edellinen  etusivu   etusivu  arvostelut  KK-files seuraava

 

Terry Pratchett: Night Watch

Arvostelu: Paula Jantunen


Nauksauta isompaan kuvaan

Arvosteltu versio: englanninkielinen, 364 sivua, ISBN 0385602642, Doubleday, UK 2002

Aika-avaruusjatkumon häiriö paiskaa Sam Vimesin, Ankhin herttuan ja Ankh-Morporkin vartioston komentajan, kauaksi omaan menneisyyteensä yhdessä kaupunkia terrorisoineen tappajan kanssa. Jotta Vimesillä olisi tulevaisuus johon takaa-ajettavineen palata, hänen on astuttava sen miehen saappaisiin joka aikoinaan opetti hänet kunnollisen poliisin tavoille - ja oli avain barrikadivallankumoukseen, joka ei tälläkään kertaa saa onnistua.

En aloittanut Kiekkomaailma-kirjojen lukemista Vartiosto-tarinoista, mutta sarjalle muuten epätyypillinen tummanpuhuva realismi teki niistä nopeasti ehdottomia suosikkejani. Unohtaa ei tietysti sovi myöskään kahta kertakaikkisen mainiota hahmoa, Vimesiä ja Vetinaria. Lordi Vetinarilla on itseoikeutettu paikkansa fiktiivisten suosikkihahmojeni lyhyellä listalla; Sam Vimes on hyvä ehdokas samaan joukkoon. Näiden kahden, machiavellistisen patriisin ja hänen itsepäisen poliisipäällikkönsä, räjähdysalttiista vuorovaikutuksesta Pratchett sitten saakin aikaiseksi aina erittäin vetävää ja parhaimmillaan loistavaa tekstiä (esimerkkinä mainittakoon läpeensä erinomainen Feet of Clay).

Kiekkomaailma-sarjan 27. osassa - ja kuudennessa Vartiosto-kirjassaan -Terry goes Back to the Future pohjanaan kätevästi sarjansa juuri edellinen osa, Thief of Time. (Sen tunteminen ei ole ole mikään välttämätön edellytys Night Watchin ymmärtämiselle, mutta pratchettmaiseen tapaan tämä lisää joitakin tasoja tarinaan.) Kirja ei käynnisty mitenkään lupaavasti: tahtomattaan poliisista poliitikoksi muuntuneen, keski-iän kriisinsä kanssa kamppailevan Vimesin haikailu menneeseen on vähän turhan tyypillinen alkusoitto tämänluonteiselle seikkailulle. Kerronta petraantuu kuitenkin mukavasti tarinan edetessä. Ärsyttävältäkään kliseisyydeltä ei täysin vältytä, mutta perinteinen paluutulevaisuuteensekoilu tuttujen hahmojen muutamaa vuosikymmentä nuorempien painoksien seassa jää loppujen lopuksi ilahduttavan vähälle, ja useatkin Pratchettin tämänkertaisista teemoista ovat kiinnostavia ja toimivat hyvin.

Night Watch päästää Vimesin jälleen rooliin, josta nauttii niin lukija kuin mies itsekin: ruohonjuuri-... no, kersanttitason vartiomiestyöhön. Tällä kertaa Vimes on kuitenkin tietyistä syistä tuskallisen tietoinen paitsi omien toimiensa seurauksista myös siitä, mitä kaupungissa todella on meneillään. Varsin luontevana jatkeena aiemmalle kehitykselle hän alkaa pikkuhiljaa jo ymmärtää Vetinaria. Ja mitä Vetinariin tulee, tuleva patriisi - tuohon aikaan nuori salamurhaaja ja juonittelevan genualaistätinsä oikea käsi - on omasta puolestaan lujasti kiinni tapahtumien kulussa ja tarjoaa monta fanejaan varmastikin hykerryttävää sivua. Itseäni tosin jäivät vaivaamaan lievät Artemis Fowl-mielleyhtymät sekä se jo The Fifth Elephantin pohjustama pelko, että Pratchettiin on iskenyt hinku selittää ilmiö Vetinari. Tämä olisi minusta selvä virhe. (Enemmän itseäni kiinnostaisi vaikkapa se, miten Ankh-Morporkin käy kun kolmijalka Vetinari-Vimes-Carrot lopulta väistämättä romahtaa. Enää en vain ole niinkään varma että Pratchettilla on aikomustakaan edetä sinne saakka.)

Kaiken kaikkiaan Night Watch on, jos nyt ei Pratchettin ehdotonta parhaimmistoa, kyllä oikein laatuunkäypä Vartiosto-kirja. Kukaan ei väittäne Kiekkomaailma-sarjaa läpeensä brilliantiksi (itse asiassa juuri edellinen Thief of Time ei jaksanut huvittaa minua suurestikaan), mutta yllättävän hyvin taso tuntuu pysyvän yllä; heikompien osien joukkoon mahtuu edelleen erittäin hyvää tavaraa, kuten parin vuoden takainen The Truth, ja vaikka Pratchett aina välillä riehaantuukin ajatusleikkeihin jotka eivät itseäni niin suunnattomasti kiinnosta, ei tarinoissa koskaan ole ideasäkin pohjan raapimisen tuntua. Odotan edelleen aina innolla seuraavaa Vartiosto-kirjaa.

* * *

Seuraava laatikko on suora linja arvostelun kirjoittajalle.
   

edellinen  etusivu   etusivu  arvostelut  KK-files seuraava