edellinen   etusivu  Esittelyt  KK-files  seuraava

Robert A. Heinlein
Have Space Suit - Will Travel

Esittely: Marko Ikäheimo


Arvosteltu versio:
Del Rey Science Fiction - sarja
ISBN 0-345-32441-2
pehmeäkantinen, 255 sivua
Ohjeellinen hinta $5.99

Robert A. Heinlein oli varsin mielenkiintoinen setä. Samasta kynästä syntyivät äärimmäisen humaanit Double Star sekä Stranger in a Strange Land ja toisaalta yltiömilitaristinen Starship Troopers. Heinleinen tuotoksiin kuuluvat myös kommunistisen solutuksen allegoria The Puppet Masters ja vallankumouksen käsikirja Moon is a Harsh Mistress. Ja sitten on tietysti Have Space Suit - Will Travel, nuortenkirja josta tuli kaikkien ikäluokkien suosikki.

Käymättömien korpimaitten romantiikkaa

Tulevaisuuden maailmassa (joka kyllä kummallisesti tuo mieleen 50-luvun Amerikan), matkat Kuuhun on juuri tuotu kaikkien ulottuville. Kaikkien maksukykyisten siis. Tästä muodostuu melkein ylitsepääsemätön este 18-vuotiaalle Kip Russelille. Mutta eihän tällainen pieni yksityiskohta saa estää kunnon jenkkinuorta. Kip ottaa osaa saippuafirman järjestämään kilpailuun, jossa pääpalkintona on, aivan oikein, reissu Kuuhun ja takaisin.

Kuinka ollakaan, Kip ei onnistu voittamaan edes huijaamalla (hän lirkuttelee itselleen kesätyöpaikkansa asiakkailta sadoittain osallistumiseen oikeuttavia saippuakääreitä). Lohdutuspalkintona hän saa kuitenkin käytetyn avaruuspuvun, jonka puoliksi huvikseen kunnostaa toimintakuntoon. Radiojärjestelmiä testatessaan Kip sattuu kahden avaruusaluksen takaa-ajon todistajaksi. Pakeneva alus jää kiinni ja syntyneessä mylläkässä myös sankarimme napataan mukaan.

Herättyäään Kip kuulee aikaisemmin siepatulta 11-vuotiaalta tytöltä, Peeweeltä, sieppaajien määränpään olevan kuu (kas kummaa). Myöhemmin soppaan sekaantuu mukaan myös kaksi muukalaista: eräänlaiseen avaruuspoliisi (jota Peewee kutsuu "äitiolioksi") sekä erittäin vastenmielisen oloiseen sieppaajien johtaja (lasten kielenkäytössä "matonaama").

Ja seikkailu johtaa vielä Kuutakin kauemmaksi.

Ristiriitaisia tunteita

Jos en ole tunnettu puolueettomuudestani muutenkaan, tämän kirjan suhteen objektiivisuuteni on täysin pulassa. Ala-asteella englannin opettajalla oli tapana lukea (suomeksi tietysti) esimerkkejä anglosaksisesta kirjallisuudesta. Yhtenä esimerkkinä oli Space Suit [...], joka teki lähtemättömän vaikutuksen herkkään mieleeni.

Ja mikä ettei tekisi. Puutteistaan huolimatta Heinlein on mestarillinen kertoja. Erityisesti nokkelassa dialogissa ja kuivahkon huumorin viljelyssä hän on melkein vertaansa vailla. Tarina sinällään ei ole kovin monimutkainen, mutta Have Space Suit - Will Travel olikin alunperin tarkoitettu nuoremmalle lukijakunnalle. Vasta myöhemmin siitä muodostui klassikko kaikille ikäryhmille.

Tämä luokin hupaisan ristiriidan kirjan mainoskansitekstien ja sisällön välillä. Takansi hehkuttaa mm. lauseella "... journey toward fate worse than death". Lisäksi ensimmäisen sivun mainoslauseiden otsikko kuuluu: "Food for fear". Näihin huuruiluihin ei kannata uskoa. Kirja on varsin puhdasmielistä meininkiä kannesta kanteen.

Pari varoituksen sanaa vielä aikaisemmin mainitsemistani Heinleinin puutteista. Hän ei todellakaan yritä peitellä omia näkemyksiään. Kirjassa tulee melkein ohimennen heittoja, jotka saattavat takertua poikittain herkimpien nykylukijoiden kurkkuun. Niiden sulattamista auttaa kuitenkin kirjoitusajankohdan ottaminen huomioon.

Tässä tapauksessa nimittäin pesuveden mukana lentäisi ikkunasta pellolle iso joukko lapsukaisia. Have Space Suit - Will Travel on ihka oikeasti hauska (ja pikkuisen jännittäväkin) luettava. Siitä on jopa vähän pohjaa ajatuksien itämiselle. Ehkä ei aivan kirjoittajan haluamalla tavalla, mutta kaikkea ei tässä maailmassa voi kerralla saada.

* * *

Olisi kiva kuulla, mitä muut ajattelevat yhdestä lempikirjoistani.
Joten laita rohkeasti mietteistäsi tännepäin palautelaatikon kautta.
t: Marko Ikäheimo

   
edellinen   etusivu  Esittelyt  KK-files  seuraava