edellinen   etusivu    KK-files  seuraava

Samuel R. Delany:
Babel-17

Esittely: Marko Ikäheimo


ensipainos 1967
arvosteltu painos:
Millennium: SF Masters - sarja 6
pehmeäkantinen, englannninkielinen, 193 sivua
ISBN 1 85798 805 1
painettu Englannissa 1999

SF-kirja, jota ensimmäisellä aukeamalla ylistää Umberto Eco? Tämäpä vasta jotakin! Ja julkaisusarjan nimikin väittää vaatimattomasti kyseessä olevan yhden scifihistorian merkkipaaluista. Tämäpä täytyy tarkistaa.
Riipaisu juonesta

Maan johtamalla Allianssilla on ongelmia. Se on ajautunut sotaan aurinkokunnan ulkopuolisen ihmiskunnan osan kanssa. Konfliktin nykyvaiheessa nämä "valloittajat" turvautuvat sabotaasiin ja yllätyshyökkäyksiin, joissa ne ovatkin osoittautuneet erittäin tehokkaiksi. Hyökkäysten ainoa yhteinen nimittäjä ovat kummalliset koodilähetykset, joita Allianssin tiedusteluelimet eivät ole pystyneet murtamaan. Heidän nimityksensä näille oudoille informaatiopaketeille on Babel-17.

Apuun kutsutaan nuori kielitieteilijä Rydra Wong, jonka lapsuuden traumat näyttävät liipaisseen hänessä piilevän nerouden esille. Rydra kykenee melkein taianomaisella tavalla lukemaan toisten käyttäytymisestä näiden sisäisiä mielenliikkeitä. Rydra selvittää pian Babel-17:n olevan koodin sijaan oma täydellinen kielensä, jolla on yllättävie ominaisuuksia. Sillä ajattelevan henkilön ajatusprosessit vaikuttaisivat tehostuvan huomattavasti.

Tästä huolimatta suurimmat kysymykset jäävät vielä ratkaisematta: kuka, miten ja miksi?

Täyttä tavaraa

Nykyisin valitettavan yleiseen mammuttiscifin löysään velliin tottuneelle Babel-17 on melkeinpä kulttuurishokki. Delany on tunkenut rahtusta alle kahteensataan sivuun kokonaisen toimivan maailman uskottavine henkilöhahmoineen. Silti tämä suoritus on pelkkää kulissia kirjan varsinaiselle idealle.

Kieli puhuttuna ja kirjoitettuna välineenä mahdollistaa ajatustemme esittämisen. Kuitenkin väline muokkaa myös viestiä. Mikäli kielestä sattuisi puuttumaan välineet jonkun aiheen käsittelyyn, voisiko siihen liittyvät ajatusprosessitkaan syntyä? Entäpä jos kehitettäisiin keinotekoinen kieli johonkin tiettyyn käyttötarkoitukseen; voisiko sen avulla tehostaa mielen toimintaa ja miten se vaikuttaisi käyttäjäänsä?

Mielenkiitoisia ongelmia, joiden käsittelyssä Delany osoittaa vaikuttavan asiantuntemuksensa. Päähenkilö muunmuassa mietiskelee eri kielten erikoisuuksia, kuten suomen kielen suurta sijamuotojen määrää ja vieläpä luettelee ne ilman virheitä. Pääidea ei kuitenkaan surkasta kirjaa sarjaksi kuivakoita luentoja (kuten joillakin SF-kirjoittajilla on tapana), vaan se punoutuu saumattomasti jännittäviin juonenkäänteisiin ja piristäviin huumorinpilkahduksiin.

Babel-17:n kohdalla julkaisusarjan lupaukset eivät todellakaan ole katteettomia. Kirja on eittämätön mestariteos, joka ensikosketuksenani Samuel R. Delanyyn nosti hänet kertaheitolla äärimmäisen kiinnostavien kirjailijoiden harvalukuiseen seuraan.

* * *

Jos sinulta sattuu löytymään mielipiteitä kirjasta, arvostelija
ottaa niitä mitä suurimmalla mielenkiinnolla vastaan.

Muistahan laittaa osoitteesi mukaan, jos haluat vastauksenkin.
   
edellinen   etusivu  Esittelyt  KK-files  seuraava