapauksessa luonnehdinta osuu paikalleen parmmin kuin hyvin, ja tällaiselle maalla kasvaneelle se on vain pelkkää plussaa. Vaikka kirja käsitteleekin välillä hyvin esoteerisia aiheita, sen kerronta on hyvin selväjärkistä ja konstailematonta. Juurevasta tarinankulusta tulee vahvasti Kalevala mieleen: lukujen motot onkin lainattu kansalliseepoksestamme. Kirjasta ei myöskään löydy jälkeäkään suomalaista sf-kirjallisuutta niin usein vaivaavasta tönkeästä kielenkäytöstä. Tällainen jokaisen virkkeen kanssa erikseen tuskaileva amatöörikirjoittaja ei voi olla ihan pikkuisen kadehtimatta kirjoittajan vaivattomasti soljuvaa kielenkäyttöä.

Hirvi on luokiteltu nuortenkirjaksi, mikä näkyy lähinnä helppolukuisiksi ryhmiteltyinä lukuina. Aikuisellekaan ei tee pahaa tee lukea välillä elämästä, kuolemasta, luonnosta, ihmisen arvosta ja muista pikkujutuista kertovaa tarinaa. Punaisia lohikäärmeitä ja taikaesineitä kyllästymiseen asti vilisevässä fantasiagenressä Hirvi on raikas tuulahdus, tai paremminkin ikimetsässä huminoiva tuuli, joka muistuttaa elämän todella tärkeistä asioista.

* * *

Seuraava laatikko on suora linja arvostelun kirjoittajalle.
   

edellinen etusivu  arvostelut  KK-files seuraava