edellinen  etusivu   etusivu  arvostelut  KK-files seuraava

 

Pirates of the Caribbean:
Mustan helmen kirous

Arvostelu: Marko Ikäheimo


Ohjaaja: Gore Verbinski
Pääosissa: Johnny Depp, Geoffrey Rush, Orlando Bloom, Keira Knightley
Kesto: 2h 26min

Jerry Bruckheimerin tuottama Disney-elokuva, joka perustuu Disneylandin huvipuistoajeluun? Kunnon scifinobisti ei voi noteerata tällaista viritystä kuin korkeintaan pikkunokkelien heittojen kohteena. Valitettavasti tämä kuvitteellinen sf-snobi on (taas kerran) väärässä, ja Mustan helmen kirous on omassa lajissaan varsin makoisa keitos.

Laivattomia kapteeneita ja mustia purjeita

Merirosvokapteeni Jack Sparrow (Johnny Depp) on sattuneesta syystä kapteeni ilman laivaa. Petollisen perämiehen Barbossan (Geoffrey Rush) johdolla miehistö heivasi kapun laidan yli (tosin tämä yksityisyrittelijäisyys sai pian hirveän rangaistuksen).

Port Royalin kuvernöörin tytär Elizabeth Swann (Keira Knightley) ei ole kovin tyytyväinen osaansa. Sielu palaa seikkailuihin, mutta aikakauden sopivaisuussäännöstö ei anna paljon mahdollisuuksia itsensä toteuttamiseen. Kaiken lisäksi Elizabeth salaa rakastaa nuorena palavasta laivan hylystä pelastettua miekkaseppä Will Turneria (Orlando Bloom), joka on kuitenkin liian palikka vastaamaan neidon tunteisiin.

Kaiken päälle Karibian aluetta seilaa salaperäinen merirosvoalus Musta helmi, jonka mustien purjeiden näkeminen on koitunut jo monen aluksen ja kaupungin turmioksi.

Musta helmi

Miehitys

Mustan helmen kirouksen ehdoton tähti on Johnny Depp, joka suorittaa taas yhden ihmeenomaisista muuntautumistempuistaan. Jack Sparrow on juuri oikealla tavalla omahyväinen ja suureellinen, kuten kunnon merirosvokapteenin pitääkin olla. Geoffrey Rush tekee inhana Barbossana lähestulkoon Deppin veroisen roolisuorituksen.

Kahden merirosvon roolillisen tykityksen välissä ei ole mikään ihme, että Knightleyn ja Bloomin roolihahmot jäävät hieman valjuhkoiksi. Knightley sentään saa esittää pari railakasta heittoa naisen roolista tuohon aikaan, kun taas Bloomille jää tylsäkö puhtoisen sankarin osa. Hänkin tosin pääsee esittämään Deppin kanssa yhden erittäin näyttävän sapelinkalistelun.

Lankkua pitkin kävelyttäminen ei tarpeen

Merirosvokapteeni Jack Sparrow

Näyttävyyttä Mustan helmen kirouksessa riittää muutenkin kahmalokaupalla. Ympäristö näyttää juuri siltä kuin pitääkin. Vanhana Lucasartsin Monkey Island - pelisarjan ystävänä maisemat säväyttivät parikin kertaa. Esimerkiksi kukkulan rinteelle levinneen Port Roylalin nähdessäni odotin puoliksi calypso-tyyppisen musiikin pärähtävän soimaan. Lisäksi Industrial Light and Magic pistää parastaan merirosvomytologian visualisoimisessa.

Kaiken päätteeksi elokuvan käsikirjoitus on yllättävän nokkela. Pariin otteeseen katsoja yllättyy mukavasti, ja muutenkin tarina soljuu eteenpäin sutjakkaasti.

Kaiken kaikkiaan Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kirous sisältää lähestulkoon kaikki mahdolliset hyvään fantasiamerirosvoelokuvaan kuuluvat mausteet (koukut ja puujalat taitavat jostain syystä puuttua), eikä hieman yllättäen onnistu edes söösimään niitä. Suosittelen lämpimästi, ellette satu olemaan aivan erityisen huumorintajuttomia.

* * *

Arvostelun kirjoittajan saavuttamiseen ei tarvita viestinviejäkyyhkyä,
vaan se sujuu kätevästi oheiselle palautelaatikolla.
   

edellinen  etusivu   etusivu  arvostelut  KK-files seuraava