edellinen  etusivu   etusivu  arvostelut  KK-files seuraava

 

Harry Potter ja Salaisuuksien kammio
(elokuva)

Arvostelu: Marko Ikäheimo


Kirjaimellisesti ihmeen kaupalla Harry on selvinnyt toisen Tylypahkan kouluvuotensa alkuun. Tälläkin kertaa alku on melko ankea: Dursleyt eivät sentään ole lukinneet Harrya portaiden alla olevaan komeroon, mutta aika hissukseen hänen silti on kesälomaansa vietettävä. Tämä osoittautuukin yllättävän hankalaksi, sillä Harryn riesaksi ilmestyy kotitonttu Dobby, joka jostakin syystä ei haluaisi Harryn menevän enää takaisin Tylypahkaan. Taikavoimainen tonttu osaa aiheuttaa melkoisen mekkalan halutessaan.

Dobby panee tuulemaan
Kohta rytisee

Onneksi Weasleyn pelastavat sankarimme pinteestä, ja parin seikkailun jälkeen päästään viimein opinahjoonkin perille. Mutta siitä vasta ongelmat alkavatkin.

Ulkoisesti moitteeton, tälläkin kertaa

Kuten edellisessäkin elokuvassa, ulkoiset puitteet ovat nytkin hallinnassa, joissakin tapauksissa entistä paremmin. Tällä kertaa tietokone-efektien tekemiseen on ollut käytettävissä enemmän aikaa, joten esimerkiksi Dobby on huomattavasti ykkösosan pökkelömäistä kentauria eloisampi ilmestys.

Tylypahka näyttää täsmälleen samalta kuin ennenkin, ja pakollinenkin huispausmatsikin nähdään. Tosin ottelusta nähtävä osuus jää kovin sirpalemaiseksi, eikä katsojalle välity kuva koko ottelun seuraamisesta. Sama hajanaisuus haittaa Salaisuuksien kammiota muutenkin. Kouluvuoden eteneminen kuitataan parilla vuodenaikakuvalla, mikä tekee melkoista hallaa tunnelmalle - ovathan Potterit pääasiassa juuri kuvauksia nuoren velhon kasvamisesta ja uusien asioiden oppimisesta. Elokuvan loppukliimaksiksi tarkoitettu osuus ei oikein säväytä, sillä se koostuu perättäisistä sattumuksista, joita vedetään hatusta tarpeen mukaan.

Pikkuvelhon kasvupyrähdys


Naksauta isompaan kuvaan
Gilderoy Lockhard vaatimattomana

Näyttelijöiden suhteen huomio kiinnittyy ensimmäiseksi Daniel Radcliffen melkoiseen venähtämiseen sitten Viisasten kiven. Eipä ihme, että tämän jatko-osan kanssa tuli pienoinen kiire, ennen kuin pääosan esittäjä hujahtaa tyystin roolihahmonsa kokoluokan ohitse. Radcliffen vetää roolinsa lävitse vanhalla tottumuksella, mikä pätee myös Harryn tovereiden esittäjiin. Rupert Grintin Ron Weasleyn näytteleminen koostuu vieläkin lähinnä naamanvääntelystä ja pahoissa paikoissa kimittämisestä, mikä saattaa sarjan edetessä muodostua todella ärsyttäväksi. Kuvittelin ensimmäisessä Potterissa Emma Watsonin Hermionen jäykkyyden johtuneen uutuudenjännityksestä, mutta Watson ei saa vieläkään irti itsestään kovin todellisilta vaikuttavia tunteita.

Vanhemmasta kaartista Richard Harris on viimeiseksi jääneessä roolissaan vanha tuttu hieman hauras Dumbledore, eikä Alan Rickmanin Kalkaroskaan ole menettänyt pätkääkään niljakkuudestaan. Inhokkirintamalla Kalkaroksen kilpailijaksi ilmaantuu Jason Isaacsin Lucius Malfoy rasistisine mielipiteineen puhdasveristen velhojen ylemmyydestä.

Kisojen pääpalkinnon vie kuitenkin tällä kertaa Kenneth Branaghin Tylypahkan uusi pimeyden voimilta suojautumisen opettaja Gilderoy Lockhart jättiläismäisine egoineen. Olin aikaisemmin nähnyt Branaghin pelkästään vakavissa rooleissa, joten täydellisen omahyväisen Lockhart oli siitäkin edestä hykerryttävämpi tuttavuus.

Ei synny kopioimalla kelpoa elokuvaa

Harry Potteria ja salaisuuksien kammiota vaivaa sama ongelma kuin Viisasten kiveä. Elokuva on käytännössä suora hiilipaperikopio kirjasta ilman kummaisempaa tulkintaa tai erilaisen kerrontatavan huomioon ottamista. Välttämättömyyden pakosta tehdyt poistot ovat sitäkin häiritsevämpiä: tuntuu kuin tarinasta olisi revitty sivuja irti.

Kaiken lisäksi tälläkin kertaa kirjan huumori on muunnettu osoittelevaksi ja väkinäiseksi. Eräässä kirjan loppupuolen kohtauksessa sortuman takaa kuuluu ääniä, jotka saattaisivat syntyä Ronin potkaistessa avuttomaksi joutunutta Gilderoy Lockhartia sääreen. Elokuvassa Ron ottaa kivenmurikan käteensä ja lyö Lockhartin tajuttomaksi.

Lentävä Anglia oli sentään todella hienosti toteutettu.

* * *

Seuraava laatikko on suora linja arvostelun kirjoittajalle.
Ei tarvitse edes pöllöjä käyttää!
   

edellinen  etusivu   etusivu  arvostelut  KK-files seuraava