edellinen etusivu  arvostelut  KK-files seuraava

 

Eoin Colfer:

Artemis Fowl - Tehtävä pohjoisessa

Arvostelu: Marko Ikäheimo


Arvosteltu versio:
Kovakantinen, 296 sivua
WSOY 2002, ISBN 951-0-27179-9
WS Bookwell Oy, Juva 2002

Artemis Fowl on taas mukana kehissä, mutta metkut ovat tällä kertaa uudet. Venäjän mafia ottaa yhteyttä: sillä olisi tarjottavan erittäin kiinnostavaa kauppatavaraa. Venäläisiin gangstereihin ei tietenkään käy luottaminen. Ongelman ratkaisemiseksi tarvittavaa apua ei kuitenkaan maan päältä löydy.

Menoa riittää, mutta mytologia jäi tien raviin.

Artemis Fowl-sarjan ensimmäisessä osassa eniten viehätti irlantilaisen kansanperinteen ja ultranykyaikaisen teknologian saumaton yhteenliittyminen. Ensimmäisen kirjan suuren kansainvälisen suosion vuoksi Colfer on ilmeisesti alkanut varoa kelttiläisten vaikutteiden käyttöä, mitä pidän suurena säälinä. Nyt jäljellä on pelkkä vauhdikas teknoseikkailu. Onneksi sitä vauhtia riitääkin sitten siitäkin edestä. Väkivaltaa on kylläkin vähennetty sitten edellisen kirjan, ehkä aiheellisestikin.

Paikoitelleen Colfer häviää ala-asteen opettajan luonnolleen ja alkaa opettamaan: "Katsokaan lapset, Artemiksen kännykällä ei voi toistaa MPEG-tiedostoja. MPEG-tiedostojen toistamiseen tarvitaan kannettava tietokone". Onneksi nämä lipsahdukset ovat harvinaisia, eivätkä pääse pahemmin lukukokemusta häiritsemään.

Vaikka kirjan nimi sattuu olemaan Tehtävä pohjoisessa, siinä keskitytään pääasiassa ratkomaan vallan muita ongelmia. Vasta kirjan loppupuolella Colfer ratkaisee hieman ohimennen arktisten alueen ongelman.

Artemis Fowl - Tehtävä pohjoisessa on sutjakkaasti luettava ja hyvin kirjoitettu seikkailukirja pikkuväellä (perheen nuoremmalle osastolle, siis). Irlantilaisen kansanperinteen karsiminen sarjan ensimmäiseen osaan verrattuna vähentää kuitenkin kirjan mielenkiintoisuutta "aikuisemmalle" fantasian harrastajakunnalle.

* * *

Seuraava laatikko on suora linja arvostelun kirjoittajalle.
   

edellinen etusivu  arvostelut  KK-files seuraava