edellinen  etusivu   etusivu  arvostelut  KK-files seuraava

 

TERMINATOR 3: KONEIDEN KAPINA

Arvostelu: Jussi Huhtala


Terminator 3: Rise of the Machines
USA 2003
Ohjaus: Jonathan Mostow
Käsikirjoitus: John Brancato, Michael Ferris
Pääosissa: Arnold Schwarzenegger, Nick Stahl, Claire Danes, Kristanna Loken

elokuvan juliste Kahdentoista vuoden jälkeen Arnold Schwarzenegger on tullut takaisin terminaattorina. Pitkään näytti siltä että Terminator--elokuvasarjan kolmososa ei näe päivänvaloa lainkaan. Elokuva oli vuosia suunnitteluhelvetissä. Kaksi ensimmäistä osaa ohjannut James Cameron ei halunnut tehdä kolmatta osaa tai ei ainakaan osannut päättää haluaako. Schwarzenegger taas ei kelpuuttanut ketään muuta ohjaajaksi.

Tuottajamogulit Andrew Vajna ja Mario Kassar saivat kuitenkin Terminaattori 3:n lopulta toteutettua. Ohjaajaksi valittiin sukellusveneseikkailulla U-571 vakuuttanut Jonathan Mostow. Schwarzeneggerkin päätti lähteä mukaan ilman Cameronia. Arskalla ei ole ollut kunnon hittiä sitten vuoden 1996 Eraserin, joten T3 oli hyvä tilaisuus vähän paikata toimintasankarin mainetta. Varmaan päätöksen teossa auttoi myös ennätyksellinen 30 miljoonan dollarin palkkio. Tuotannossa ei muutenkaan kustannuksissa säästelty. Terminator 3:lla on elokuvahistorian suurin etukäteen hyväksytty budjetti (noin 170 miljoonaa dollaria).

On kulunut kymmenen vuotta siitä kun John Connor esti tuomiopäivän tapahtumat. Nyt hän on 22-vuotias ja elää irtolaisena ilman identiteettiä yrittäen paeta väistämätöntä tulevaisuutta. Johnin roolissa on Nick Stahl, joka sai roolin kun kakkososassa roolin vetänyt Edward Furlongille sai potkut virkavallan kanssa tulleiden ongelmien takia.

Juonikuvio on sama kuin aiemmin eli taas tulee uusi terminaattori Aatamin asussa tulevaisuudesta Johnia kiusaamaan. Tällä kertaa tuholaisena on hemaisevan blondin muotoon rakennettu T-X (Kristanna Loken). Terminator-elokuvissa on aina ollut vahvoja naisia, ja T-X onkin varsinainen terminarttu.

Heti perään tulevaisuudesta putkahtaa tietenkin myös Schwarzeneggerin esittämä T-101. Vaatteet puuttuvat häneltäkin, mutta läheisestä gaybaarista löytyy onneksi hyvännäköiset nahkavermeet. Elton John -aurinkolasit eivät Arskalle jostain syystä kelpaa. Arskan pentiumiin on ohjelmoitu käskyt suojella paitsi John Connoria myös Claire Danesin esittämää nuorta eläinlääkäriä, jolle on varattu merkittävä rooli tulevaisuuden sodissa.

lauma terminaattoreita

Jatko-osat ovat vähän ongelmallisia. Elokuvat joiden nimen perässä on kolmonen tuppaavat olevan pettymyksiä, eikä T3 valitettavasti ole poikkeus. Kaikki tutut elementit ovat tallella, mutta elokuva ei tee samaa vaikutusta kuin edeltäjänsä. Aikaisemmissa osissa oli jotain ennennäkemätöntä, mikä teki niistä klassikoita. T3 on rutiinituote josta puuttuu James Cameronin magic touch.

Ei tämä silti mikään surkea räpellys ole. Elokuvaa on ollut tekemässä lahjakasta väkeä. Stan Winstonin luomat robottihahmot ja efektit ovat näyttäviä. Toimintakohtaukset ovat parhaimmillaan huikeita. Takaa-ajokohtaus autonosturilla vetää vertoja Matrix Reloadedin moottoritiellä kaahailulle.

Paikoin elokuvassa väläytetään ilahduttavasti myös lakonista terminator-huumoria, joka tuo mieleen Aki Kaurismäen elokuvat. Kun Arska sanoo Get out! tai Take off your clothes! niin ei siinä auta muu kuin totella kiltisti ja ottaa ritolat.

Kristanna Lokenin esittämä T-X ei vedä vertoja Robert Patrickin painajaismaisesti etenevälle T-1000:lle, vaikka onkin väsymättömän sinnikäs.

T3 ei ainakaan Yhdysvalloissa menestynyt ihan odotetusti. Vaikka budjetti oli ennätyksellinen ei lipputuloissa saavutettu Matrixin ja X-Menin jatko-osien lukemia.

kaksi terminaattoria

Elokuvassa on kuvaava kohtaus, jossa Arskalta kysytään pystyykö hän tuhoamaan T-X:n. Arska vastaa, että se on epätodennäköistä koska hän on vanhentunutta mallia. Taitaa olla niin, että uudemmat scifituotokset ovat ajaneet terminaattorin ohi.

* * *

Ja tästä laatikosta voi lähettää omia ajatuksiasi arvostelun kirjoittajalle.
   

edellinen  etusivu   etusivu  arvostelut  KK-files seuraava