edellinen  etusivu   etusivu  arvostelut  KK-files seuraava

 

Taru sormusten herrasta: Kaksi tornia
(Peter Jacksonin tulkinta valkokankaalle)

Arvostelu: Riitta Niemistö


Pettymyshän tämä on


Naksauta isompaan kuvaan

Vuoden odottamisen jälkeen näimme, kuinka Peter Jackson jatkaa sormusten sodan historian kertomista. Valitettavasti Jacksonin kertomus tapahtumista saattueen hajoamisesta toisaalta Rautapihan hävitykseen, toisaalta Frodon eroamiseen Faramirista ei täysin vastannut odotuksia.

Elokuva alkaa kyllä upeasti. Näemme mitä tapahtui sen jälkeen, kun Gandalf vajosi Khazad-dumin sillalta syvyyteen. Näemme myös kuinka Aragorn, Legolas ja Gimli ajavat takaa örkkejä, kohtaavat Eomerin ja suuntaavat kohti Edorasia. Frodo kohtaa Klonkun ja suuntaa kohti Mordoria. Keski-Maa näyttää ja tuntuu Keski-Maalta.

Jackson panee omiaan

Mutta, mutta sitten tapahtuu kummia: Aragorn vaipuu transsiin, Arwen tekee lähtöä satamiin, Faramir on yhtä heikko kuin veljensä eikä Puuparta tiedä mitä maansa rajoilla tapahtuu. Näitä ratkaisuja ei voi selittää sillä, että täyttä totuutta tapahtumista ei tiedä kukaan. Nämä ratkaisut eivät yksinkertaisesti ole perusteltuja. Varsinkaan Puuparta ei ole sellainen helposti narrattava typerys, jollaiseksi Jackson hänet kuvaa.

Jacksonille jalosydämisyys tuntuu olevan vaikea asia. Miten mies voisi edes hetken vastustaa kaiken tuhoavaa valtaa vain siksi, että se on oikein? Miten joku voisi puuttua naapurinsa tekemisiin vain siksi, että se on oikein? Jacksonin mukaan ei mitenkään ja sen mukaan hän on kertonut Sormuksen sodan historian avainhetket: sen miksi Puuparta joukkoineen hävitti Rautapihan ja sen miksi Faramir päästi Frodon.

Ainakin kirjankuvitusta

On Kahdessakin tornissa toki hyvätkin hetkensä. Muita matalampi Gimli on kerrassaan mainio, Klonkku on Klonkku, Eowyinin epätoivoa ja ihastusta kuninkaiden perilliseen on kuvattu kauniisti. Joukkokohtaukset ovat näyttäviä ja Keski-Maa näyttää edelleen Keski-Maalta.

Näyttävä joukkokohtaus

Kai tässä täytyy lopuksi todeta, että jos kolmituntinen elokuva ei tunnu pitkältä, ei se kai kovin huono voi olla. Käyhän se kirjankuvituksesta ja toimii elokuvana. Kyllä sitä tässä taas seuraavaa osaa odottaa. Saapa nähdä miten Jackson tarinansa sulkee.

Muita Sormusten herra - aiheisia kirjoituksia Kalaksikukossa:

Hobitti-baletti
Sormusten herran esittely
Arvostelu Svenska Teaternin Sagan om ringenistä
Arvostelu Jyväskylän kaupunginteatterin Taru Sormusten herrasta-näytelmästä
Arvostelu Kuopion kaupunginteatterin Hobitti-näytelmästä
Peter Jacksonin elokuvatrilogian ensimmäisen osan arvostelu

* * *

Mitä pidit? Petyitkö? Pistelehän palautetta!
   

edellinen  etusivu   etusivu  arvostelut  KK-files seuraava