edellinen  etusivu   etusivu  arvostelut  KK-files seuraava

 

Matrix Reloaded

Arvostelu: Paula Jantunen


Ensimmäisen Matrix-elokuvan tapahtumista on kulunut muutama vuosi. Viimeisen vapaan kaupungin Zionin väki on tällä välin vapauttanut energiantuotantokoneistosta ennätyksellisen määrän ihmisiä, ja tulevaisuus näyttäisikin valoisalta jollei koneiden tiedettäisi ryhtyneen porautumaan pinnalta kohti Zionia tuhotakseen sen. Nebukadnessar-aluksen kapteeni Morfeus miehistöineen luottaa edelleen lujasti Neoon, joka on osoittautunut pettämättömän tehokkaaksi aseeksi agentteja vastaan ja jonka oraakkelin ennustukset lupaavat pelastavan Zionin. Neo onkin valmis tekemään parhaansa Zionin ja erityisesti rakkaan Trinitynsä eteen, mutta ennustuksiin eivät luota suinkaan kaikki - vähiten ehkä itse Neo, joka alkaa tajuta vain juoksevansa ovelta toiselle kuullakseen taas uuden arvoituksellisen toimintaohjeen, joiden alkuperästä ja perimmäisestä tarkoituksesta kenelläkään ei ole mitään tietoa.

Matrix Reloadedia ei ehkä pitäisi arvostella ennen kuin trilogia tulevana syksynä saadaan päätökseen. Yksittäisenä elokuvana sitä vaivaa se tavallinen tämäntyyppisen trilogian keskiosan ongelma: kerronnallisesti mitään ei ala eikä pääty, mikä lähes väistämättä ärsyttää katsojaa aika tavalla jollei päätösosaa ole vielä ulottuvilla. Tarina - sikäli kuin sellaisesta kokonaisuudesta voi tässä edes puhua - koostuu lukuisista hajanaisista elementeistä, jotka kyllä laajentavat mukavasti ensimmäisen Matrix-elokuvan maalaamaa todellisuutta, mutta eivät toistaiseksi johda juuri mihinkään. Tässä mielessä tilanne voi toki myöhemmin kohentua vaikka kuinka.

Toimintaa Matrix Reloaded tarjoaa koko rahan edestä. Pitkäkestoisia, kunnianhimoisia ja epäilemättä erittäin hinnakkaiksi käyneitä taistelukohtauksia (joista useimmat esittelevät Teräsmies Neon kykyjä erilaisissa itämaisissa lajeissa) on puolen tusinaa. Voi tietysti kysyä, olisiko tuotantobudjetin voinut käyttää paremminkin, sillä ainakin minä aloin viimeistään loppua kohti väsyä kaikkeen siihen hypervisuaaliseen räiskeeseen ja mäiskeeseen; paljon vähempikin olisi riittänyt, itseäni kun ei Matrixissa alunperinkään suinkaan kiehtonut se äksönosuus. Ja valitettavasti ininän aiheita on muitakin. Toisin kuin ensimmäinen elokuva, Matrix Reloaded onnistuu nimittäin paikoitellen todella ikävystyttämään useilla tehottomilla, aivan liian pitkiksi venytetyillä ja tarkoituksettoman oloisilla kohtauksilla. Zionin ihmissuhdeviidakkokin menee ärsyttävällä tavalla saippuaoopperan puolelle.

Plussat sitten? Juonenkuljetus on varsin, joskaan ei täysin, ennalta-arvaamatonta ja paikoin mukavan epäsovinnaista. Yllättävää kyllä Matrix tuntuu tarjoavan huomattavasti kiinnostavampaa sisältöä kuin alkuperäisestä "yliluonnollinen sankari löytää itsensä ja pelastaa kaikki"-paketista näytti irtoavan. Keanu Reevesin ja Carrie-Ann Mossin kemia on kiitettävää, mitä ei ensimmäisen Matrixin pohjalta rohjennut edes toivoa, ja sinänsä täysin karismaton Reeves toimii muutenkin Neon roolissa hyvin. Visuaalisessa puolessa ei ole juuri valittamista.

Matrix Reloaded on ainakin toistaiseksi aika turhauttavaa katsottavaa, mutta on vaikea täysin tyrmätäkään elokuvaa joka jää tällä tavalla vaivaamaan päätä.

* * *

Seuraava laatikko on suora linja kirjoittajalle.
   

edellinen  etusivu   etusivu  arvostelut  KK-files seuraava